featured

Bu Gece Gökyüzünde Işık Şöleni Var!

13 Aralık çarşamba gününü 14 Aralık perşembeye bağlayan gece, gökyüzünde yılın son şöleni doruk noktasına ulaşacak. Geminid (İkizler) meteor yağmuru sayesinde saatte ortalama 120 “yıldız kayması” görmek mümkün.

Deutschland Sternschnuppengucker unter dem Fernmeldeturm auf dem Großen Feldberg
Gündüzlerin kısalıp gecelerin uzamasının da avantajları olabiliyor: Nitekim bu kayan yıldızları görebilmemiz için daha fazla zaman anlamına geliyor. Geminid (İkizler) meteor yağmuru sayesinde 16 Aralık’a kadar gökyüzünde yüzlerce yıldız kaymasını gözlemleyebilirsiniz. Ancak gökyüzündeki şölen 13 Aralık çarşamba gününü 14 Aralık perşembeye bağlayan gece, doruk nokatasına ulaşacak.
Milchstraße

Çıplak gözle görmek için

Geminid göktaşlarını bulutsuz havalarda çıplak gözle bile görmek mümkün. Buna ışık kirliliğinin görüldüğü büyük şehirler de dahil. Ancak tabi ki meteor şölenini daha iyi görmek için yapay ışıktan uzak, karanlık yerler daha uygun. Saatte ortalama 120’ye varan “yıldız kayması” görmek mümkün.
Sternschnuppen

Yıldız kayması

Dünya yörüngesi bu kozmik toz bulutu ile kesişirse, yıldızın ardında bırakmış olduğu partikülleri kendine doğru çeker. Kuyruklu yıldızdan kopan bu ufak gök cisimleri, saniyede yaklaşık 60 kilometre hızla dünya atmosferine girip yüksek hızın neden olduğu sürtünmeden dolayı sıcaklığı 3 bin dereceyi geçer ve arkasında ışık bırakır. Bu olaya meteor yağmuru ya da yıldız kayması adı verilir.
Deutschland Sternschnuppengucker auf dem Münchner Olympiaberg

Bir dilek tutun!

Tabii ki size dileklerinizin gerçekleşmesi için şans diliyoruz! Özellikle bu gece yaşanacak yıldız şöleninde yüzlerce dilek tutumak mümkün. Ancak dikkat: Dileğinizi sakın kimseye söylemeyin aksi halde gerçekleşmez.
Geminidler, adını İkizler (Latince Gemini) takım yıldızından alıyor. Geminid meteor yağmuru da yaz aylarında görülen Perseid meteor yağmurları kadar yaygın. Perseid için astronomlar ve astronomi meraklıları her yıl olduğu gibi ağustos ayının ilk yarısında dikkatlerini gökyüzüne çeviriyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir