featured

Boeing’in Milyar Dolarlık Drone Tanker Programı Uçuşa Geçti

155 milyon dolarlık yeni bir drone, Boeing için 11,1 milyar dolarlık satış sağlayabilir.

Anahtar noktaları

  • Boeing’in yeni drone’u ilk başarılı yakıt ikmalini Haziran ayında gerçekleştirdi.
  • Drone üretimi 2023 gibi bir tarihte başlayabilir.
  • Maliyetler düşüyor, ancak drone Boeing’e halâ 11,1 milyar dolar gelir sağlıyor.

Üç yıl önce Boeing, ABD Donanması için MQ-25A “Stingray” dronları inşa etmek için 805 milyon dolarlık bir geliştirme sözleşmesi imzaladı ve Donanma, uzaktan kumandalı 76 uçaklık bir filo inşa ederken milyarlarca daha vaad etti.

Son üç yılda Boeing, yeni drone tankerini geliştirdi ve test etti, “kapsamlı havadan yakıt ikmali simülasyonları” ve toplam 25 gerçek test uçuşu gerçekleştirdi. Geçen ay, tüm bu sıkı çalışma, bir donanma savaş uçağına insansız bir drone’dan havada ilk kez başarılı bir şekilde yakıt ikmali işleminin başarıyla tamamlandı.

4 Haziran 2021’de Boeing’in “T1” prototipi, bir Donanma F/A-18F savaş uçağı eşliğinde Illinois’den uçtu. Havada, avcı uçağı dronun yakıt doldurma hortumuna bağlandı ve 325 pound uçak yakıtı aldı.

Bu çok değil, F-18’in toplam yakıt kapasitesinin sadece %1’i kadar. Ve MQ-25A’nın 15.000 pound yakıt taşıması beklendiği için, bir F-18’i tamamen doldurmak için iki dron gerekecek. Ancak konsepti kanıtlamak ve T1 prototipini bir sonraki test aşamasına ilerletmek yeterliydi.

Sırada ne var

Bu sonraki aşamada T1, bir ABD Donanması gemisinde “güverte taşıma denemelerine” tabi tutulmak üzere bu yılın sonlarında Virginia’daki Norfolk Deniz İstasyonuna gönderilecek. Bu arada Boeing, uçağın tuzlu suda korozyona dayanıklı olmasını sağlamak da dahil olmak üzere denizde kalkış ve iniş yapmak için özel olarak tasarlanacak daha da gelişmiş bir prototipi geliştirmek için çalışmaya başlayacak.

Bu tür ilk EMD prototipinin 2022 yılına kadar uçması bekleniyor ve her şey yolunda giderse, dronun düşük oranlı ilk üretimi 2023’te başlayabilir ve tam hızlı üretimin 2026’da başlaması planlanıyor.

Donanma aynı anda MQ-25 için yeni bir yer kontrol istasyonu inşa etmek üzere Lockheed Martin ile sözleşme imzaladı.

Boeing için ne anlama geliyor?

Bu, 2018’de MQ-25’i yarışmasında Boeing’e karşı kaybeden Lockheed Martin için iyi bir haber. Boeing için de iyi bir haber olabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir