featured

Air Canada, Kanada hükümetinin 6 milyar dolarlık yardımını açıkladı

Air Canada, Pazartesi günü Kanada hükümetinin yaklaşık 6 milyar C $ (Kanada Doları) tutarında bir yardım yaptığını açıkladı. Havayolu, devletle bir dizi borç ve öz sermaye finansmanı anlaşması yaptığını duyurdu. Air Canada’ya uzun zamandır beklenen yardım, havayolunun müşterilerine geri ödeme yapmasını, Kanada genelinde hizmetlere devam etmesini, Airbus A220 ve Boeing 737 MAX uçakları siparilerini devam ettirmesi gerektiriyor.

Air Canada’nın Kanada Hükümeti ile likidite programı 5.879 milyar C $ ‘a eşdeğerdir. Para, Büyük İşveren Acil Durum Finansman Tesisi programı aracılığıyla havayolu şirketine aktarılacak. Air Canada’nın çekeceği yardım, tamamen geri ödenebilir kredileri ve aynı zamanda bir öz sermaye yatırımı içeriyor.

Yardımı almak için Air Canada bazı taahhütlerde bulunmak zorunda kaldı. Müşteriler için en büyük kazanç geri ödemeler. 13 Nisan Salı gününden itibaren, iade edilemeyen bilet satın alan ancak Şubat 2020’den bu yana salgın nedeniyle seyahat edemeyen müşterilere, orijinal ödeme şeklinde geri ödeme seçeneği sunulacak. Air Canada, iade edilen ücretlerde acente satış komisyonlarını geri ödemeyecek.

Kanada ayrıca havayolunun 33 Airbus A220 uçağının satın alımını tamamlaması gerekiriyor. Bu uçaklar Quebec, Mirabel’deki Airbus tesisinde üretilecek. Havayolu ayrıca, mevcut 40 adet Boeing 737 MAX uçağı siparişini de tamamlamayı kabul etti. Her iki sipariş de bu yardım sözleşmelerinin hüküm ve koşullarına tabi.

ABD’nin havayollarına yaptığı yardımlara çok benzer şekilde Kanada, Air Canada için belirli sermaye harcamalarını, temettüleri, hisse geri alımlarını ve üst düzey yöneticilerin ücretlerini kısıtlıyor. Buna ek olarak, havayolunun istihdam seviyelerini 1 Nisan 2021’den daha düşük olmayan düzeyde tutması gerekiyor.

Air Canada, uzun süredir hükümetten yardım istiyordu. Havayolu, finansmanını desteklemek için milyarlarca dolar alıyor. Geri ödemesiz bilet satın alımlarında iptal edilen seyahatlerin geri ödemelerini alamayan birçok Kanadalı için sinir bozucu bir sorundu.

Air Canada Başkanı ve CEO’su Michael Rousseau, likidite programı hakkında şunları söyledi:

“Bugün duyurduğumuz likidite programı, Air Canada için önemli bir sigorta katmanı sağladığından, birkaç uyumlu hedefe ulaşıyor, iade edilmeyen biletlerin müşteri iadelerini daha iyi çözmemizi, iş gücümüzü korumamızı ve bölgesel pazarlara yeniden girmemizi sağlıyor. En önemlisi bu program işimizi tüm paydaşların yararına olacak şekilde yeniden inşa etmek ve iyileşme yoluyla uzun vadede Kanada ekonomisine önemli bir katkıda bulunmak için gerekirse ek likidite sağlıyor.”

Kanada, üçüncü Covid-19 dalgasında halk sağlığı kriziyle savaşmaya devam ediyor. Sonuç olarak hükümet, aşılama programını hızlandırana ve halk sağlığı krizinin sonuna gelene kadar seyahatleri en aza indirmeye çalıştı. Air Canada, Kanada’nın turizm sektörünün güvenli bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlamak için test ve karantina önlemleri üzerinde Kanada hükümeti ile birlikte çalışıyor.

Hükümet, Kanada tamamen açılma gelene kadar ihtiyacı olan yardımı Air Canada’ya sağladı. Diğer havayollarının da önümüzdeki günlerde veya haftalarda benzer yardım alması muhtemeldir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir