featured

ABD ve AB, Airbus ve Boeing Tarifelerini Askıya Aldı

ABD ve AB, aralarında anlaşarak, uçaklar da dahil olmak üzere beş yıl boyunca 11,5 milyar dolarlık çeşitli ürünlere misilleme tarifelerini askıya aldı.

Ek olarak, ABD ve AB, bu alanda Çin’den gelen tehditleri elimine edilmesine sağladı.

15 Haziran 2021’de Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, sırasıyla Airbus ve Boeing’e sağlanan sübvansiyonlarla ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlık sonucunda, birbirlerine karşı başlattıkları 11,5 milyar dolarlık çeşitli ürünlere yönelik misilleme tarifelerinin askıya alındığını duyurdu.

Askıya alınmadan önce, Dünya Ticaret Örgütü (WTO), ABD’ye AB’den yıllık 7,5 milyar dolarlık ürüne tarife koyma yetkisi verdi. Öte yandan AB, DTÖ’nün 3,9 milyar dolara varan tarifeler uygulama yetkisi vermesinden sonra ABD’den gelen 4 milyar dolarlık ürüne tarife uyguluyordu.

Mart 2021’de her iki taraf da tarifeleri dört ay süreyle askıya almayı kabul etmişti. Bu ayın başlarında Brüksel’de düzenlenen ABD-AB zirvesinin ardından, her iki taraf da misilleme tarifelerini geçici olarak kaldırmayı kabul ettiler. ABD ve AB, Airbus ve Boeing’e sağlanan sübvansiyonlarla ilgili ticaret anlaşmazlığının bir kısmını çözmeye çalışırken, tarifeler beş yıl süreyle askıya alınacak. Ayrı olarak, ABD ve Birleşik Krallık, 2021’in başında birbirlerine karşı misilleme tarifelerini askıya aldı.

ABD’nin AB ile Airbus’a verilen sübvansiyonlar konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık 17 yıl önce başladı. ABD, Avrupa’nın Airbus’a ABD havacılık endüstrisini ve çalışanlarını ciddi şekilde yaralayan ve DTÖ yükümlülükleriyle tutarsız olan büyük sübvansiyonlar sağladığını iddia etti. AB de, ABD’nin Boeing’e büyük sübvansiyonlar sağladığı konusunda da benzer iddialarda bulunmuştu.

ABD tarifeleri, büyük sivil uçaklarda yüzde 10 ve AB’den ithal edilen 150’den fazla tarım ve diğer üründe yüzde 25 ile sınırlıydı. Ürünler arasında İskoç viskileri, kazaklar, paltolar, kahve, waffle, dondurulmuş et, zeytin, taze peynir ve şarap vardı.

Raporlara göre, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, AB sübvansiyonlarının “kırmızı çizgiyi aşması ve ABD’li üreticilerin adil ve eşit şartlarda rekabet edememesi” durumunda ABD’nin tarifeleri eski durumuna getirme seçeneğine sahip olduğunu söyledi.

Anlaşma aynı zamanda Çin gibi ülkelerden gelen tehditleri de ele alıyor ve ABD ve AB, uçak sanayilerini haksız yere destekleyen ülkelere karşı harekete geçmelerini sağlayacak kurallar hazırlamayı planlıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir