featured

F-35 mi kazanır, Su-57 mi? Test pilotu: Parçalara ayırdık, şansı yok

 

2040’lı yıllara doğru teknolojide devasa gelişmelerden biri olarak görülen F-35 savaş uçaklarıyla Rus Su-57 savaş uçağı kıyaslandı. Test pilotu iki uçağın kıyaslamasını yaptı.

Bir pilot, sık sık sorun ve arızalar ile gündemi meşgul eden F-35’leri Rus savaş uçakları Su-57 ile karşılaştırdı.

Birçok Avrupa ülkesinin envantere katmak istediği ve en son Hollanda’nın sipariş vereceği konuşulan Lockheed Martin’in geliştirdiği F-35 savaş uçaklarını test eden kıdemli bir F-35 pilotu, jetin veri toplama ve sensör birleştirme yeteneklerinin benzersiz bir avantaj sağladığını söyledi.

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden (RCAF) emekli bir Yarbay olan Billie Flynn, F-35’in veri paylaşımı, veri işleme ve sensör füzyon teknolojisinin üstün seviyede olduğunu belirtti. F-35 ile ilgili ‘veri toplayan uzay gemisi’ nitelendirmesinde bulunan Flynn, “Bu uçakta veri toplama, 8,6 milyon satır yazılım koduyla destekleniyor.” dedi.

‘Müşterek Taarruz Uçağı (JSF)’ terimi ile saldırı ve hava hakimiyeti elde edip operasyon sırasında bütün veri ve bilgileri toplayıp paylaşan savaş uçağı F-35’te pilotun vereceği taktik kararının çok önemli olduğu belirtildi.

Flynn’a göre, bu yeteneğin ABD’nin ‘akıllılaştırılmış savaş’ konseptini ortaya koyarken, en büyük oyun değiştirici nitelendirmesini alıyor.

EN ERKEN ÇIKAN!

Pilot, Rus savaş uçağı Su-57 FELON ve F-35 ile kıyaslamasında, ‘her iki uçak da birbirini görebildiği zaman, muzaffer olan, düşmanı ilk görendir, en yükseğe, en hızlı uçan, füzesini en uzun süre ateşleyebilen ve bölgeden en erken çıkandır’ dedi.

Pilot kıyaslamasına şöyle devam etti:

Ancak, bu aynı zamanda füzelerini ateşleyebilecek bir düşman tarafından görülmek anlamına da gelebilir. F-35’in düşük gözlemlenebilirliği/gizliliği, düşman tarafından görülme olasılığını azaltarak pilotun önce ateş etmesine, arkasını dönüp hızlanmasına izin veriyor.

HİÇ ŞANSI YOK!

MiG-29 gibi 4. nesil Rus savaş uçaklarını parçalara ayırdık, onları F-16 veya F-18’lerle karşı karşıya getirdik. Sağlam ve güçlü uçaklardı. Ancak, sensörleri daha düşüktü, bu da onları Batı’daki savaş uçaklarından önemli ölçüde daha az güvenilir hale getiriyordu. Su-57’nin F-35’e karşı hiç şansı yok.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 Yorum

  1. 4 ay önce

    İyi güzel F35 in eşi benzeri yok ta. Bu uçak henüz savaş testlerine girmedi. Bu ne demektir. Henüz ev horozu. Diğer horozlarla çatışma testine girmedi. Yani F35 hakında yazılan herşey NasreddinHoca Fıkrası gibi.. Dünyanın ortası benim eşeğimin ayklarının merkezi…

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Rus uçakları zaten her savaşta batı teknolojisi karşısında eriyip gitmiştir. F35 in radar ve avionik teknolojisi Rusyanın 30 yıl önünde, Rusya da henüz yarı iletken üretimi yok, mikro elektronik ve işlemci teknolojisinde batının en az 20 yıl gerisinde. Rusya henüz güçlü bir AESA radarı bile üretmiyor.

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    SU 57 daha seri üretime bile geçememiş bir prototip uçak.2028 yılında hazır olacakmış. Teknoloji olarak tamamen çökmüş bir proje Hindistan bu uçağı almaktan vazgeçti ve şu ana kadar tek bir müşteri bulamamış. Rusya Devlet propagandasının şişirimiş içi boş propaganda. Ne radar ne motor nede düşük görünürlük kriterlerinde hiçbir hedefe ulaşamadı.

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    F 35 KALİTESİ HER NE OLURSA OLSUN.. ÜLKEMİZE SATILMIYOR BUDA AÇIKÇA ÜLKEMİZE KARŞI DÜŞMACA BİR TAVIRDIR… BİR AN ÖNCE KENDİ SAVAŞ UÇAĞIMIZI GÖKLERDE ÜÇÜRMAMIZ GEREKİYOR… VE SU57 UÇAKLARINI İNADINA ALMAMIZ GEREK..

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    Teknoloji artık 1970 lerde ki üretilen f16 daki süreç gibi değil. Bir ucak yapıp 50 sene kullanma vakti bitti. F35 çıkışı 10 yıl geçiti. Çağının altında kaldığını tüm dünya biliyor.balistik füzelerle rahatlıkla vurulabiliyor. Evet hızlı ama hızlanma süresi yavaş. Halen hantal ve entegre problemi yaşıyor. Kompaktlık ve taarruz için in Amerikalıların bili 5 yıl veriyor uçaga. Eğer milyardolarlık yatırım olmasa 5 dakka beklemez. Üretimi iptal ederlerdi. Kısacası çuvallayan bir proje. Türkiyeye yasakladılar ama isterlerse türkiyeye istedikleri zaman baskı yapıp istedikleri fiyattan satarlar. Ülkenin başı boştayken seçim gelmeden böyle bir düşünceleri var zaten

    Cevapla
  6. Reklam ile haberi ayırın lütfen…

    Cevapla
  7. 2 sene önce

    Şimdi ben su 57 de de f 35 de de çalıştım.Manevrada Peugeot j9 bile f35 ten iyidir.su 57 az yakar çok kaçar.Parçası bol ve ucuzdur.f 35 çok elektroniktir,koltuk ısıtması şerit takip asistanı falan vardır ama tez bozulur.su 57 Rus uçağı olduğundan kaloriferi iyidir kışın yakar ama yazın da yakar…Elin iyisinden kendi kötümüz yeğdir ağalar.

    Cevapla
  8. Ruslar eski model Mig ile stratosfere çikiyor, kalkmiş burda F-35 diyor :) usa tam bir balondur

    Cevapla
  9. 2 sene önce

    Bence SU 57 hızı F 35 ten hızlı SU 57 havada resmen duruyor sonrada hareket edebiliyor Tekno fetste izledim mükemmel bir Savaş uçağı F 35 hantal SU 57 Avcı uçağı F 35 hem avcı hem bombardıman uçağı ağır kalıyor F 35 ler 300 km hızı düşük

    Cevapla
  10. 2 sene önce

    Hiç alakası yok su 57 f 35 e nal toplatmis yandaş pilot yazmış f35 sorunlu uçak su 57 her yönden üstün genel olarak ben ikisi ile uçtum su 57 tam bir canavar

    Cevapla
  11. 2 sene önce

    F35 daha savaşa girmeden havada zehirlenen sinekler gibi bir bir düşüyor. Kalkmış f35 ı yere göğe sığdıramıyor. Kesinlikle su57 çok daha kabiliyetli ve tüm testleri geçmiş bir uçaktır.

    Cevapla
  12. Herşey f35 in görülmemesi üzerine. Aceb dedikleri kadar hayalet mi? Erken uyarı uçakları f35 leri farkederse su57 karşısonda f35 in bir şansı var mı?

    Cevapla
  13. 2 sene önce

    Su 57 ye binmeye yürek ister yandaş pilot ile altını kötülesen ne olacak teknoloji dedinmi orda Rusya var manevra kabiliyeti çok zayıf F 35 in ve sert uçak biraz mantıklı düşünelim

    Cevapla
  14. 2 sene önce

    Yaw heee heee habere bak ?

    Cevapla
  15. 2 sene önce

    F35 leri alamayınca Rus uçağı daha iyi zaten ya moduna girmişsiniz bakıyorum

    Cevapla
  16. 2 sene önce

    F35 havacılık tarihinin en büyük skandalidır.

    Cevapla
  17. 2 sene önce

    ya boş verin bu gereksiz abd sepatizanligini su57 f 35 havalandirmaz hem menzil hem görünmezlik geçin bunlari

    Cevapla
  18. 2 sene önce

    hangi akıllı analiz etmiş acaba, çok komik. Su57 üretilme amac,ı safkan f22 raptor anlamaktır.Şu 57 tam bir hava muharebesi için üretilmiştir. Yanı f22 raptor için üretilmiştir

    Cevapla
  19. 2 sene önce

    Kesinlikle Amerika kılar yalan söylüyor Rus uçağı daha iyi

    Cevapla
  20. 2 sene önce

    Çok saçma bir haber olmuş, bir kıyas makalesi değil kesinlikle, f35 i parlatma yazısı olmuş…

    Cevapla
  21. f 35 te 8.6 milyon yazılımdan bahsediyorsun oysa bizim akıncıda bile50 milyona yakın yazilim okduğunu duyduk.

    Cevapla
  22. 2 sene önce

    Burada F35 pilotu yorum yapmış, hiç SU57 kullanmadan bu yorumları nasıl yapmış acaba? F35 pilotu, F35’i övecek tabii ki. Bence tamamen F35 propagandası için mizansen yazılmış burada.”İsviçreli bilimadamları” der gibi, burada da “Test pilotu” demişler.

    Cevapla
  23. 2 sene önce

    F35 havada duramıyor amerikalı nın ingilizin uydurma reklam kokan açıklamalarını buralarda haber yapmayın Rusların daha mig lerine cevap veremiyorlar rus s radarları rakipsiz Nato Türkiye siz Rusya ya saldırmaya cesaret edemez

    Cevapla
  24. 2 sene önce

    Yerim sizin karsilastirmanizi su 57 karşısında f35 in hiç sansi yok. F22 su 57 dersen havada göreceğiz bunu. 2. İse s500 ve patriot hava savunma sitemleri s500 600 km capinda bir alan hakimiyeti yaratıyor patriot ise 120 km.f22 f35 in 600 km lik hava hava fuzesi olmadığına gore uçan hurdaya öteye geçemez.

    Cevapla