Azerbaycan’dan Su-22 iddialarına net yanıt: “Yalan haber”

Azerbaycan’dan Su-22 iddialarına net yanıt: “Yalan haber”

Azerbaycan devlet kurumlarına yakın kaynaklar, İngiliz Daily Express gazetesinin yayımladığı “Bakü’nün Ukrayna’ya gizlice Su-22 savaş uçakları teslim ettiği” yönündeki haberleri kesin bir dille yalanladı.

Söz konusu haberde, Azerbaycan’ın Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik ettiği, teslimatların Türkiye, Sudan ve Almanya üzerinden dolaylı güzergâhlarla gerçekleştirildiği ve söz konusu uçakların “insani kargo” etiketiyle gönderildiği iddia edilmişti.

“Gerçeği Yansıtmıyor”

Azerbaycanlı kaynaklar, Daily Express’in bu iddialarının hiçbir somut dayanağı olmadığını belirterek, haberin siyasi manipülasyon amacı taşıdığını vurguladı. Bakü yönetimi, özellikle askeri teçhizat transferleri konusunda uluslararası yükümlülüklerine tam uyum içinde hareket ettiğinin altını çizdi.

Modernizasyon Süreci Yanlış Yorumlandı

İngiliz basınının haberinde, Azerbaycan’ın ordu modernizasyonu kapsamında eski Sovyet dönemine ait ekipman stoklarını boşaltmaya çalıştığı ve bu çerçevede Ukrayna pazarının “her şeyin satılabileceği bir yer” olarak değerlendirildiği iddiası da yer aldı.

Bakü kaynakları ise modernizasyon sürecinin Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin standart yükseltme planının doğal bir parçası olduğunu, bu sürecin haberde ileri sürüldüğü şekliyle başka ülkelere gizli askeri satışlarla ilişkilendirilemeyeceğini ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir