featured

ABD’de aşı yaptırmayanlara seyahatlerini iptal etme çağrısı

ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle aşılarını yaptırmamış olanların bu hafta sonu seyahat etmemeleri, aşılıların da riskli ortamlardan kaçınmaları tavsiye edildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, Beyaz Saray Kovid-19 Müdahale Ekibi toplantısında yaptığı konuşmada, bu hafta sonu İşçi Bayramı nedeniyle tatile çıkacak Amerikalıları göz önünde bulundurarak, Kovid-19 aşılarını yaptırmamış olanların seyahat ve ziyaret planlarını iptal etmelerini veya gözden geçirmelerini istedi.

Walensky, “Her şeyden önce aşısızsanız seyahat etmemenizi tavsiye ederiz.” dedi.

Direktör Walensky, Kovid-19 aşılarını yaptırmış olanları daha bulaşıcı olan Delta varyantına karşı “riskten uzak durmaları” konusunda uyardı.

Ülkede daha bulaşıcı Delta varyantının hızlı yayılması ve birçok öğrencinin yeni bir akademik yıl için okullara dönmesi, yetkililer ve sağlık uzmanlarını endişelendiriyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre günde ortalama 160 bin yeni Kovid-19 vakası yaşanan ABD’nin bazı eyaletlerindeki hastanelerde, yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığı belirtilmişti.

Aşılanmamış kişilerin hastaneye yatış oranlarının aşılananlara göre 16 kat fazla olduğuna dikkat çekilirken, CDC verilerine göre 12 yaş üstü Amerikalıların henüz yüzde 38’inden fazlası tam aşılanmadı.

ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 1258 artarak 640 bin 123’e yükseldi. Johns Hopkins Üniversitesinin derlediği verilere göre, ABD’de virüs bulaşanların sayısı 39 milyon 201 bini aştı. Virüs nedeniyle son 24 saatte 1258 kişi hayatını kaybetti ve toplam can kaybı sayısı 640 bin 123’e çıktı.

California, 4 milyon 360 bini aşkın vakayla ülkede ilk sırada yer alırken; bu eyaleti 3 milyon 612 bini aşkın vakayla Texas ve 3 milyon 223 binden fazla vakayla Florida izledi. Can kaybı sayısında California 65 bin 873 ile ilk sırada yer aldı. Bu sayı, Texas’ta 57 bin 44, New York’ta ise 54 bin 254 olarak kayıtlara geçti.

ABD’de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, yetişkin nüfusun yüzde 74’ünden fazlasına en az bir doz Kovid-19 aşısı uygulandı. Ülkede 205 milyon 26 binden fazla kişiye ilk doz, 174 milyon 121 binin üzerinde kişiye ikinci doz aşı yapıldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir