featured

SKY Georgia’nın mahsur kalan uçağı satışa çıkarıldı

Van depremi sonrası insani yardım getiren Gürcistan SKY Georgia Airlines firmasına ait uçak, apronda yaşanan kaza sonrası yıllardır Erzurum Havalimanında mahsur kalmıştı. Kokpiti hasar gören uçak için sigorta şirketiyle yaşanan sorunlar nedeniyle yapılan yazışmalardan sonuç alınamayınca DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldı.

Van’da 2011 yılında meydana gelen deprem için yardım malzemesi getirdiği Erzurum Havalimanı’nda yaşanan kaza sonrası burada kalan uçağın satılmasına karar verildi.

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından yardım amacıyla çadır getiren Gürcistan uçağı, 30 Ekim gecesi Erzurum Havalimanı’na indi. Kargosunu boşaltan uçak, parka alındı. Bu sırada piste inen ve depremzedeler için 31 tonluk gıda malzemesi taşıyan Kırgızistan uçağının kanadı, Gürcistan uçağının pilot kabinine çarptı ve kokpitte büyük bir hasar oluşturdu. Kazadan sonra Kırgızistan’a ait kargo uçağı da havalimanının park bölümüne çekildi.

Kazayla ilgili Türkiye, Gürcistan ve Kırgızistan’dan gelen teknik ekip, inceleme yaptı. Uçaklarda meydana gelen hasarlar sigorta şirketleri tarafından tespit edildi. Kazadan yaklaşık 1 ay sonra Kırgızistan uçağının kırılan kanadı onarıldı ve uçak bu ülkeye götürüldü. Ancak, kokpit bölümünde büyük hasar oluşan ve hasarlı bölümünün üzeri branda ile örtülen Gürcistan uçağı o günden bu yana Erzurum Havalimanı’nda bekletiliyor. Yardım amaçlı gelen uçaktan herhangi bir iniş kalkış ya da park için para alınmadı.

Yıllardır Erzurum Havalimanında bekleyen uçak için karar verildi. Sigorta şirketiyle yaşanan sorunlar nedeniyle yapılan yazışmalardan sonuç alınamayınca uçak, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldı. Açık artırma usulü yapılacak ihale için muhammen bedel ise 400 bin lira olarak belirlendi. DHMİ Genel Müdürlüğünde 22 Kasım’da yapılacak ihaleye katılmak isteyenler, 50 bin TL geçici teminat vermek durumunda.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir