featured

'Havayollarının sefer sayısını azaltması iç trafiği düşürüyor'

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, havayolu şirketlerinin sefer sayısını azaltması nedeniyle Temmuz’da iç hat yolcu sayısının yüzde 15 düştüğünü söyledi…

Devlet Hava Meydanları İşletmesi trafik verilerine göre, Temmuz ayında yolcu trafiği yıllık yüzde 3 düşüşle 22 milyon olarak gerçekleşti. Dış hat yolcu sayısı yıllık yüzde 7 oranında artış gösterirken iç hat yolcu sayısı yüzde 15 geriledi.
Veriyi değerlendiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, havayolu şirketlerinin sefer sayısını azaltması nedeniyle iç hat yolcu sayısında düşüş yaşandığını söyledi.
Türkiye’nin belli başlı iki üç şehri dışında diğer illerin tamamında uçuşlarda sıkıntı yaşandığını kaydeden Bağlıkaya konuya ilişkin şunları söyledi: “Sefer sayıları çok azaltıldı bütün özel hava yolları, milli havayolumuz olan Türk Hava Yolları da dahil olmak üzere tüm sefer sayıları düşmüş vaziyette. Yolcunun talebinde bir düşüş olmadığı çok açık çünkü uçak bilet fiyatlarına bakıyorsunuz bilet fiyatlarında anormal bir artış var ancak yolcu sayılarında düşüş var. Sebebi uçuş sefer sayılarının azaltılması. Seyahat acentelerinin tamamı bu işten şikayetçi, yolcu bu işten şikayetçi. Anadolu’nun hiç bir şehrinden İstanbul’a trafik gerçekten eskisi gibi değil. Sefer sayılarının bir an önce arttırılması, sivil havacılığın bu konu ilgili tedbir almasını bekliyoruz. Bu sefer sayılarının azaltılması iç trafiği düşürüyor ister istemez belli olduğu gibi iç turizme de negatif yansıyor buna müsaade etmemek lazım.”
“BAYRAM TATİLİNİN UZATILMAMASI SATIŞLARI ETKİLEDİ”
Bayram döneminde iç turizmde beklenen hareketliliği yorumlayan TÜRSAB Başkanı, bayram tatilinin uzatılmaması nedeniyle bekledikleri kadar yüksek satış yaşanmadığına dikkat çekti.
İç turizmde canlılığın sürdüğünü fakat istedikleri satış rakamına ulaşamadıklarını kaydeden Bağlıkaya, acentaların elinde hala tatil paketlerinin bulunduğunu söyledi.
Bu  bayramda, bir önceki bayram kadar talep olmamasının sebebinin tatilin uzatılmamasından kaynaklandığını bildirerek, “Beş günlük tatil ile dokuz günlük tatil arasında ciddi bir fark var. Dolayısıyla bu saatten sonra birleştirilse de bir hareket getirmeyeceğini düşünüyorum. Normalde birleştirme imkanı varsa bayramların çok önceki tarihlerden belirlenip birleştirilmesi lazım fakat bu bayramda böyle bir şey gerçekleştirilmedi, Perşembe günü vatandaşlarımız işlerine dönecekler. Bu da satışları bir nebze de olsa olumsuz etkiledi diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Yılın ikinci yarısında turist sayısındaki artışın sürmesini beklediklerini kaydeden TÜRSAB Başkanı, ülkedeki huzur ve güven ortamı devam ettikçe ülkeye gelen turist sayısının her geçen gün artarak rekor kıracağını sözlerine ekledi.
(BLOOMBERG)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir