featured

Armstrong'un Ay'da kullandığı çanta açık artırmayla satılıyor

ABD’li astronot Neil Armstrong’un Ay görevi sırasında örnek taşımak için kullandığı ve bir dönem kaybolan çanta açık artırmayla satılacak

1969’da “Ay’a ilk ayak basan insan” olarak tarihe geçen ABD’li astronot Neil Armstrong’un uzay görevinde bulduğu taş ve diğer örnekleri taşımak için  kullandığı çanta, açık artırmayla satılacak.
Dünyanın en büyük müzayede evlerinden Sotheby’s tarafından, gerçekleştirilecek satışta çantanın 2 milyon dolarla 4 milyon dolar arasında alıcı bulması bekleniyor.
Ancak Armstrong’un çantası son dönemde bir tek müzayedeye değil bir hukuk savaşına da konu oldu.
Illinois eyaletinde yaşayan Nancy Carlson isimli bir kadın,  kamusal bir müzayede sitesinde gördüğü çantayı 2015 yılında 995 dolara satın aldı.
“‘Ay çantası’ diyerek tanımlanan bir çanta gördüm. Üzerinde bir numara vardı ve ‘Ay tozundan’ bahsediliyordu” diyerek açıkladığı satın alma kararının ardından Carlson, emin olmak için çantayı NASA’ya gönderdi.
NASA yetkililerinin kumaşa bulaşmış ay tozunu tespit etmesinden sonra gelen “Evet çanta Ay görevinde kullanıldı. Ancak çantayı geri alamazsınız” açıklaması Carlson’ı yasal yollara başvurmak zorunda bıraktı. Federal mahkeme, çantanın yasal yollarla Carlson’ın eline geçtiğini açıkladı.
Her ne kadar NASA ve diğer bazı yerel mahkemeler çantanın Amerikan halkına ait olduğunu savunup satışa karşı çıksa da Sotheby’s’le anlaşan Carlson elindeki eşsiz parçayı ay görevinin 48’nci yıl dönümü 20 Temmuz’da açık artırmayla satacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir