featured

ELEKTRONİK CİHAZ YASAĞINA KARŞI NE YAPMALI ?

Geçtiğimiz haftaların en önemli havacılık olayı tartışmasız içlerinde İstanbul’un da bulunduğu bazı havalimanlarından ABD ve İngiltere’ye yapılan seferlerde “kabine elektronik cihaz alınmaması” yasağı idi. Baktım da, havayollarımızdan düşük profilli bir-iki açıklama ve SHGM’nin sessiz sedasız görüşmelerinden ve politikacıların adet yerini bulsun çıkışlarından başka bir tepki göstermedik. Derken topa Pilotlar Cemiyetimiz TALPA da girdi. IFALPA ve ECA Başkanlarına birer mektup yazarak destek istedi. Getirilen yasak ülkemize büyük bir hakarettir. Adamlar açıkça “sizin oralarda terör eylemleri çok oluyor, mebzul miktarda terörist de var. Ben önlem alacağım.” diyor.
TÜRKİYE TERÖR ÜLKESİ Mİ?
Bu tür terör saldırıları Brüksel’de, Londra’da, Moskova’da, New York’ta, Madrid’de, Paris’te olmadı mı?  Hem de babası oldu… Yani yok aslında birbirimizden farkımız… Haaa, eğri oturalım, doğru konuşalım. İŞİD, El Nusra ve benzeri teröristlerin cirit attığını, çeşitli kentlerimizde militan kayıt bürolarının kurulduğunu, eğitim kamplarının faaliyette olduğunu, İşid flamalarının, atkılarının, bandanalarının satıldığı Fenerium benzeri adeta İşidium dükkanlarının açıldığını okumuyor muyuz gazetelerde? Elin manyağı yılbaşı gecesi gelip İstanbul’un kalbinde katliam yapmadı mı? 3 milyon Suriyeli’nin içinde teröre eğilimli veya harbiden profesyonel terörist yok mudur? İnkara gerek yok, bunları kabul edeceğiz. Ama ABD ve İngiltere’de yaşanan terör saldırılarının Türkiye mahreçli olduğunu akla getirecek şekilde alınan sözde önlemlere de yüksek sesle itiraz edeceğiz. Sadece SHGM değil, şirketlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız olarak da sesimizi yükselteceğiz. Güçlü devlet isek, gerekirse misilleme yapacağız.
IFALPA BAŞKAN YARDIMCISI İSTANBUL’A NİÇİN GELMİŞTİ?
Yoksa TALPA’nın yaptığı gibi “havacılık endüstrisi ve çalışanlarımız zarar görür, kıymayın bize abiler” mantığı ile bir yere varamayız. Bu acizliğin itirafıdır. TALPA sitesinden takip ediyorum da maşallah 5 kişinin toplandığı her toplantıya koşa koşa gitmişsiniz. Bir zahmet kalkın toplanıp ECA’nın, IFALPA’nın merkezine gidin, oranın etkili isimleri ile basın toplantısı yapın sesinizi tüm dünyaya duyurun…
Tabii bunu yaptıracak gücünüz, bilginiz ve itibarınız var mı, onu da test etmiş olursunuz. Bakın 2012 yılında Danimarka Basınında Türk pilotları ile ilgili bir haber çıktığında dönemin TALPA yönetimi IFALPA başkan Yardımcısı Francis Nardy’yi Türkiye’ye davet etmiş ve eski Başkan Gürcan Mantı ile Nardy ortak basın toplantısı ile Türk pilotlarını savunmuşlardı…
AŞK MEKTUBU YAZARAK ÇÖZÜLMEZ BU İŞLER !
Ama siz “mahcup aşık ” gibi ucunu yaktığınız mektuplarla bu işi kotaracağınızı, uluslararası destek alacağınızı düşünüyorsanız daha çooook beklersiniz. Keşke bu işler birer mektupla çözülse idi ! Bir de mektubu yazarken bir Türkçe öğretmeninden yardım alın. Şu cümledeki “…terörizme karşı mücadele edebilmek için…hep birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir.” İfadesi olmuş mu Allah aşkına?
Arkadaşlar “mücadeleyi” bol bulmuş, aynı cümlede iki kere kullanmışlar. Madem mücadeleye bu kadar meraklısınız, gereğini yapın bari…Ya o “kabul edilemeyecek kadar komik” ifadesine ne demeli… Beyler siz sivil toplum kuruluşusunuz. Eylemlerinizde daha özgür, daha yaratıcı davranabilirsiniz. Özetle, Devletin yaptığından daha fazlasını yapabilirsiniz. Paranız da var… Böyle anlamsız, içi boş, “bir şey yapmış olmak için” yazılan mektuplarla bu işler yürümez. Yarın size sorduklarında “Mektup yazdık abi” mi diyeceksiniz?
Ben size şimdiden söyleyeyim, yarın bunlar pilotların kullandığı tabletlere de yasak getirirler. Eskiden olduğu gibi kokpitte kağıt küreği, chartları açarak operasyon yaparız. Bu da bize ders olur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yorum

  1. 7 sene önce

    Tatlı su komandaları bunlar. Ne şiş yansın ne kebap misali yazı yazıyorlar.

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Havalimanı saldırısından sonra yaptıkları anma toplantısına bile 10-15 pilotu zor getirebilmişlerdi. Kendi üyelerinin bile itibar etmediği bir derneği yabancılar adam yerine koyarmı sizce?

    Cevapla
  3. yaw adamların rahatını bozmayın sayın yazar. Şimdi kim kalkıp teee Kanada’lara gidecek ?

    Cevapla
  4. 7 sene önce

    CİDDİYE ALINACAK BİR DERNEK DEĞİLDİR TALPA. ONLAR DA BUNUN FARKINDA. GİDİP ELİ BOŞ DÖNMEK REZİL OLMAK VAR İŞİN SONUNDA.

    Cevapla
  5. 7 sene önce

    Mektubun içinde getirilen yasak KOMİK olarak nitelenmiş. Asıl sizin mektubunuz KOMİK hatta TRAJİKOMİK

    Cevapla
  6. 7 sene önce

    Ben olsam Amerika ve İngiltere’ye giden tüm seferleri 15 dakika rötara sokar, farkındalık yaratırım.

    Cevapla
  7. 7 sene önce

    Elektronik cihaz kısıtlaması yaptırımı bence yerinde. Dışarıdan bakınca hiç te gül bahçesi gibi görünmüyor ülke ortamı. Burnumuz sürtsün önce, bakarız sonra çaresine.

    Cevapla
  8. 7 sene önce

    TALPA’nın yurt dışına gönderdiği mektubun tam metni aşağıdadır;
    Sayın Başkanlar,
    Geçen hafta içerisinde Türkiye’de operasyon yapan havayolu şirketlerinin de dâhil olduğu bazı Orta Doğu Ülkeleri’nin havayolu firmalarına kısıtlamalar getirilmiştir. Bu maksatlı seçildiğine inandığımız havayolu şirketleri, güvenlik nedenlerinden dolayı ABD ve İngiltere uçuşlarında elektronik cihazların yasaklanması ile karşı karşıya kalmışlardır.
    Değerli Meslektaşlarım,
    Türkiye’de bulunan havaalanları da, hepimizin halen operasyon yapmakta olduğu diğer havalanları Brüksel, Orly, Glasgow, Charles De Gaulle, New York JFK, Florida Fort Lauderdale, Tel Aviv, Tokyo, London Heathrow, Frankfurt havaalanları kadar güvenlidir ve hepsi ulusal ve uluslararası regülasyonlara sıkı sıkıya bağlı kalınarak yönetilmektedir. Adı geçen havaalanlarında uygulanan her türlü güvenlik prosedürleri Türkiye’deki havaalanlarında da aynı şekilde uygulanmaktadır.
    Gerçek şu ki; sadece Avrupa veya Amerikan havayolu firmaları değil dünyadaki her bir diğer havayolu firması ve yolcuları da globalleştirilmiş terörden mağdur olmaktadır.
    Kasıtlı olarak seçilmiş ve hedef gösterilmiş ülkelere yönelik kısıtlayıcı kurallar uygulamak veya bu kısıtlayıcı kuralları desteklemek yüksek rekabet koşullarının yaşandığı havacılık endüstrisinde negatif ayrımcılığa yol açacaktır.
    Bu nedenle biz, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği üyesi Pilotlar olarak, ülkemize karşı uygulamaya konulmuş olan bu yasaklamaya, tüm dünya ile birlikte global terör ile savaşımız kapsamında şiddetle karşı çıkıyoruz ve inanıyoruz ki bu yasaklama kaçınılmaz olarak en sonunda havayolu şirketlerine ve çalışanlarına zarar verecektir.
    Güvenlik kuralları denilerek silah gibi kullanılan güvenlik yöntemleri serbest dünya ticaretine ve de özellikle çok yoğun rekabet şartlarının yaşandığı havacılık endüstrisine zarar verecektir.
    Biz inanıyoruz ki, dünyadaki terörizme karşı mücadele edebilmek ve tedbirler alabilmek için dayanışma içinde bir bütün olarak hep birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir.
    Bu tür popülist ve akılcı olmayan yaklaşımlar, dünya havacılık endüstrisine daha çok zarar vererek çözüm olmak yerine problemleri sadece daha da derinleştirecektir.
    Biz Türkiye Havayolu Pilotları Derneği olarak, bu tür kasten yapılan yasaklamaların sadece Türk Sivil Havacılık Endüstrisine değil aynı zamanda diğer ülkelerinkine de zarar vereceğine inanıyoruz. Bu tür yersiz ve akıldışı engeller havacılık endüstrisinin gelişimi ve büyümesine yardımcı olmayacaktır.
    Bu yasak tamamıyle akılcı olmaktan uzak ve kabul edilemeyecek kadar komiktir.
    Biz büyüyen Türkiye Havayolu Pilotları Derneği olarak bu ortaçağ dönemini andıran yasağı kınıyor ve bu konuda dayanışma ve desteğinizi talep ediyoruz.
    Saygılarımla,
    Türkiye Havayolu Pilotları Derneği
    Yönetim Kurulu Başkanı
    M. Ayhan GÜNAL

