featured

ALMANYA İNCİRLİK KRİZİNDE TÜRKİYE'Yİ AWACS UÇAKLARIYLA TEHDİT ETTİ

Çavuşoğlu’nun “Almanya İncirlik’ten gitmek isterse güle güle deriz” sözlerine cevap veren Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye’yi AWACS uçaklarıyla tehdit etti. Gabriel, erken uyarı uçaklarındaki Alman personeli de çekebilecekleri imasında bulundu.

Türkiye ile Almanya arasında süren İncirlik Üssü’nde görevli askerleri ziyaret krizinde Almanya’dan yeni bir hamle geldi.

ABD’de resmi temaslarda bulunan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizi nedeniyle şayet Türkiye’den çekilme söz konusu olursa, bunun sadece İncirlik’te görevli askerleri kapsamayacağına dikkat çekti.

AWACS’LARLA TEHDİT ETTİ

Gabriel, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinde İncirlik’te görevli Alman askerlerin ziyaretine izin verilmesi konusunda Amerika’nın devreye girerek, Türkiye’yi ikna etmesini istemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Almanya İncirlik’ten gitmek isterse güle güle deriz” açıklamasının ardından Gabriel’den yeni bir açıklama geldi. Alman Bakan, Konya’da NATO misyonu kapsamında konuşlandırılan hava savunma alanında önemli görevler yapan erken uyarı uçakları AWACS’ı gündeme getirdi.

İKİSİNİ BİRBİRİNDEN AYIRMAK ZOR DEĞİL

Zeit Online’ın bildirdiğine göre Gabriel, İncirlik ile NATO misyonu çerçevesinde Konya’da konuşlandırılan erken uyarı uçakları AWACS’ların birbiriyle ilintili olduğunu söyledi. Gabriel, “Bu entegre bir karar. Ben her iki konunun birbirinden ayrılmasının zor olduğunu düşünüyorum” diyerek, NATO kapsamında görev yapan erken uyarı uçağı AWACS’larda görevli Alman personelin de Türkiye’den çekilebileceği tehdidinde bulundu. Bu uçakların personelinin üçte biri Alman askerlerinden oluşuyor.

TÜRKİYE 10 YIL BEKLEMİŞTİ

Türkiye, gelişmiş radar sistemleriyle donatılmış erken uyarı uçakları AWACS’lar için 10 yıl beklemiş, sonunda 2014’te 4 uçaktan ilki teslim edilmişti. Yakıt ikmali yaparak 24 saat havada kalan ve Türkiye’nin sınırlarındaki gözü olan AWACS, PKK ile mücadelede de büyük rol oynuyor.

ALMAN SAVUNMA BAKANI “ALTERNATİF” İÇİN ÜRDÜN’E GİDİYOR

Almanya, İncirlik’te görevli askerlerin ziyaretine izin verilmemesi durumunda Tornado keşif uçakları ve 250 dolayındaki personelin başka bir yere kaydırılabileceğini açıklamıştı. Başbakan Angela Merkel, İncirlik’e alternatif olarak “Ürdün olasılıklardan biri” demişti. Alman kamu kanalı ZDF’ye konuşan Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen, hafta sonunda Ürdün’e gideceğini ve Kral Abdullah ile konuyu görüşeceğini söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir