featured

Airspeeder, uçan yarış araçları ile ilk mücadeleyi yaptı

 

Avustralya merkezli girişim Alauda, yarış serisi Airspeeder için ilk iki kişilik yarışı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Uzun süre önce karşımıza çıkan Airspeeder merkezli EXA serisi, zaman zaman çıkan ufak bilgiler ile gündeme gelmeyi sürdürüyordu. Bu seri için firma daha önce görmeyenler için insan kontrolünde uçan yarış aracı modelleri geliştiriyor.

Bu araçlar için “Formula 1 arabasıyla drone modellerini bir araya getiriyor” açıklamasını yapan şirket, süreçte geleceğin yarış eğlencesi bu olacak ibaresini de kullanıyor. Bu konuda hız kesmeden çalışan firma, en son şimdiye kadar 250’den fazla uçuş denemesi gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. Şimdi ise ilk ufak çaplı yarışın yapıldığı duyuruldu.

Bu dünyada bir ilke imza atan ve Güney Avustralya merkezli yerleşim yerlerinden uzak bir konumda yapılan yarışta, iki takım ve pilot karşı karşıya geldi. Pilotlar bu hava araçlarını VR başlık ve kontrolcü ile yerden yönetti.

Özetini yukarıdaki videoda izleyebileceğiniz ilk yarış, şimdilik çok eğlenceli görünmüyor. Çünkü dediğimiz gibi araçların içerisinde pilotlar yer almıyor. Fakat bu hep böyle olmayacak. Firma her şey yolunda giderse 2024 yılında hava araçlarının içerisine pilotlar koyacak ve yakın geçecek hava yarışları esas o zaman heyecanlı hale gelecek.

Firmanın geliştirdiği daha çok test odaklı mevcut hava aracı, modern bir tasarıma sahip. 130 kg’lık hava aracı, içerisindeki kişiyle beraber 0’dan 100 km/s hıza 3 saniye altında çıkabiliyor. Toplam sekiz adet pervane ile aralıksız 20 dakika boyunca yol alabilen tamamen elektrikli Airspeeder Mk3, 4 metre uzunluğa ve 3,5 metre genişliğe sahip.

Maksimum gücü 320 kW olarak açıklanan bu merak edilen araç için Mk4 sürümü de geliştirme aşamasında yer alıyor. LiDAR ve diğer sensörler ile pilotların birbirlerine zarar vermeden çok yakın şekilde mücadele etmesine imkân tanıyacak seri, süreçte Nvidia ve DHL gibi büyük sponsorlara da sahip.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir