featured

GERÇEKLERİN BİR GÜN ORTAYA ÇIKMA GİBİ KÖTÜ BİR HUYU VARDIR

Sevgili okurlarım;

Geçen hafta THY’nin B737 First Officer’i hayatını kaybetti. Bu elim kazayı ilk duyan kişi olarak araştırdığımda Sefa Bey lütfen detaya girmeyin dendi. Bende tabii ki detaya girmedim ve kazanın nedenini soran bir okurumuza attığım mesajla aile fertleri detaya girilmesini arzu etmiyor dedim.. Çünkü, acı içindeki bir ailenin isteğini, reyting uğruna hiçe saymak benim ahlakıma uymazdı.

Bu haberden sonra sabah birde baktım ki bizim bir gün önce yaptığımız haberi, her zaman yaptıkları gibi malum asparagas haber sitesi çalmış ve aile fertlerinin isteğini hiçe sayarak hayatını kaybeden pilotumuzun sarhoş olduğunu ve balkondan düştüğünü yazmış.

Bir zamanlar, Önce İnsan diye bir seminere katılmıştım. Bu seminerde buna benzer bir olay anlatılıyor ve bizden siz ne yapardınız diye soruluyordu. İşte ben o soruya verdiğim cevap gibi önce aileyi ön planda tutarak Pilotun vefat ettiğini yazmakla yetinerek, ailesinin isteğini kırmayarak verdiğim sözü tuttum.

Değerli Okurlarımız; 

Malum yaz aylarında Avşa adasında motelimizde oluyorum. Bu sene denizlerimizde deniz salyası (Musilaj) ile karsı karsıya kaldığımızdan moteli açalım mı yoksa açmayalım mı ikileminde kaldık. Ancak adadan gelen bilgilerde poyraz esmediği müddetçe denizin temiz olduğu bilgisini aldığımızdan açmaya karar verdik.

Aslında Avşa adası Çanakkale boğazının karsısına düştüğünden malum musilaj’ı akıntı, kıyılarda tutmuyor. Tabii ki lodos olmadığı müddetçe.

Bu nedenle şu anda adada denize girip çıkanlar mevcut. Tabii ki motel açık ama benim görevim olan otelin ihtiyaçlarını alıp yollamak için hala İstanbul’dayım. Buradan ihtiyaçları alıp Avşa’ya bizzat götürüyorum veya yolluyorum.  Bunları neden yazıyorum? Çünkü bu aralar başımı kaşıyacak halim olmamasına rağmen siz değerli okurlarımı yazılarımdan mağdur etmemeye çalışıyorum.  Ufak tefek aksamalar olursa kusura bakmayın lütfen.

Bu hafta yukarıda izah ettiğim nedenlerle dersime pek çalışamadım. Aslına bakarsanız, yazacaklarımın çoğuna geçmiş haftalarda değinmiş ve çalışanlardan yana olan taraflılığımı devam ettirmiştim. Bu arada OKUYUCU MEKTUPLARI bölümümüz tahmin ettiğim üzere çok tuttu. Bir zamanlar, eski Akşam gazetesi zamanında “SERBEST KÜRSÜ” isimli bir bölüm vardı. Bu bölümde, okurlar sorunlarını, dertlerini anlatır ve çözüme ulaşacağını umarlardı. Bizim OKUYUCU MEKTUPLARI da aynı mantıkla çalışıyor. Bize atılan iletiyi önce biz okuyoruz ve hukuki yönden sorun olmayacağına karar verirsek, isimsiz olarak aynen yayınlıyoruz. Kısaca tüm okurlarımız aynı zamanda bizim yazarımızda olabiliyor.

Değerli Okurlarım;

Medya çok güçlü bir organ. Bazen vatandaşların haber alma özgürlüğüne yarar iken bazen kötü insanların şantaj aracı olabilmektedir. Yazacağınız ve binlerce kişi tarafından okunan haberler sizlere bilgi amacı taşımanın yanı sıra, bazı şirketlere gözdağı olarak da verilebiliyor. Tabii ki bu çirkin uygulamanın adı resmen şantaj oluyor.

Şantaj nasıl yapılıyor?  Öncelikle sektörde yönetici veya denetleyici pozisyonunda birkaç tanıdığınız olması lazım. Herhangi bir illegal durumu yazmak ve sektörü ve şirketleri uyarmak tabii ki medyanın yapması gereken bir vazife. Ancak, haberi yapan ve yazan kişinin yazmış olduğu illegal uygulamanın ne olduğunu konusunda bilgi sahibi ve kesin emin olması gerekir. Kulaktan dolma dedikodu mahiyetinde bir haberi bulup, araştırmadan yayınlayacağını karsı tarafa (bak açıklarım haa diye) iletmek Şantaj kokar.

Örneğin; Uçaklardaki bir komponentin bozuk veya hurda olduğunu haber yapmadan önce illegal olduğu iddia edilerek, komponent i takan firmayı arayıp hatasını söylemek, (karsı tarafa şantaj olarak algılanır.) Tabii ki o mesleğin içinde ve konu bilgin dâhilinde ise uyarı iyi niyetle karşılanabilir.

Ayrıca, birisi sana şantajcı diye laf attığında sen gülerek konuşmana devam etmelisin. Mesela bana biri şantajcı derse, kızacağıma ispat et der, karsı tarafı zor duruma düşürürdüm.

Ancak ilgili teknik bir konuda, uçaklara takılan komponetler ile bilgin hiç yoksa (olması mümkün değil) ve o mesleğe çok uzaksan ilgili firmaya bu soruyu sorduğunuzda kesin ve kesin avanta istiyorsun demektir.

Mesela TOTAL havacılığın sahibi S.Z.Ö bu tür bir durumla karşılaşmış ve yaptığı işin doğru olduğunu savunmasına rağmen yazı konusu olmuştu. Yani şantaj yapılmış ama işe yaramamıştı. Birisi üstüne vazife olmamasının yanı sıra bilgisi bile olmayan bir konuda istediğini alamayınca yazdığı art niyetli yazı, sadece ortalığı bulandırmakla kalmıştı.

Geçen hafta yazdığım köşe yazımda, kirli ellerin internet medyacılığında da bulunduğunu yazmamın nedeni budur. Kısaca bizlerin de sıkı takip edilmemiz lazım. Çünkü bildiğiniz üzere bizlerin de içinde çürük yumurtalar var.

Hatırlarsanız, geçen haftalarda, Atlas Global’in, iflası öncesinde benimle görüşmek istendiğini yazmış ve görüşmenin ne amaç taşıdığını bildiğimden görüşmeye gitmeyerek, karsıma çıkacak olması muhtemel durumdan kaçınmıştım.

Neden mi? Ortalıkta iflas etme durumuna gelmiş, çalışanların ücret veya tazminat alamadığı bazı şirketlerimiz var. Onların reklamlarını alsaydım bende yazamazdım. Bu nedenle kimseye diyet borcum yok. 

Sektörde kimse reklam vermese de bu siteyi sürdürebilecek durumdayım.

Bazıları gibi hem siyasetle uğraşacaksın hem de habercilik yapamam. Bu etik bir yayıncılık anlayışı değildir…Bu duruma düşmüş bir kişi objektif habercilik nasıl yapsın ki? 

Bu durumda doğal olarak siyasi partinin, senden istediklerini yapmak zorunda kalırsın. Kısaca taraflısındır. Onu bunu yıprat derlerse, elindeki medya gücünü yalan dolan üzerine kurar, asparagas haberlerle şirketleri veya kişileri yıpratmaya çalışırsın. Tabii ki kendinden korkan kişiler veya şirketler, senin beklentin olan avantanı verebilir ama tersi de mümkün bilesin.  Total havacılık gibi sert bir kayaya çarpman da mümkün.

Yukarıda izah ettiğim nedenler dolayısıyla ve bu hafta havacılık sektörümüzde kayda değer bir gelişme görmediğimden yazımı kısa kesmeyi uygun gördüm.

Haftaya görüşmek üzere…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

33 Yorum

  1. 3 sene önce
    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Sayın Sefa bey , 2 icra ceza mahkemesi bakırkoydosya no. 2020/54 esastarih 22 6 2021celse no 7 müşteki. Sancak uçak içi servislericeza alan MURAT ERSOY

    Cevapla
  3. 3 sene önce

    Telegramda kanal olarak varsında sana nasıl mesaj atılıyor acaba?! mesaj atılamıyor kiwhatappta şöyle olur bir grup kurarsınız ona girerizyada bir whatsapp numarası ilan edersinz birçok işletme gibisevgiler

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    Telegramda airlinehaber olarak varız. Whatsapp da nasıl oluyor onu acıklarmısınız lütfen

    Cevapla
  5. 3 sene önce

    Son günlerde İGA Thy ekip terminali otoparkında yer bulmak mümkün değil, uçuşlarımıza geç kalıyoruz. Yetkililer otopark kapasitesini artırsın ve otoparkı üstü kapalı hale getirsin lütfen.

    Cevapla
  6. Avşa adası HABERLERİİİİNİZİ MERAKLA BEKLİYORUZ. DENİZE GİRDİNİZ Mİ, MİDYE YEDİNİZ Mİ? REzervasyolat nasıl?

    Cevapla
  7. 3 sene önce

    Sefa Bey , Murat Ersoy un SAncak Catering Davalarını kaybettiği , ödemediği çek lerden dolayı ilk defa hapis cezası aldığı , yüklü ödemelerle karşı karşı ya kaldıgı, ve daha sı Amerika ya kaçtığı söyleniyorhaber değeri yok mu =???

    Cevapla
    • Yönetici 3 sene önce

      Sayın okurum. Söylentinin tabii ki değeri yoktur. Biz yaptığımız haberlerde ince eler sık dokuruz. Emin olmadığım bir haberi yapmam söz konusu değildir. Siz rahat olun ne olursa %100 doğru ise babamın oğlu olsa yazarım

      Cevapla
  8. 3 sene önce

    Maaşları eskiye dönenlermi var mış? Kimki onlar.

    Cevapla
  9. 3 sene önce

    İga da sallamadı..sallamadığı için kudurdu…iga tav gibi beleş ofis vermeditav gibi kayıp eşya zenginleşmesi vermeditav gibi avanta vermedeee ne oldu tavlanacak:))helal igave üstüne onlarca yerde dava açtı

    Cevapla
  10. THY yi tebrik etmek lazım. THY’ninde üstüne üstüne gittiler ama İlker Aycı’ya pes ettiremediler. İlker Aycı nın en takdir ettiğim davranış biçimi bu oldu. Yani herkese şantaj tutmuyor. Doğru ve dürüst çalışıyorsanız korkacak bir durum olamaz. Bu tür şantajcı kişilere DİK durmak lazım. .

    Cevapla
  11. 3 sene önce

    Çamur atarak Ankara daki bağlantılarıyla sadece total inmi geleceğine mal oldu?kime çökmedi ki

    Cevapla
  12. 3 sene önce

    total teknik ilk 145 başvurusunu 2007 de yapmıştı.6 yıl oyaladılar.şimdi FAA,EASA,SHGM yetkili ve en çok parça tamir kabiliyetine sahip ikinci büyük MRO oldu.Bir düşünsenize yekisini 2013 te değilde 2007 de almış olsaydı …

    Cevapla
  13. 3 sene önce

    Bu utanmaz kirli şantajcı bide sürekli İYİ yazıyor ya!senden çıkacak iyi ile bu ülke ancak batar be!Allah muhafaza eline başka yetkiler geçse napar buallah mushafa Meral hanım eninde sonunda duymalı

    Cevapla
  14. 3 sene önce

    havacılığın iki lanetiiki işbirlikçisiiki ahlaksızlık abidesiiki ülkeye zarar vereni

    Cevapla
  15. 3 sene önce

    İnsanların ailelerine saldıran bu şahsı kınıyorum. Onun havacılığa verdiği zararı kimse vermedi. Birçok insana zarar verdi maalesef. Allah bu zalimin yanına bırakmasın.

    Cevapla
  16. 3 sene önce

    whatsapp ve telegram hesabınızı yayınlatsanız çok daha önemli bilgiler gelecektir size

    Cevapla
  17. 3 sene önce

    Thy teknik hastayken 39 yaşında engelli uçak bakım teknisyenini yeterli çalışamadığı için acımasızca işten attı hiçbir işe giremedi 2 senedir 

    Cevapla
  18. 3 sene önce

    sefa bey bu şantajcı hakkında bir ihbardır!bu zat hakkında derhal soruşturma açılmalıdır!serveti araştırılmalıdır!bir web sayfası ile onmilyonlarca dolarlık servete nasıl kavuşmuştur?

    Cevapla
  19. 3 sene önce

    İnsanların özel hayatları hakkında hertürlü çirkefliği yapanyazılarına yapılan yorumları tehdit unsuru gibi kullanıp iftira atılan kişileri arayıp kendisi tehdit eden bu zavallı bir gerçeği yine ispatladı!birisi bir konuda eğer çok havlıyorsa o konuda en büyük yarası vardırama onun gibi alçak olmayacağız milyon dolarlık residence larda pazulu sevgilileri bizi ilgilendirmiyor cinsel tercihleride

    Cevapla
  20. 3 sene önce

    Sabiha ya karşı aşkı duygusalmı?:)))) İSG hakkında reklam kokan haberler dışında tek haberi varmıdır? Bu çamur balçık MÜSİLAJIDIK a yıllarca nasıl tahammül ettin büyük üstad Sefa İNAN!

    Cevapla
  21. 3 sene önce

    Bu şantajcı dhmi genel müdürü orhan bey hakkında onlarca iftira dolu yazıyı niçin yazdı?orhan beyden birşey alamadımı?kimin yolunu açmak içindi?karşılığında neler aldı!?orhan beyin özel hayatı hakkında şantaj yapacak kadar ileri gittimi?

    Cevapla
  22. 3 sene önce

    Bu şantajcı kaç defa sbk ile görüştü?rolü neydi?borajetten aldığı reklamlar ve kayıtdışı rakam nedir!milyon dolarlık deniz gören ve kedisiyle yaşadığı residence nasıl alındı?

    Cevapla
  23. 3 sene önce

    ah safa beyciğim ah bazen sizi ya çok saf veya çok iyi niyetli görüyorum. ikisi de yanlış. Malum kişinin Shgm Genel müdürü Ali Arıduru ile ilişkisini ya bilmiyorsunuz veya yazmıyorsunuz. Bakın size santaj nasıl oluyor anlatayım. Ali Arıduru atıyor du malum kişi tutuyordu. Danışıklılardı veya ortaklardı. Al bilgiyi Ali Arıdurudan sonra yap şantajını. Şimdilerde de birileri olmalı. Adamın işi bu. Pegasus hakkında ne büyük ithamlarda bulunmuştu. eski genel müdür takmadı ama yeni gelen biraz ürkek korkuyor malum şahıstan. birde Thy yönetim kurulunda ogün bey vardı. ona da santajını yaptı ve aleyhine yazdığı yazıyı aynı gün kaldırdı. Ne aldı acep

    Cevapla
  24. 3 sene önce

    Bay hamdi havacılığın başına gelmiş felaketlerin en büyüklerindendir.diğeri kirli muhabir dir.bay hamdi neden kovuldu? Habersiz yaptığı işler nelerdi?kısa süreli borajet macerasında hangi gezileri organize etti? Yüksek yargı ile ilgili olan geziler neler idi? Bunlar ücretlimiydi? bay hamdi külliye ye rağmen ne tür pazarlıklara girdi?bay hamdi thy uçaklarını babasının taksisi gibi kullandımı?bay Hamdi ; sözde muhabir liseli ye neler verdi de iltifatlar aldıbay hamdi iki cümle kuramazken nasıl kitap yazdı

    Cevapla
  25. 3 sene önce

    Siz Atlas a gitmediniz ama diğer kirli eller yıllarca Atlas tan büyük meblağlar söğüçlediler.bakınız batana kadar Atlas hakkınfa tek olumsuz haberi varmıdır?olamaz!çünkü “duygusal “Isparta kazası hakkında bile objektif olmadı.neden?dönemin shgm genel müdürü ve atlas ile olan muhabbetini dillere destandı…

    Cevapla
  26. 3 sene önce

    tav fraport “onur air ın bizde teminat mektubu yoktur” demiş. Onur air ı yalancı çıkarıyor ve icra işlemi gerçekleşiyor. sence bu firma tekrardan havalanır mı?

    Cevapla
  27. 3 sene önce

    Yazınızı keyıfle okudum ve her zaman her durumda her kurumda bu tarz olaylar var kımısı koltugunu kaybetmemek adına dedıkodu yapıyor bazıları da karalama adına iftiraya varan sözler sarf etmekte tweetter de bır ara bırı vardı korkma titre diye şimdi sıra onlarda korkudan koltuk gıdecek dıye hangı dalda oynadıgınız bellı degıl zavallılar korkmayın titreyin

    Cevapla
  28. 3 sene önce

    ???????sektörün duayeni ve sevilenisin

    Cevapla
  29. 3 sene önce

    Bu şahıs ( bu sıfat bile çok fazla) şantajlarla aldığı paralarla zorla aldığı reklamlarlabüyük bir servetin sahibi oldubunu yazmak bu sektöre borcumuzaynen MUSİLAJ bu!adı bundan sonra MUSILAJIDIK olsunl

    Cevapla
  30. 3 sene önce

    Sizde bu yürek oldukçabu sözde zavallı liseli şabtajcı muhabirler yokolacaktır.ve yaptıkları tüm pisliklerin hesabını vereceklerdir!havacılık bir bataktan kurtulacaktır

    Cevapla
  31. 3 sene önce

    Onur Air iflas mi edecek Sefa Bey bir bilginiz varsa bizimle paylaşır misiniz ?

    Cevapla