Ercan Havalimanı'nda Yeni Sistem: AWOS Kuruldu

Ercan Havalimanı’nda Yeni Sistem: AWOS Kuruldu

Meteoroloji Dairesi Müdürü Sinan Güneş, Ercan Havalimanı’nda Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemi’nin (AWOS) montajının tamamlandığını açıkladı. Güneş, sistemin 15 gün içerisinde devreye girmesinin beklendiğini belirtti.

Testler Sorunsuz İlerliyor

Güneş, hava limanlarında hava durum verilerini sürekli ve doğru şekilde izlemek için pist kenarında standartlara uygun yerlere kurulan AWOS’un devreye girmesiyle, Ercan Havalimanı’nda “çok önemli” bir eşiğin aşılmış olacağını ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sistemin testleri şu ana kadar sorunsuz ilerliyor.

Gelişmiş Meteorolojik Parametre Takibi

AWOS, pistin her noktasından zemin sıcaklığı, rüzgar hızı, nem, basınç ve bulut taban yüksekliği gibi meteorolojik parametreleri anında ve doğru bir şekilde Meydan Meteoroloji Ofisi, Kule ve Yaklaşma Kontrol Ofisi’ne bildirecek. Bu sayede, hava limanı operasyonlarının daha güvenli ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Kategori 2 Seviyesine Yükselme

Güneş, sistemin devreye girmesiyle, yıllardır kategori 1 (CAT1) seviyesinde hizmet vermekte olan Ercan Havalimanı’nın, kategori 2 (CAT2) seviyesine çıkarak uçuşların çok daha güvenli bir ortamda yapılacağını belirtti. Bu yükselme, hava limanının operasyonel kapasitesini artıracak ve uçuş güvenliğini üst seviyeye taşıyacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir