BAE, İran hava yolu şirketlerinin uçuşlarını askıya aldı

BAE, İran hava yolu şirketlerinin uçuşlarını askıya aldı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran hava yolu şirketlerinin BAE’ye ve BAE’den gerçekleştirdiği uçuşları 24 Eylül 2026’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı. BAE Sivil Havacılık Genel Otoritesi (GCAA), kararın ABD’nin İranlı hava yolu şirketlerine yönelik yaptırım uygulamaları kapsamında alındığını duyurdu.

BAE’nin resmi haber ajansı WAM tarafından yayımlanan açıklamada, İranlı hava yolu şirketlerinin ülkeye yönelik ve ülkeden gerçekleştirilen uçuşlarının askıya alındığı belirtildi.

BAE: Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacak

BAE Sivil Havacılık Genel Otoritesi, kararın ABD tarafından İranlı hava yolu şirketlerinin farklı ülkelerdeki havalimanlarını kullanmasına yönelik getirilen kısıtlamalar dikkate alınarak alındığını bildirdi.

Kurum, iki ülke arasındaki hava trafiği normale dönene kadar yaşanacak gelişmeler konusunda ilgili kurumların ve kamuoyunun bilgilendirilmeye devam edileceğini açıkladı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA da İranlı hava yolu şirketlerinin BAE’ye gerçekleştirdiği uçuşların iptal edildiğini bildirdi. İran Sivil Havacılık Örgütü kaynaklarına dayandırılan haberde, iptallerin 24 Eylül itibarıyla başladığı aktarıldı.

ABD yaptırımları İran havacılık sektörünü etkiledi

ABD Hazine Bakanlığı, 8 Eylül’de İran’ın havacılık sektörüne yönelik yeni yaptırımlar açıklayarak 36 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine almıştı. Bakanlık, yaptırımların İran havacılık sektörünü destekleyen şirketler, aracılar ve tedarik ağlarını hedeflediğini bildirmişti.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise 21 Eylül’de yaptığı açıklamada, 23 Eylül’den itibaren İranlı hava yolu şirketlerine hizmet sağlayan yabancı şirketlerin ikincil yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Bessent; yakıt, yer hizmetleri ve bilet satışı sağlayan kuruluşların ABD finans sistemine erişim konusunda yaptırımlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Yeni yaptırım uygulamalarının ardından İranlı hava yolu şirketlerinin bazı uluslararası seferlerinde iptaller yaşandı. Tahran’dan Bağdat ve Maskat dahil bazı noktalara yönelik uçuşların 23 Eylül’de durdurulduğu bildirildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir