featured

Havada Panik Mahkemede Bitiyor

Havada Panik Mahkemede Bitiyor
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait Airbus A330-200’den geliştirilen tanker uçak Voyager, İngiltere’den Afganistan’a 181 asker taşırken Adana’daki İncirlik Üssü‘ne acil iniş yapmıştı.
Olay 8 Şubat 2014’de meydana geldi. 189 asker ve 9 ekip taşıyan tanker uçak 33 bin feet’te uçarken, Türk hava sahasında oto pilot sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle 4,400ft feet irtifa kaybetmişti. Ani yaşanan alçalma sırasında bazı yolcular yaralanırken, pilot sistemi devre dışına alarak manuel uçuşa geçmişti.
Hava Trafik Kontrol merkezine bilgi veren İngiliz askeri uçağının pilotu, daha sonra uçağı en yakın havalimanı olan Adana’da İncirlik Üssü’ne indirmişti.
Bu olayın ardından, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tüm Voyager uçuşlarını durdurmuştu. Araştırma Sonrasında Neler Yaşandığı Ortaya Çıktı Sunday Times’ın Aviation Week’e dayanarak verdiği habere göre; ismi açıklanmayan kaptan 2017 Şubat ayında askeri mahkeme huzuruna çıkacak. Yalan yemin ile ifade vermek, hatalı kayıt ve görevi ihmal suçları ile yargılanacak.
RAF olay sonrasında tüm A330-200 uçuşlarını durdurmuş ve inceleme başlatılmıştı. İnceleme sonuçları çok farklı bir boyutta. Olayın vuku bulduğu uçuş sırasında 2. pilot kokpit dışına çıkmıştı. Kaptan kendi kişisel DSLR fotoğraf makinesi (Digital Single Reflex Camera (Dijital lensi değiştirilebilir fotoğraf makinası) ile kayıt yapmaktaydı. Bir süre sonra makineyi lövyenin arkasına koydu. Koltuğunu ileri pozisyona alınca makine düştü. Lövyeye baskı yaptı, uçak oto pilottan çıktı.
Her şey 27 saniye sürdü. Uçak hızla burun aşağıya irtifa kaybederken tavana çarpanlar oldu ve panik başladı. Uçak manuel olarak en yakın bölgeye, Adana İncirlik Hava Üssü’ne emercensi inmiş ve 12 gün boyu yerde kalmıştı. Olay sonrasında tıbbi nedenlerle silahlı kuvvetlerden ayrılanlar oldu. 8 Erkek ve 2 kadın şimdi Silahlı Kuvvetleri dava ediyorlar. Çektikleri acı, unutamadıkları anlar, gece yaşadıkları kabuslar ve ruh halleri iddia makamına arz ediliyor.
Kaptanın olayla ilgili sözlü raporu sadece ‘‘otopilotta olası bir arıza” olarak geçiyor. Şimdi gözler Şubat ayındaki duruşmada.
Ekran Resmi 2016-08-18 19.59.30 Ekran Resmi 2016-08-18 19.59.25
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir