featured

Havacılık hisselerinde hedef fiyatını yükseltti

ÜNLÜ & Co, Pegasus, THY ve TAV için hedef fiyatını yükseltirken, “al” tavsiyesini korudu

Raporda yer aşan detaylar şöyle:

TÜRK HAVACILIK SEKTÖRÜ

Güçlü momentum devam ediyor

Türk havacılık sektöründe yolcu trafi ği güçlü ivmesini koruyor: Havacılık şirketlerinin karının ana itici gücü olan uluslararası yolcu trafiğinin Eylül ayı itibariyle 2019 seviyelerini açık ara geride bırakması (THY: +%19, PGS: +%18), Türkiye’deki son yolcu trafi ği trendlerinde güçlü ivmenin devam ettiğini göstermekte. Daha da önemlisi, şirketlerden ve turizm sektöründen gelen yorumlar, ileri tarihli rezervasyonların ve görünümün de olumlu olmaya devam ettiğini sektörde herhangi bir durgunluk veya talepte yavaşlama belirtisi olmadı ğını ima etmektedir.

Baz etkisi 4Ç22 ve 1Ç23’te olumlu olmaya devam edecek. Hatırlanacak olursa Omicron dalgası nedeniyle geçen Noel (4Ç21) ve sömestr tatilinde (1Ç22) seyahat talebi düşüktü. Avrupa’da resesyon korkusuna rağmen turizm 2023’te de güçlü kalabilir: Türk havacılık şirketleri ağırlıklı olarak Avrupa’yı diğer bölgelere bağlamaktadır ve Avrupalı turistler Türkiye’yi ziyaret eden toplam turistlerin içerisinde en büyük paya (8A22 itibarıyla %53) sahiptirler. Bu nedenle Avrupa pazarındaki olası bir durgunluğun Türk havacılık şirketlerini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Ancak, bununla birlikte, Türkiye turizminin zayıf TL nedeniyle artan rekabet gücü ve Avrupalı turistlerin alım gücünün zayıflamasıyla ucuz seçeneklere yönelmesi, etkinin sınırlı olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca Avrupa’daki yüksek enerji maliyetlerinin kış aylarında başta emekliler ve uzantan çalışanlar olmak üzere Avrupalı turistleri Türkiye’ye çekmesi olası gözükmekte. 2009 Global Finans krizi ve 2012-2013 Avrupa borç krizi döneminde Türkiye’nin toplam turist sayısının sırasıyla %3 (Avrupalı turistler için +%4) ve +%0,1/ +%8 ( +%0,4/+%3) oranında arttığını hatırlatmak isteriz.

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ TRENDİ, SINIRLI PETROL HEDGELERİ OLMASI NEDENİYLE TÜRK OYUNCULAR İÇİN BİR AVANTAJ

Yakıt maliyetleri havacılık şirketleri için en önemli maliyet kalemi olduğu için (THY ve Pegasus için sırasıyla 6A2022’de toplam maliyetlerinin %40’ı ve %42’si), petrol fiyatlarındaki düşüş (Brent şu anda 91$/varil, 2Ç22’deki 111 $/varil’e karşı) havacılık şirketleri için çok olumlu bir gelişmedir. Belki daha da önemlisi, THY ve Pegasus, Avrupalı havacılık şirketlerindeki yüksek hedge seviyelerine (önümüzdeki 9 ay için Lutfhansa: %55, IAG: %61, AF-KLM: %53, RYR: %80) kıyasla, 2023 için yakıt tüketimlerinin sırasıyla sadece %5 ve %29’unu hedgelemişlerdir (2Ç22 raporlarına göre). Bu nedenle petrol fiyatlarındaki düşüşlerden di ğer rakiplerine g öre daha çok avantaj sa ğlayacaklardır.

TÜRK HAVA YOLLARI – AL, HF 133,7 TL:

Türk Hava Yolları’ndaki Al tavsiyemizi aşağıdaki nedenlerle koruyoruz: 1) Türk havayolu taşımacılığındaki merkezi konumu nedeniyle THY sektörde devam eden güçlü büyümeden yüksek fayda sağlayacaktır; 2) kargo segmentine yüksek düzeyde maruz kalmasının, virüsün yeniden canlanması durumunda THY’nin aşağı yönlü risklerini sınırlayaca ğını düşünüyoruz; ve 3) Düşük yakıt hedge oranının (2023 için %5), petrol fiyatlarındaki düşüş trendi sırasında THY’ye avantaj kazandıracağını düşünüyoruz. Şirket için Hedef Fiyatımızı (HF) 74,1 TL’den 133,7 TL/hisse’ye yükseltiyoruz.

PEGASUS– AL, HF 448,4 TL:

Pegasus için Al tavsiyemizi koruyoruz; 1) Düşük maliyetli iş modeli, küresel havacılıkta olası bir gerileme olması durumunda önemli bir avantajdır; 2) Filonun A321Neo gibi verimli uçaklarla genişletilmesi, düşük maliyetli iş modelini güçlendirecektir. Şirket için Hedef Fiyatımızı 253,5 TL’den 448,4 TL/hisseye yükseltiyoruz.

TAV HAVALİMANLARI – AL, HF 113,7 TL:

TAV hakkındaki olumlu görüşümüzün nedenleri: 1) Yolcu sayısına ba ğlı ücret yapısı nedeniyle TAV, havayolu şirketlerine göre yolcu trafiğindeki artıştan daha az riskle fayda sağlamaktadır ; 2) 2021 yılında gerçekleşen Almata ve Antalya ihale kazanımlarıyla birlikte şirket, portföyünü önümüzdeki on yıl için büyük ölçüde hazırlamıştır ; 3) Ankara Esenboğa havalimanı ihalesi (muhtemelen önümüzdeki aylarda) ve Nijerya Lagos ihalesi (teklif verildi) hisse üzerinde kısa vadeli katalizörler olarak hareket edebilir. 4) Hisse son bir yılda THY ve Pegasus’ hisselerinin oldukça altında bir performans göstermiştir. Şirket için Hedef Fiyatımızı 71,0 TL’den 113,7 TL/hisseye yükseltiyor ve tavsiyemizi Al olarak devam ettiriyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. (borsamatik)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 1 sene önce

    Çalışanlar, sürünebilir !

    Cevapla