    Cevapla
    • 7 sene önce

      İpek hanımefendi , iyi oldu bu bildiriyi yorum atmanız. Ne kadar boş, anlamsız, içeriksiz ve yasak savar bir bildiri olduğunu görmüş olduk

      Cevapla
    • 7 sene önce

      İpek Baran hanım siz kimsiniz? Nereden çıktı bu mektup yayınlama işi? Merak etmeyin o mektup bu sitede yayınlandı ve konuyla ilgilenenler de okudular.

      Cevapla
    • 7 sene önce

      Paylaşımınız için teşekkürler.
      Metnin içi boş, birşeyler anlatıyor yada anlatmak istiyor ama asıl noktalar net değil. Yazmış olmak için yazılmış. Blah… Blah… Blah…bir sürü fact, varsayım vs. Eeee, sonuç? Aksiyon? Ne zaman? Nasıl? Niçin? Nerede? Amorti bile yok maalesef.

      Cevapla
  9. 7 sene önce

    Adaletli bir karar değil

    Cevapla
  10. 7 sene önce

    Vay anasını, Mantı’yı arayacağımız aklımıza bile gelmezdi.

    Cevapla
  11. 7 sene önce

    Terör olayları heryerde oluyor doğru ancak son iki-üç yılda ülkemizde olanlar hangi ülkede olmuştur? Ahl saldırısı, darbe girişimi ve iktidarın alnı secdeye değen kardeşlerimiz deyip,besleyip,şımartıp kurumlara soktuğu sonra gerçeklerin acı bir şekilde ortaya çıktığı emperyalistlerin uşakları fetöcülerin olayı, darbe olayında milletin ahl’de uçak kanatlarına tırmanıp sigara içmeleri, apron’da çalışanların yolcuya saldırması, Ankara (savaşta olmayan bir ülkenin başkentinde 5 ayda 3 kere bomba patlatıldı toplamda ülkemiz genelinde 17 bombalı saldırı yapıldı),Gaziantep,Sultanahmet saldırıları, Reina olayı,taksicilerin birbirlerini turistlerin önünde bıçaklaması, milyonlarca ne idüğü belirsiz Suriyelinin ülkemizde cirit atması, 35 yıldır varolan pkk terörü ve iktidarın oy için bölücülerle elele meydanlarda şarkılar söylemeleri, ayaklarına hakim göndermeleri,şehirler silah depoları haline getirilirken açılım ayağına güvenlik güçlerine görmezden gelin emirlerinin verilmesi vs, yanıbaşımızda yaşanan savaş ve kaos ortamı,her an yaşanabilecek olası terör saldırıları riskinin çok yüksek olması,bu ülkeyi yönetenlerin islami teröristlere sempatiyle bakmaları (davutoğlu’nun işid teröristlerine bir avuç öfkeli genç demesi),ülkede adalet kavramının ve cezaların caydırıcı olmaması,suç oranının yüksek olması. Bu sebepler yasaklar koyulmasına,insanların ülkemizi terör ve sorunlar,kaos ülkesi olarak görmesine yetmez mi ? Maalesef bu sorunların temelinde iyi yönetilememiz yatıyor suçu da hep ona buna atıyoruz ama biraz da kendimizde arayalım. Avrupa,abd vs bize karşılar, teröristleri besliyorlar,koruyorlar iyi de biz de onlara boyuna iş,ihale veriyoruz,arabalarına biniyoruz,icatlarını kullanıyoruz, turistlerine,paralarına muhtaç olduğumuz için yaptırım uygulayamıyoruz,kimlikleriyle ülkemize gelip,vergisiz ev,arsa almalarına izin veriyoruz, bir havalimanı yaparak onları korkutacağımızı,mali olarak geçeceğimizi masal gibi millete anlatıyoruz! Bu kafayla işimiz çok zor maalesef !

    Cevapla