featured

'Yol harcırahı' olmasa çekilecek iş değil

Rus kozmonotlar ne kadar kazanıyor? ‘Yol harcırahı’ olmasa çekilecek iş değilmiş!

Rusya’da en prestijli meslek gruplarından birine mensup olan astronotların maaşlarındaki son durum mercek altına alındı. Rusya Uzay Ajansı (Roskosmos), ülkedeki kozmonotların maaşlarının NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndaki meslektaşlarıyla “hemen hemen aynı seviyede olduğunu” iddia etti.

İzvestiya gazetesinin yer verdiği açıklamaya göre, Rusya’daki kozmonotların sabit maaşları 61 bin ila 88 bin ruble (940 dolar – 1350 dolar) arasında değişiyor.
Rusya’daki astronotlar bazı durumlarda maaşlarının yüzde 25’i oranında prim ve ayrıca ek maaş alabiliyor.
Uzaya giden astronotlar 69 bin 900 ruble sabit maaş alırken, uzay yolculuğunun süresine göre ikramiye, harcırah ve yan ödemelerinin miktarı ile rakam yükseliyor.
Tek bir sefer uzaya çıkan bir astronot ve eğitmen, emekliliğine kadar her ay maaşının yüzde 55’i oranında ek prim alıyor. İki kere uzaya gidenlerde bu oran yüzde 75’e, üç kez uzay yolculuğu yapanlarda yüzde 120’ye kadar çıkıyor. Yani Rusya özelinde 200 bin rubleye kadar çıkabiliyor.
Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın verilerine göre, işe yeni başlayan Amerikalı bir astronot ayda 5 bin 500 dolar kazanırken, kıdemli meslektaşlarının maaşı 12 bin dolara kadar çıkabiliyor. Avrupalı astronotların aylık baz maaşları 5-6 nin euro iken, ilk uçuştan sonra maaşlar 6,5-7,4 bin Euro civarına çıkıyor.
Yani astronotlar dünyanın hiç bir yerinde “inanılmaz büyük paralar” kazanmıyor.  (TÜRKRUS)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir