featured

Hava yolculuğunda devrim yaratabilecek uçak Fort Worth’ta test edilecek

 

Texas-Fort Worth’da Lockheed Martin’in gizli çalışma yapması alışılmadık bir durum değil. Ama bu son projede, NASA ile birlikte gerçekten sessiz kaldılar.

Bu, birçok uzmanın son 50 yıldır üzerinde çalıştığı ve başarısız olduğu bir proje: düşük sonic sesli patlama yapan süpersonik hava yolculuğu.

Concorde gibi süpersonik jetler, ses hızından daha hızlı uçtu ve yolcuları varış noktalarına ticari uçakların yarı süresinde ulaştırabildi. Bu kadar hızlı uçmanın yarattığı ana sorun sonik patlamalar idi.
NASA Low Boom Flight Demonstration Mission proje yöneticisi Craig Nikol, “Halk Concord’un sonic patlamalardan son derece rahatsız oldu, çünkü neredeyse küçük bombalar patlıyor gibiydi” dedi.

Lockheed Martin Skunk Works havacılık mühendisi Scott Zink, “Bazı büyükanneler muhtemelen bu patlamalar nedeniye kalp krizi geçirdi. Az önce ne oldu? gibi çok endişe verici sorular sordular” dedi. Bu nedenle, 1973’te kara üzerinde süpersonik uçuşlar yasaklandı.

O zamandan beri mühendisler, sonik patlamayı daha sessiz hale getirebilirlerse, hava yolculuğunda devrim yaratabileceklerini düşündüler. Bu nedenle Lockheed ve NASA, medya üyelerini Cuma günü Fort Worth tesisine, bunu yaptıklarını duyurmak için davet etti.

Schrock, “Bu, düşük bir sonik patlamaya sahip olma hedefiyle sıfırdan doğan ilk uçak. Bu yeni uçağın sonik patlaması, uzak bir yerde kapanan bir araba kapısının sesi gibi geliyor” dedi.
X-59 uçağı, QueSST (Sessiz Süpersonik Teknoloji) adlı bir projenin parçası.

Uçak, karmaşık mühendisliği nedeniyle yerde daha sessiz algılanan bir ses patlaması yapıyor. Uçak, yaklaşık 100 fit uzunluğunda ve bunun 30 fit’i yalnızca burun kısmı. Uçak bu kadar uzun yapılarak, sonik patlamaya neden olan şok dalgalarını daha küçük, daha sessiz şok dalgalarına bölebiliyor.

X-59 ayrıca pilotların önlerini görebilmek için kameralardan gördüklerine güvenmelerini gerektiren ilk uçaklardan biri olacak. Kokpit, tipik bir koltuktan daha alçak olduğu için pilotun ileri görüşünü engelliyor. Bu tasarım, şok dalgalarını yaymanın başka bir yolu olarak yapıldı.

Uçak California’da tasarlandı, üretildi ve testten geçirmek için Fort Worth’a getirildi. Lockheed ve NASA, X-59’un ilk test uçuşunu bu yıl içinde gerçekleştirmesini bekliyor.

Seçilen şehirlerdeki uçuşların ardından, uçuş yasağının kaldırılması için veriler toplanacak ve yetkililere sunulacak.

Yetkililer, bir uçağı hızını sınırlamak yerine çıkardığı sesi sınırlayan yeni bir politika benimsemeyi umuyorlar. Başarılı olursa, X-59 havacılıkta yeni bir çağı başlatabilir.

NASA Low Boom Flight Demonstration Mission proje müdür yardımcısı Cathy Bahm, “Uluslararası hedeflerimize yarı sürede uçabileceğiz ve tatillerimizde daha fazla zaman geçirebileceğiz” dedi.

Nikol, “Bence bu tasarım, yeni bir endüstri açabilir ve insanlara ticari, süpersonik uçuş sağlayabilir, bu da seyahatte gerçek bir devrim olur” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir