featured

ABD Hava Kuvvetleri SpaceX'in Falcon 9 roketini vurdu

SpaceX Falcon 9, 2018’deki ikinci kalkışını ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gerçekleştirmişti. SpaceX, söz konusu seferin ardından Falcon 9’un yere dikey olarak indirilmeyeceğini daha önce açıklamıştı. Falcon 9 planlandığı gibi Atlas Okyanusu’na düşürülse de, ilginç bir şekilde hayatta kalmayı başarmış, SpaceX CEO’su Elon Musk, tek parça kalan ve okyanus üzerinde yüzen roketi bir şekilde yeniden karaya çıkarmayı planladıklarını ifade etmişti. Ancak bazı kaynaklar, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Atlantik Okyanusu’ndaki SpaceX roketini yok etmek için bir uçuş görevi rapor edildiğini iddia ediyor.

AmericaSpace’de yer alan habere göre, ABD Hava Kuvvetleri’nden bazı kaynaklar  “güvensiz bir şekilde okyanusta yüzen güçlendiriciyi (Falcon 9) havaya uçurmak için hava saldırısı düzenlediğini” doğruladı.
Falcon 9, vu görevinde Lüksemburg’a ait  GovSat-1 uydusunu  yüksek yörüngeye taşımıştı. SpaceX, bu tarz görevlerin ardından genellikle roketini suyun üzerine kurduğu yüzen bir platforma dik indirmeyi tercih etse de, bu görevde böyle bir girişiminin olmayacağını duyurmuştu.
Bunun yerine, SpaceX Atlantik Okyanusunda deneysel bir iniş yaptı. İniş sırasında motorlarını üç defa çalıştıran roket, Dünya’nın yüzeyine yumuşak biçimde yaklaştı. Elon Musk, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada roketin yüksek güçlü bir iniş tekniğini denediğini belirtmişti.
Roketi kurtarmak için Go Searcher adlı bir tekne kullanarak geri çekmeye çalışıldı. Ancak bu yöntem başarılı olamadı ve roketi kurtarmanın başka bir yöntemi olmadığı düşünülerek, onu havaya uçurma kararı alındığı bildiriliyor.
Yetkililer konuyla ilgili SpaceX ve ABD Hava Kuvvetleri’ne sorular sorulduğunu, ancak bugüne kadar hiçbiri yanıt verilmediğini söylediler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir