featured

ABD Senatosu, havayollarında maske zorunluluğunu kaldırdı

 

ABD Senatosu Salı günü, ABD’de uçmak için maske takmayı gerektiren toplu taşıma federal seyahat maske zorunluluğunu yürürlükten kaldıran bir kararı onayladı. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Kongre İnceleme Yasasını kullanarak karar için bir oylamaya zorladı ve 40’a karşı 57 oyla bir galibiyet elde etti.

Senato’da kazanmasına rağmen, kararın Demokratların çoğunluğundaki Meclis’te destek bulması pek mümkün değil. Başkan Joe Biden buna kişisel olarak karşı çıkıyor ve kararın başarılı olması halinde veto yetkisini kullanmakla tehdit etti. Bu ayın başlarında, CDC-Centers for Disease Control and Prevention’nin tavsiyesi üzerine Başkan Biden, toplu taşıma maskesi zorunluluğunu 18 Nisan’a kadar uzattı.

Başkan Biden’in göreve başlamasının ardından yürürlüğe giren toplu taşımalarda maske zorunluluğu halkı, havayolu endüstrisini ve hükümeti kutuplaştırdı. Modern uçakların klima ünitelerindeki son derece etkili HEPA filtrelerine rağmen, havayolları temkinli davranarak maske kullanılmasını destekledi.

Havayolu ticaret grubu Airlines For America, maske görevini güçlü bir şekilde destekledi. Bununla birlikte, son zamanlarda, kuralların gevşetilmesi için milletvekillerine lobi yapmaya başladı. Yolcuların çoğu maske kurallarına uyuyor. Ancak, havayolları maske zorunluluğunun başlamasından bu yana uçak içi olaylarda bir artış olduğunu bildirdi. Olayların çoğu, maske takmayı reddeden veya doğru şekilde takmayan yolcularla ilgili.

Maske kuralına son verme zamanının geldiğini düşünen birçok insan var. CNN’ye göre, sekiz Demokrat, kararı geçirmek için Cumhuriyetçilere katıldı.

Kararı bildiren Senatör Rand Paul, uzun süredir maskeye karşı çıkıyor. ABD’de aşı seviyeleri yükseldikçe ve COVID sayıları düştükçe, uzun süredir devam eden kampanya nihayet karar vericilerde taraftar buldu.

Geçen hafta, Ulaştırma Güvenliği İdaresi, CDC’nin toplu taşıma maske zorunluluğunu gözden geçirmeyi incelemek için diğer devlet kurumlarıyla çalışmaya başlayacağını söyledi.

Havayolu kabin görevlileri ve havalimanı çalışanları, maske zorunluluğunun sona ermesinden mutlular. Kuralları uygulamak zorunda kalan havayolu çalışanları, maskelerle ilgili yolcu öfkesinin yükünü üstlendi. Yılın başlangıcı ile 7 Mart arasında, FAA’e 814 asi yolcu davranışı vakası bildirdi. Bu olayların 535’i yüz maskeleriyle ilgiliydi. Salı günü Beyaz Saray, kararı veto edeceklerini doğruladı.

Beyaz Saray’dan bir açıklama şöyle :”Toplu taşımada ve ulaşım merkezlerinde maske takılmasını zorunlu kılmak, COVID-19’un yayılmasını önlemek için kritik bir halk sağlığı aracı olmuştur.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir