FedEx neden kargo uçaklarında füzesavar sistemi için onay istiyor?

FedEx neden kargo uçaklarında füzesavar sistemi için onay istiyor?

FedEx, bazı kargo uçaklarını, gelen ısı güdümlü füzeleri uzak tutmak için lazer teknolojisiyle donatmayı planlıyor.

Söz konusu adım, uçağın ısı takibiyle ilgili bir tehdide yanıt olarak atıldı. DHL’e ait bir Airbus A330 2003 yılında Bağdat’tan havalandıktan kısa bir süre sonra karadan havaya bir füze tarafından vurulmuştu. Personel güvenli bir şekilde havaalanına geri dönmüştü. FAA’nın belgesinde “Son yıllarda yurtdışında meydana gelen çeşitli olaylarda sivil uçaklara insan tarafından taşınabilir hava savunma sistemleri (MANPADS) tarafından ateş açılmıştır” denilmekte.

Teklif aynı zamanda olası güvenlik sorunlarını da ele alıyor kızılötesi lazer radyasyonu uçağın içindeki, dışındaki veya başka bir uçaktaki bireyler için risk oluşturabilir. Ayrıca, kızılötesi lazer enerjisi insan gözü tarafından tespit edilemez bu da riskleri artırır.

Ortaya çıkan endişelere yanıt olarak FAA bir gereklilikler listesi yayınladı; bunlardan biri, tasarımın, bakım sırasında da dahil olmak üzere uçak yerdeyken “sistemin yanlışlıkla çalıştırılmasını” önlemesi gerektiğiydi.

Ek olarak, birçok işletme, füzenin uçağın ısısını izlemesini durdurmak amacıyla kızılötesi enerjiyi kendi yönlerine doğru hedefleyerek ısı arayan füzeleri saptırabilen lazer tabanlı bir füze savunma sistemi kullanmak üzere modifiye edilebilen sistemler tasarlamıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir