Anka-3 görücüye çıktı, dünya basınından övgü yağdı

Anka-3 görücüye çıktı, dünya basınından övgü yağdı

TUSAŞ’ın geliştirdiği SİHA, Anka-3, ilk test uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından dünya medyasının dikkatini çekti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ‘görünmez silahlı insansız hava aracı’ (SİHA) ‘TUSAŞ Anka-3’ (kısa haliyle Anka-3) ilk uçuş testini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. 28 Aralık’ta gerçekleştirilen testte Anka-3, bir saati aşkın süre havada kaldı ve 8 bin feet irtifaya kadar ulaştı. Anka-3 ayrıca pisti pas geçme testini de başarıyla tamamladı. Anka-3’ün uçuşu dünya medyasının ilgisini çekti. Aralarında dünyanın en saygın savunma yayın organı Jane’s Report ve Bloomberg’in de olduğu çok sayıda uluslararası medya organı, Anka-3’ün başarılı test uçuşunu sayfalarına taşıdı. İ

– Jane’s Report: “Görünmez özelliğe sahip ve jet gücüyle çalışan üç kanatlı SİHA Anka-3, 28 Aralık günü ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İki entegre ileri silah sistemine sahip Anka-3 bu sistemler dahilinde toplamda 1300 kg mühimmat alabiliyor. Bu ağırlıkla bile görünmezlik özelliğini koruyabilen SİHA aynı anda akıllı, güdümlü bombalar ve füzeler taşıyabiliyor.”

– Bloomberg: “Türkiye görünmez SİHA’sının ilk uçuşunu gerçekleştirerek İHA ve SİHA cephaneliğine yeni bir envanter ekledi. En ileri teknoloji ve özelliklere sahip Anka-3 SİHA’sı Türkiye’nin savunma gücünü arttıracak.”

– The Warzone: “Dünyanın merakla beklediği ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Anka-3 SİHA’sı 1 saat 10 dakikalık ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.”

‘DÖNÜM NOKTASI’

– Defense Industry Europe: “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin gelişmiş sistemlere sahip yeni SİHA’sı Anka-3’ün ilk uçuş testi gerçekleştirildi. Anka-3’ün küresel SİHA dünyasında belirgin bir dönüm noktası olacağı tahmin ediliyor.”

Defense Here: “Türkiye’nin bütünüyle ulusal kaynaklarıyla ürettiği Anka-3 SİHA’sı ilk uçuşunda beklenen başarıyı yakaladı. Anka-3’ün turbo jet motoru ve hızı, yüksek mühimmat taşıma kapasitesi, ‘V’ şekilli kompakt gövdesi SİHA’yı radarlarda görünmez kılıyor. Toplamda 7 silah istasyonu ve gelişmiş iki silah entegre sistemine sahip SİHA kendi sınıfında da dünyada sayılı hava araçları arasında kabul ediliyor.

– Overtdefense: “Anka-3 SİHA’sı keşif ve gözlem görevlerinin yanı sıra havadan-havaya (AAM) ve havadan karaya (AGM) saldırı sistemlerine de sahip. Hafif bir savaş uçağı boyutundaki SİHA 12 metrelik kanat genişliğine ve 9 metrelik uzunluğa sahip. SİHA ‘V’ şekilli gövdesi dolayısıyla hem yatay hem de dikey olarak radarlardan gizlenebiliyor. SİHA ayrıca düşman hava sistemlerini etkisiz hale de getirebiliyor.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir