Boeing, Fransız rakibi Airbus'ı geride bıraktı

Boeing, Fransız rakibi Airbus’ı geride bıraktı

Boeing: 2023 Dubai Air Show’da Airbus’ı üç kat fazla siparişle geride bıraktı

ABD merkezli Boeing, iki yılda bir düzenlenen Dubai Air Show’da dört gün boyunca art arda yaptığı anlaşmalarla Fransız rakibi Airbus’ı geride bıraktı.

Boeing, Orta Doğu’nun en büyük havacılık etkinliğinin sonunda Airbus’ın 86 siparişine karşılık 295 uçak siparişi elde etti. Fransız üretici, uçaklarındaki Rolls-Royce motorlarının maliyeti ve performansı konusunda kamuoyunun endişeleriyle karşı karşıya kaldı.

Boeing, fuarın ilk gününe Dubai’nin Emirates Havayolu’ndan 52 milyar dolar değerinde 90 adet Boeing 777 geniş gövdeli uçak siparişi ile başladı ve bunu Emirates’in yan kuruluşu olan düşük maliyetli havayolu FlyDubai’nin 30 adet Boeing 787 Dreamliner için verdiği 11 milyar dolarlık sipariş izledi.

Geniş gövdeli uçaklara talep

CNBC’ye göre geniş gövdeli uçak siparişi, hem Dubai’nin uzun mesafeli hava yolculuğuna yönelik iyimser bakış açısını hem de Orta Doğu pazarının bu modele yönelik talep açısından önemini ortaya koydu. Piyasalar, Dubai’nin Doğu-Batı transit merkezi olmayı hedeflediğini ve Türkiye, Hindistan ve Suudi Arabistan’da artan rekabet ya da havayolu genişlemesi karşısında pazar payını korumak ve arttırmak istediğini gösterdi.

Emirates’in siparişi 55 adet ilave Boeing 777-9 ve 35 adet 777-8’den oluşuyor ve havayolunun 777X geniş gövdeli uçaklarına yönelik toplam siparişini 205 adede çıkarıyor. Emirates ayrıca Boeing 787 Dreamliner siparişini de 30’dan 35’e çıkardı.

TD Cowen analistleri Çarşamba günü yayınladıkları bir notta, Dubai fuarında geniş gövdeli uçakların önemli bir paya sahip olmasının “2023 yılında uluslararası seyahatlerdeki artışı yansıttığını ve geniş gövdeli uçaklarda Airbus’tan daha güçlü olan ve Dubai’deki sipariş değerinin dolar bazında %50’sini yakalayan Boeing’in lehine olduğunu” yazdı.

SunExpress, 56 adet 737-8 dar gövdeli 737 ve 34 adet 737-10’dan oluşan Emirates’ten sonra en büyük ikinci Boeing siparişini verdi. Onu 41 adet 737-8 ve 26 adet 787-9 ile Etiyopya Havayolları, 30 adet 787-9 ile FlyDubai, yedi adet 737-8 ile Kazakistan’ın SCAT Havayolları ve sırasıyla dört ve iki adet 787-9 siparişi ile Royal Jordanian ve Royal Air Maroc takip etti.

Airbus: Türk Hava Yolları ile anlaşma henüz sonuçlanmadı

Dubai’deki önceki fuarları sürekli olarak domine eden Airbus, AirBaltic’in 20 adet daha opsiyonlu 30 adet dar gövdeli A220-300 satın almasından bu yana en fazla uçak siparişi olan 86 uçak siparişiyle geride kaldı. Etiyopya Havayolları 11 adet geniş gövdeli A350-900 siparişi verirken, EgyptAir de 10 adet A350-900 satın aldı.

Emirates Perşembe günü Fransız şirketin A350-900’lerinden 15 adet sipariş etti; havayolu şirketinin 6 milyar dolar değerinde olduğunu söylediği bu sipariş, havayolu şirketinin başkanı Tim Clark’ın Airbus A350’deki Rolls-Royce motorları için gereken maliyet ve bakımı açıkça eleştirmesinin ardından daha önce beklenenden çok daha küçük bir siparişti.

Clark’a göre Emirates, Trent XWB-97 için “saat başına uygun bir bakım maliyetiyle” 2.500 kanat döngüsüne kadar garanti arıyor. Aviation Week’e göre Rolls-Royce bu hedefi tutturursa Emirates siparişi “yeniden gözden geçirecek”. Ancak Clark, havayolunun faaliyet gösterdiği zorlu ortamda ve beklenen kullanım seviyelerinde, motorun “istenen döngülerin dörtte birinden daha azına” ulaştığını iddia ediyor ve benzer koşullarda faaliyet gösteren diğer havayollarında görülen dayanıklılık seviyelerine atıfta bulunuyor. Körfez bölgesinde hem Etihad Airways hem de Qatar Airways A350-1000 kullanıyor.

Rolls-Royce, yorumlara cevaben yaptığı açıklamada A350-900’ün XWB-84 motorunun “performans, dayanıklılık ve güvenilirlik açısından bakıldığında piyasadaki en iyi motor olduğunu” söyledi.

Sektör gözlemcileri de Airbus 355 uçaklarının Türk Hava Yolları’na büyük bir satış yapmasını bekliyordu. Ancak iki şirket imza atmak yerine “önemli bir ticari uçak siparişi için prensip anlaşmasına” vardıklarını açıkladı ve Türk havayolu şirketi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na “Airbus ile görüşmelerinin” “devam ettiğini” söyledi.

Boeing siparişleri “yatırımcıların beklentilerini aştı”

Boeing’in siparişleri şimdiden Dubai Air Show 2021’deki toplam siparişlerinin neredeyse üç katına ulaşmış durumda.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir