featured

DÜNYANIN İLK 15 KADIN HAVACISI

AirlineHaber ailesi olarak Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızın bu özel gününü yürekten kutlarız.
Ben Özgür Olmayı Seviyorum, Çünkü Uçmayı Öğrendim Diyen Dünyanın İlk 15 Kadın Havacısı
Dünyanın ilk lisanslı kadın pilotu olan Baronesse Raymonde de LaROCH’un, lisanslandırıldığı 8 Mart 1910 itibaren her yıl 8 Mart’ı kapsayan hafta “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlanıyor. Merkezi Kanada’da bulunan “Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü (Institute for Woman of Aviation Worldwide-IWoAW)” önderliğinde kutlanan hafta için Türkiye’den katılımı arttırabilmek adına IWoAW’ın web sayfasına Türkçe dördüncü dil olarak eklenmiştir.

1. Bedriye Tahir Gökmen, Türkiye

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ bedriye tahir gokmen

İlk Türk kadın pilotudur. Vecihi Uçuş okulundan sonra lisansını 1932 yılında almıştır. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir 1934’te soyadı kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı.

2. Sabiha Gökçen, Türkiye

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ sabiha gokcen adi degisebilir

1937 yılında ilk kez bir avcı uçağıyla uçmuştur. Lisansı 1936’dır. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirmiş bunlardan otuz ikisi muharebe görevi olmuştur.

3. Raymonde de Laroche, Fransa

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Baronesse Raymonde de LaRoche

Dünyanın ilk  #36 lisanslı kadın pilotu. 4800 metre üzeri irtifa kayıtları bulunmaktadır. Avrupa ve Afrika’da bir çok havacılık toplantıları düzenlemiş ve kendisine “Barones” başlığı sunulmuştur.

4. Helena Dutrieu, Belçika

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 1c3d2c1602924f33b712b0d15fa34406

 

25 Kasım 1910 yılında ilk Belçikalı kadın pilot lisansını alan Helena ilk kez bir yolcu ile uçan kadın pilottur. 1911 yılında bir havacılık yarışına katılmış ve kazanmıştır. 1912 yılında ise deniz uçağı pilotu lisansı almıştır.

5. Harriet Quimby

Harriet Quimby

İlk Amerikalı kadın pilot 1 Ağustos 1911’de lisansını almıştır. 1912’de Manş Denizi’ni geçmiştir, otuz yedi yaşında hayata veda etmesine rağmen, havacılık için kadınların üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.

6. Lidia Zvereva, Rusya

Lidia Zvereva, Rusya

İlk kadın Rus pilotudur. 1914 yılında ilk akrobasi uçuşu yapan kadın pilot ünvanını almıştır.

7. Hilda Hewlett, İngiltere

Hilda Hewlett, İngiltere

 

Uçmayı oğluna öğreten ilk kadın pilot olarak bilinir. Fransa ve Birleşik Krallık’da uçuş okulları kurmuştur.

8. Rosina Ferrario, İtalya

Rosina Ferrario, İtalya

3 Ocak 1913 lisans sertifikasını almıştır. I. Dünya Savaşı’nda yaralı askerleri taşımak amacıyla kadın pilot eğitip bir filo kurmak istedi, ama projesi reddedildi.

9. Amelie Hedwig Beese, Almanya

Amelie Hedwig Beese, Almanya

Heykeltraş olarak Stockholm’da okuyan Amelie, sertifikasını 13 Eylül 1911’de almıştır. 1912’de uçuş okulu açmıştır. Walter Jerven tarafından hayatı filme alınmıştır.

10. Lilly Steinschneider, Macaristan

Lilly Steinschneider, Macaristan

Yahudi kökenli ilk Macar kadın pilot , 15 Ağustos 1912’de lisansını almıştır. Avusturya‘da uçuş derslerine başladı. Çeşitli havacılık yarışmalarında ve Airshow’larda yer aldı.

11. Eileen Vollick, Kanada

Eileen Vollick, Kanada

1928 yılında lisansını almıştır. Sık sık akrobasi gösterilerinde boy göstermiştir.

12. Lotfia El Nadi, Mısır

Lotfia El Nadi, Mısır

1933 lisans tarihidir. Mısırlı kadınların hakların eşitliği peşinde koştuğu dönemde böyle bir başarıya imza atmıştır.

13. Effat Tejaratchi, İran

Effat Tejaratchi, İran

1940 pilot lisansını aldığı tarihtir. 1939 yılında Türkiye ziyaretinden dönen Rıza Şah “Aero Club” kuruluşunun emrini verdi. 22 yaşında havacı olmak isteyen Effat ilk katılanlardan olmuştur.

14. Božena Laglerová, Çek Cumhuriyeti

Božena Laglerová, Çek Cumhuriyeti

10 Ekim 1911 “Avusturya Aero Club” tarafından lisanslandırıldı.

15. Jacqueline Auriol, Fransa

Jacqueline Auriol, Fransa

1947 yılında aldığı uçağın turist lisansını alan Madam Auriol Temmuz 1949′ da bir kaza geçirdi ve ağır yaralandı. 1950’de askeri lisansı kazandı ve dünyanın ilk kadın test pilotu ve ses bariyerini kıran ikinci kadın ünvanını da alarak ilk Concorde süpersonik uçaklarını uçuran kadın pilot da olmuştur.onedio

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 5 sene önce

    Kafkaz’da,Güney Avrupada ve Yakın doğuda ilk kadın pilot Leyla Memmedbeyova’nı ilk sıralara almanız gerekirken ismi hiç yok.İlk uçuşunuda 1931’gerçekleştirmiş.

    Cevapla