featured

DEAŞ karşıtı koalisyon: "800'den fazla sivilin ölümüne neden olduk."

DEAŞ karşıtı koalisyon, son 3 yılda Suriye ve Irak’ta düzenledikleri hava saldırılarında en az 801 sivilin hayatını kaybettiğini kabul etti.

Uluslararası koalisyon, DEAŞ’la mücadelede sona yaklaşılırken Suriye ve Irak’ta Ağustos 2014-Ekim 2017 döneminde düzenlenen saldırılarla ilgili bir rapor yayınladı.
Rapora göre koalisyon, Kararlılık Fırtınası operasyonunun başladığı Ağustos 2014’ten bu yana iki ülkede düzenlediği hava saldırılarında en az 801 sivilin ölümüne neden oldu.
‘695 ÖLÜM VAKASI SORUŞTURULUYOR’
Raporda, 695 ölüm vakasının soruşturulduğu da belirtilerek “Sivillerin kasıtsız bir şekilde ölümü ve yaralanmasıyla ilgili olarak kendimizi sorumlu tutmaya devam ediyoruz” denildi.
‘RUS BİRLİKLERİYLE ÇATIŞMAMAK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ’
Öte yandan raporda, koalisyon güçlerinin Suriye’de teröristleri hedef alan Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri ile çatışmalardan kaçınmak için çaba sarf ettiği de ifade edildi.
70’den fazla ülkenin dahil olduğu uluslararası koalisyon, Ağustos 2014’te Suriye ve Irak’ta operasyonlara başlamıştı. Irak’taki operasyonlar Bağdat yönetiminin izniyle yapılırken Şam yönetimi koalisyona topraklarında operasyon izni vermemişti.
KOALİSYONUN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR DÜŞÜK BULUNUYOR
Koalisyonun açıkladığı sivil kayba ilişkin rakamlar, gerek hükümet gerekse de bağımsız gözlemciler tarafından son derece düşük bulunuyor.
Suriyeli parlamenter Muhammed el Hüseyin, daha önce Sputnik’e yaptığı açıklamada “Koalisyonun açıklaması gülünç. Zira koalisyon uçaklarının bombardımanları, Suriye ve Irak’ta on binlerce sivilin ölümüne yol açtı. Sunulan rakamlar karşısında şaşkınız çünkü sadece Rakka’da bombardımanlardan birinde kentteki 700’den fazla silahsız kişi hayatını kaybetti” demişti.
Suriyeli parlamentere göre, söz konusu iki ülkede koalisyonun saldırıları sonucunda en az 20 bin sivil hayatını kaybetti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir