featured

Corona virüs salgını hangi havayolunu ne kadar vurdu?

Şirketlerin zararı ve işten çıkardığı kişi sayıları

Lufthansa

Alman havayolu şirketi Lufthansa salgın nedeniyle 2020’nin ilk yarısında yaklaşık üç milyar Avro zarar etti. Yetkililer şirkette tam zamanlı sözleşmeyle çalışan yaklaşık 22 bin personel fazlası olduğu görüşünde. Lufthansa CEO’su Carsten Spohr şirketin uzun vadede küçülmeye gitmesi gerektiğini belirtiyor. Yaklaşık 760 uçaklı filodan 100 uçağın çıkarılması planlanıyor.

Condor

Alman tatil ve havayolu şirketi Condor, geçen yıl ana holdingin yüzlerce çalışanı işten çıkarması sonrasında, korona virüs krizini yeni bir personel tasfiyesine gitmeden atlatmayı planlıyor. Şirket kısa mesai ve sendikalarla varılan kriz anlaşmaları ışığında personel giderlerini düşük tutacak. 4 bin 200 kişinin çalıştığı holding, ticari rakamları hakkında veri paylaşmıyor.

Ryanair 

Avrupa’da sivil hava taşımacılığı lideri Ryanair nisan ve haziran aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 oranında ciro kaybı yaşadı. Her ne kadar korona krizi İrlandalı şirketi kuruluşundan bu yana ilk kez net bir kayıpla karşı karşıya bıraksa da, şirketin 185 milyon Avroluk zararı sektörün diğer şirketlerinin kayıplarına göre düşük bir seviyede.

International Airlines Group (IAG) 

İngiliz-İspanyol şirketi IAG 5,3 milyar Avroya düşen cirosunun yaklaşık 1,37 milyar Avroluk bir faaliyet kaybına neden olduğunu açıkladı. Çokuluslu şirket hurdaya çıkarılacak jet taramalarının toplam 2,2 milyar Avro zarara neden olmasını bekliyor. IAG’nin kardeş şirketi British Airways’te çalışan 12 bin personel de işten çıkarılacak. Bu rakam şirket çalışanlarının dörtte birini oluşturuyor.

Air France KLM 

Fransa’nın Air France ile Hollanda’nın KLM şirketlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan Air France KLM’in cirosu geçen yıla oranla yüzde 83 zarar kaydederek 1,18 milyar Avro oldu. Şirket ayrıca 1,55 milyar Avroluk faaliyet kaybı yaşadı. Air France ve Hop!’un toplam 7 bin 580 kişiyi işten çıkarması bekleniyor. Hollandalı KLM ise 2022’ye kadar toplam 33 bin çalışandan 5 binine çıkış verecek.

Easyjet

Ucuzcu havayolu İngiliz şirket Easyjet nisan-haziran arası yaklaşık 360 milyar Avro zarar etti. 315 uçaklı filodan sadece on uçağı faaliyette tutan şirket yaklaşık 7,7 milyon Avroluk ciro ile 2019’un aynı çeyreğinde elde edilen yaklaşık 1,8 milyar Avro’nun hayli gerisinde kaldı. Mayıs ayında açıklamalarda bulunan Easyjet yetkilileri 4 bin 500 kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.

Norwegian 

Korona virüs salgını öncesinde de kritik bir süreçten geçen Norveçli şirket Norwegian ticari bilgilerini ağustos ayı sonunda paylaşacağını duyurdu. Nisan ayında İsveç ve Danimarka’da bulunan kardeş şirketlerinin faaliyetlerini durduran Norwegian 4 bin 700 pilot ve kabin görevlisini işten çıkardı.

SAS

İskandinav Hava Yolları SAS tarafından geçen aylarda yapılan açıklamalara göre şirket çalışanlarının yarısının, yani yaklaşık 5 bin çalışanın işten çıkarılması sözkonusu. Şirket hisselerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran Danimarka, İsveç ve Wallenberg Vakfı bir kurtarma paketi hayata geçirdi.

Wizz 

Macar havayolları şirketi Wizz mayıs ayında rakiplerinden daha fazla uçuş seferi gerçekleştirmesine rağmen, 57 milyon Avro zarar etti. Şirkette görev yapan 5 bin personelin yüzde 20’si işini kaybetti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir