featured

Anti Icing Aracı Körüğe Çarptı

Dün öğleden sonra, Bismarck Havalimanı’nda (Amerika Kuzey Dakota) yolcular, bir hizmet aracı ve körüklü köprü arasındaki çarpışmaya şahit oldular. Uçakta kalkışı bekleyen bir yolcu çarpışma anını tespit etti.  İlk tespitlere ve polisin ifadesine göre; araç uçaklarda buzlanmayı önleyen sıvıyı taşıyordu. Yaralı şoför hastahaneye kaldırıldı.
Bilindiği üzere; yağışlı günlerde, hava araçlarının gövde ve kanatlarında kar ya da buz birikir. Buna havacılıkta “contamination” yani kirlilik denir. Bu kirlilik; gövde ve kanadı ağırlaştırır ve kanat üzerinden geçen hava akımını bozarak kanatların kaldırma kuvvetini azaltır. Biriken kar ve buz, uçak kanatlarının aerodinamik şeklini bozarak geri sürüklenme (perde) etkisi yaratır. Buzlanma, hareketli kumandaların çalışmasını engeller. Her havaalanının de-icing usulleri mevcuttur. de-icing işlemi bazen uçak körükte iken, bazen geri çekilip motorlarını çalıştırdıktan sonra hemen bulunduğu yerde bazen bu iş için belirlenmiş özel bir alanda ve genellikle piste ve kalkışa yakın bir noktada yapılabilir.
***
De-iceing/Anti-icing işlemi uçak yolcu alıp kapı kapattıktan sonra yaklaşık 10 dk. Sürer. Bu süre boyunca yolcuların de-icing/anti-icing sıvılarının kokusundan rahatsız olmamaları için havalandırma sisteminin çalışması kısıtlanır. DE-ICING mevcut kirliliği (kar-buz) uçaktan temizleme, ANTI-ICING ise temizlenen uçağın belirli bir süre daha (kalkış ve buzlanma şartlarından çıkana kadar) temiz kalabilmesi için uçağın bir sıvı ile kaplanarak korunmasıdır. 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir