featured

ENGEL TESPİT SİSTEMİ TEDARİĞİ BAŞLADI

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, helikopter kazalarının önlenmesi için alınan acil önlemleri açıkladı.

Sivil ve askeri helikopterlere HETS (Helikopter Engel Tanıma Sistemi) vereceklerini belirten Işık, “Tüm helikopterlere en geç 3 ay içerisinde tablet bilgisayarlarla bu sistemi vereceğiz. Bir de GPS vereceğiz. O şu anda helikopterin ana bilgisayarından bağımsız çalışacak. Sadece Silahlı Kuvvetler değil, Emniyet, Jandarma, Orman Bakanlığı’nın helikopterlerine dahi bunu vereceğiz” dedi. Işık, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için Harita Genel Komutanlığı’na, belli yükseklikteki yerlerin bildirilmesi zorunluluğu getiren yeni yasal düzenleme hazırladıklarını bildirdi.
Işık, Entegre Sınır Güvenlik Sistemi’nin, “balon, geniş bant gözetleme sistemleri, İHA’lar, termal kameralar, fiber optik sensörler” içereceğini ifade ederek, “Tüm sınırı Entegre Sınır Güvenliğiyle donattığımızda sınırımıza kedi bile yaklaşsa göreceğiz” dedi.
3 ay içinde
Terörist sızmalar konusunda Işık, “Sınır ötesi keşif gözetlemeyi destekleyecek yeni adımlar atıyoruz. Daha fazla İHA kullanacağız. Silahlı ve silahsız. Üç adet ANKA’yı Elazığ’a gönderdik.
12 adet Bayraktar da yeni gidiyor” açıklamasını yaptı.
Işık, şöyle devam etti: “HETS denilen Helikopter Engel Tanıma Sistemi’nde aktif ve pasif, iki sistem var. Aktif sistemde radarları kullanıyorsunuz. Radar sinyali gönderdiğiniz zaman riskli, karşı tarafa ‘ben buradayım’ diyorsunuz. Bu çok tercih edilen bir şey değil. Veya lazer kullanıyorsunuz. Lazerin de ışık kalitesi, hava şartlarına bağlı olarak tam sonuç vermeyebiliyor. Pasif sistemde haritada yükseltileri ve engelleri işaretliyorsunuz, onu helikopterin bilgisayarına aktarıyorsunuz. Bununla ilgili Türkiye’de çalışmalar yapılmış ama bizde, ‘her şey mükemmel olsun, daha iyisi olsun öyle yapalım’ mantığıyla geciktirilmiş.İHA takviyesi

‘Sınır entegre sistemiyle kedi yaklaşsa göreceğiz’
Işık, sınırdan sızmalar konusunda ise şu bilgileri verdi: “Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi’nde 823 kilometrelik kara hattının 700 kilometresi tamamlandı. Temmuz sonuna kadar, sadece Hatay’da çok aşırı sarp bir alan var, onun dışında tamamı bitmiş olacak. Şimdi o fiziki güvenliği, Entegre Sınır Güvenliğine dönüştürüyoruz. Bir pilot uygulamayı Şehit Çoban Hudut Karakolu’nda yıl sonuna kadar uygulamaya geçireceğiz. Burada Balon olacak, geniş bant gözetleme sistemleri olacak, gerektiğinde İHA’lar devreye girecek, termal kameralar, fiber optik sensörler olacak. Bu pilot çalışmadaki değerlendirmeye göre, Suriye, Irak sınırı dahil tüm sınır hattını Entegre Sınır Güvenliğiyle donatmış olacağız. Duvarımız var. Duvarın arkasına fiber optik sensörler çekiyoruz, geniş bant gözetleme termal kameralar koyuyoruz, silah sistemlerini koyuyoruz ve karakolda da balon (zeplin) var. Sınırın öte tarafındaki hareketlenmeyi diyelim ki balon geniş alan gözetlemede hemen gördü. Oradaki tehdit unsurları değerlendirilecek ve Türkiye’ye yönelik tehdit ise sistem harekete geçip tedbir alacak. Sınıra yaklaştığı anda uyarma veya ateş açma gibi… Bu entegre bir sistem ve bittiğinde sınırımıza kedi bile yaklaşsa göreceğiz.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 sene önce

    önlem almak için illa kaza mı olması insan mı ölmesi lazım ? devleti yönetenlerin emirlerindeki uçak ve makam araçları için 1 milyar dolardan fazla para hemen bulunuyor ama !

    Cevapla