featured

American Airlines 737 MAX Tipi Uçakları Bugün Uçurmaya Başlıyor

American Airlines şirketi, iki kazanın ardından uçuştan çekilen Boeing 737 MAX tipi yolcu uçaklarının, bugün yeniden seferlerine başlayacağını açıkladı.

Amerikalı Boeing firması tarafından üretilen, 737 MAX tipi uçaklar, 5 ayda iki ayrı kazaya karışmış ve 346 kişinin ölümüne neden olmuştu. Uçak teknik sorunlar nedeniyle 2019 yılı Mart ayında tüm dünyada uçuşlardan çekildi. Boeing şirketi, yazılım güncellemesi ve anahtar konumdaki uçuş kontrol sistemlerinde yeni düzenlemelere gitti.

American Airlines şirketi, 20 aylık aranın ardından bu sabah Miami-New York tarifeli seferini 737 MAX tipi bir uçakla yapıyor. Bu sefer öncesinde American Airlines şirketi, Boeing’in yeni düzenlemelerini ve pilot eğitimlerini de tamamladı. Şirketin CEO’su David Seymour, 2 Aralık’ta düzenlenen basın toplantısında “Pilotlar ve uçuş ekibi güvende hissetmeseydi bu uçakları asla geri getiremezdik”demişti.

American Airlines’tan önce dünyada Gol Linhas Aereas Inteligentes ve Grupo Aeromexico firmaları, bu ay yeniden 737 MAX uçaklarıyla uçuşlara başlamışlardı. Cirium isimli havacılık şirketi verilerine göre, bu iki firma son bir ayda, 737 MAX uçaklarıyla, yaklaşık 250 tarifeli sefer gerçekleştirdi.

American Airlines’ın filosunda, 31 adet 737 MAX uçağı bulunuyor. Şirket Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) yasakları kaldırmasının ardından 7 adet 737 MAX uçağını daha Boeing şirketinden teslim alacak.

Reuters/Ipsos şirketinin yaptığı bir ankete göre, Amerika’da halkın büyük bir kısmı 737 MAX uçaklarının karıştığı iki kazadan habersizler. Ancak ankete katılanların yüzde 50’sinden fazlası, kazaları duyduktan sonra bu uçaklara binmek istemeyeceklerini söyledi.

Boeing 737 MAX tipi uçakların karıştığı kazalarda yakınlarını kaybedenlerse bu uçakların yeniden uçuşlara başlamasına karşı olduklarını dile getiriyorlar.

Etiyopya Havayolları’na ait 737 MAX uçağının karıştığı kazada hayatını kaybeden Antonie Lewis isimli yolcunun eşi, Yalena Lopez-Lewis “Uçak bileti alan herkese ne tip bir uçağa bineceklerini bilmeleri ve ona göre karar vermeleri çağrısını yapıyorum. Böylece kendileri ve sevdikleri için doğru bir karar verebilirler” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir