featured

HAVACILIĞIN MERKEZİ TÜRKİYE'YE KAYIYOR

Türkiye’nin turizm potansiyeline dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Ulaşımda dev projeler gerçekleştirdik. Şimdi de dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Havacılığın merkezi Türkiye’ye kayıyor. Bu tarihin tekerrürüdür” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dünya Turizm Forumu’nun açılışına katıldı. Foruma 25 ülkeden katılımcı olduğunu aktaran Yıldırım, etkinliğin turizm konusunda yeni ufuklar açacağına inandığını ifade ederek, yeni turizm sezonunun için bereketli olması temennisinde bulundu. Yıldırım, Türkiye’de ulaşımı kolaylaştırmak için birçok dev proje gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yıldırım, “Havalimanı sayımızı, 26’dan 55’e yükselttik, bununla da yetinmedik şu anda yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan dünyanın en büyük havalimanını da yapıyoruz. İlk etabını da 2018 Şubat’ında, seneye bu vakitte açmış olacağız” dedi.
ZENGİNLİK DOĞUYA DÖNDÜ
İstanbul’a üçüncü havalimanını yaparken, “Bu kadar yolcuyu nereden bulacaksınız?” şeklinde sorularla karşılaştıklarına dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti: “Bakın ben size söyleyeyim neden gerek olduğunu; 2002 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sadece transit yolcu 1 milyonun altındaydı, geçen sene 40 milyon oldu. 70’li yıllarda havacılığın merkezi Amerika’daydı. 80’li yıllarda Avrupa’nın batısına doğru geldi. 90’lı yıllarda Avrupa oldu. Şu anda havacılığın merkezi Türkiye’ye kayıyor. Bu tarihin tekerrürüdür. Bir zamanlar İpek Yolu ile Baharat Yolu ile doğudan batıya zenginlik için göç vardı. Şimdi artık zenginlik doğuya tekrar döndü, dolayısıyla da hicret batıdan doğuya doğru olmaya başladı.”
3 SAATLİK UÇUŞLA 52 ÜLKEYE!
Başbakan Yıldırım, Türkiye’den 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Merkezi İstanbul olan ve 3 saatlik uçuş içerisinde, 1,5 milyar insan yaşıyor ve bir yılda 30 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklükten bahsediyoruz. Uzağa gitmeyin, 3 saatte… Ama Avustralya’da olsanız bir şehirden bir şehre, 3 saatte gidemezsiniz.”
30 MİLYAR $ TURİZM GELİRİ
Yıldırım, 2002’de Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının 13 milyon civarında olduğunu dile getirerek, önceki yılda bu sayının 40 milyona yaklaştığını anlattı. Turizm gelirlerinin 12 milyar dolardan 30 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Hükümet olarak, turizmi sadece ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir sektör olarak görmüyoruz. Yalnızca ekonomik bir bakışla turizmi değerlendirmek eksik kalır, yetersiz kalır. Turizm, bunların ötesinde öncelikle kültürlerin buluşmasıdır, medeniyetlerin buluşmasıdır.”
İstanbul’un sesinde kendi sesinizi hissedin
ÜLKENİN güzelliklerini ortaya çıkarmak için daha çok misafirle paylaşmak istediklerini söyleyen Yıldırım, “Değerli misafirler, burada lütfen kendinizi evinizde gibi hissedin, İstanbul’da kendinizi kendi şehrinizde gibi hissedin, İstanbul’un sesinde kendi sesinizi, İstanbul’un nefesinde kendi nefesinizi hissedeceksiniz” dedi.
Turizmde işbirliğini güçlendireceğiz
YILDIRIM, uluslararası turizm hareketlerindeki çarpıcı gelişmenin, uluslararası kuruluşların orta ve uzun vadeli planlarına yansıdığını belirterek, “1980’de yabancı ülkelere turistik amaçla seyahat eden toplam ziyaretçi sayısı, 260 milyon civarında. Bugün bu sayı 1 milyar 200 milyona ulaşmış. 2030 yılı için BM Dünya Turizm Örgütü’nün öngördüğü turist sayısı 2 milyara yaklaşıyor, 1.8 milyar. Dünya ülkeleri olarak bu değişim ve gelişime ayak uydurmak, gerekli tedbirleri almak, bunu da el birliğiyle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Ülkeler olarak turizmde işbirliğini daha daha güçlendireceğiz” dedi.
Deniz’den turizme 3 milyar dolar
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de, yaptığı konuşmada dünyada turizm sektörünün 10 yılda 2 katına çıkmasının beklendiğini ifade etti. Bankaların turizm sektörüne kullandırdığı 19 milyar dolarlık kredinin 3 milyar dolarını Denizbank’ın sağladığını ifade eden Ateş, geçen yıl turizmde 200 milyon dolar kredi kullandırarak sektörün yanında olduklarını söyledi.
2023’te 50 milyon turist
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek de, turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşe ilişkin, “Biz bunların geçici düşüşler olduğunu düşünüyoruz” dedi. Turizmin birçok ülke için en büyük ihracat kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Global büyüme için en önemli itici güçlerden biri olduğunu düşünüyorum” dedi. Şimşek ayrıca, “2023 itibarıyla 50 milyon turistle 50 milyar dolarlık gelir hedefliyoruz” diye konuştu.(aksam)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 7 sene önce

    bırakın böyle lafları. gerçekleri söyleyin. mevcut iktidar sayesinde ekonomik,politik vs halimiz kötü, herşey ortada. merkez buraya kayacağına tam tersi uzaklaşıyor. turizm bitik, almanya,rusya,fransa gibi ülkemize en çok turistin geldiği ülkeler 2017 turizm takvimlerinden ülkemizi çıkarmış durumdalar yetmemiş transit yolcu sayısı da korkulacak derecede düşmüş,ekonomimiz de bitik, borç almak için bir sürü değerli kurumumuzu ipotek ettirdik,hayvancılık,tarim vs batırdınız, 2002^den önce dağ taş hayvandı şimdi eti hatta samanı bile ithal ediyoruz,kendi yandaşlarınız hariç istihdam da yaratmadınız, göçü önleyemediniz,istanbul nüfusu 15 yılda 8 milyondan fazla arttı,teröristleri şımarttınız terör tavan yaptı, suç,yolsuzluk,adaletsizlik,eşitsizlik,haksızlık,torpil,nepotizm had safhada, köprü,yol vs yaptık diyorsunuz iyi de hepsini hemen hemen bir bölgeye yaptınız, aç kalınca onları mı yiyeceğiz? hala kalkmış en büyük limanı yapıyoruz 2002 de şöyleydi şimdi böyle falan diyorsunuz.

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Ülkede bir şeylerin ciddi ciddi kaydığı ve kaydırılmaya da devam edildiği belli. Bakalım, Batı’dan doğuya kayan bu sivil havacılık ülkede nereye oturacak! Sn. Başbakan bu kehanetlerde bulunurken Türkiye’ye uçan Swiss, Iberia, United, Delta, Alitalia, EVA, Air Canada, SAS, Finair gibi tarifeli Batılı havayollarının neden Türkiye’den çekildiklerini ya da çekilmek üzere olduklarını da benim gibi fındık beyinlilere bir anlatsa da biz de bilmediğimizi öğrenebilsek. Herhalde LH, KLM, AF ve BA de günün birinde havlu atarlarsa “uyanacaklar” bizim Muhteremler! Zaten bu gidişle Yeni Havalimanını sadece THY ve El Arabiyya havayolları kullanacak!!! :(

    Cevapla
  3. 7 sene önce

    3 saatlik karayoluyla simdiki havalimanindan Kadikoy’e ancak gidiyoruz Sn. Basbakanim.

    Cevapla