Çek Cumhuriyeti 24 Adet F-35 Savaş Uçağı Satın Alacak

Çek Cumhuriyeti 24 Adet F-35 Savaş Uçağı Satın Alacak

Çek Cumhuriyeti tarihi bir kararla, ABD’den 24 adet F-35 savaş uçağı satın alarak askeri hava filosunu geliştirmeyi planladığını açıkladı. Çek Başbakanı Petr Fiala tarafından yapılan duyuru, ülkenin savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye yönelik büyük bir taahhüdü işaret ediyor.

F-35 Alımı: Ayrıntılar ve Zaman Çizelgesi

Çek hükümeti tarafından özetlenen tedarik planı, savaş uçakları için 105.8 milyar Çek Korunası (yaklaşık 4.64 milyar $) tutarında bir ilk mali taahhüdü içeriyor. Bu son teknoloji ürünü uçakların ilk partisinin 2031 yılına kadar teslim edilmesi ve tüm filonun 2035 yılına kadar tam olarak faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Çek Cumhuriyeti, jetlerin maliyetinin ötesinde, gelen F-35’leri barındıracak yeni bir havaalanının inşası da dahil olmak üzere altyapı iyileştirmelerine 43.8 milyar Koruna daha yatırım yapacak. 2069’a kadar uzanan uzun vadede, F-35’lerin satın alınması, işletilmesi ve bakımıyla ilgili toplam harcamaların 322 milyar Koruna ulaşması öngörülmekte.

Çek Hava Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi

Çek hava kuvvetleri halen İsveç’ten kiralanan 14 adet JAS-39 Gripen avcı uçağı ve yerli üretim 24 adet L-159 uçağı kullanmakta. F-35’lerin devreye girmesi ülkenin hava savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde arttıracak ve en son küresel askeri teknoloji trendleriyle uyumlu hale getirecektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir