featured

PROBLEMLERİ ONLARI ÜRETEN KAFALARLA ÇÖZEMEZSİNİZ!

“PROBLEMLERİ, ONLARI ÜRETEN KAFALARLA ÇÖZEMEZSİNİZ”
Albert Einstein
Değerli okurlarım;
Bildiğiniz üzere, çalışanların sesi olacağız diyerek başlattığımız yayıncılık anlayışımıza devam ediyoruz. Kişisel sorunlar ile ilgili tarafımıza devamlı mail atan okurlarımızdan özür dileriz. Bize gelen ihbar niteliğinde haberleri, toplumsal içerikli ise yayınlıyoruz. Kişisel sorunlar ile ilgili attığınız maillere maalesef şimdilik yer veremiyoruz. Bu nedenle, kişisel sorunlarını bizlere ileten okurlarımızdan özür diliyorum.
Öncelikle dün “THY Pilotunun Feryadı” başlıklı yazımız yayınlanır yayınlanmaz, size önce başımıza gelenleri anlatıp sonra konuya girmeyi uygun gördüm. Dün yazıyı yayınlar yayınlamaz sitede kasılmalar ve yavaşlama olduğunu hissettik. Teknik hizmet aldığımız yere ulaşıp, sorunumuzu anlattık. Teknik arkadaşımız siteye ve bilhassa ilgili habere yönelik normalin üstünde giriş olduğunu ve sorunun sitenin aşırı yükü kaldıramadığından kaynaklandığını söyledi. Biz ne yapacağımızı düşünürken bir anda site ulaşılamaz hale geldi yani çöktü. Tekrar telefon görüşmelerine başladık ve teknik arkadaş bize ilgili yazıyı kısa bir süre için kaldırıp, siteye girişlerin düşüp düşmeyeceğini kontrol edelim diye cevap verdi. Biz de önce yazıyı yayından aldık ve sitenin giriş yoğunluğuna baktık. Yoğunlukta biraz düşüş oldu ama yine de kasılma ve yavaş açılma devam ediyor olduğundan sorun bu değilmiş diyerek tekrar yayına aldık ve okurlardan özür diledik.
Sitemizin bulunduğu server (sunucu) ile irtibata geçtiğimizde, sizin trafiğiniz çok yüksek, bu nedenle sadece size özel bir sunucuya geçmeniz gerekiyor diye cevaplandık. Sonuç olarak bir daha bu tür aksaklık yaşanmayacağı bir sunucuyu kiralamış durumdayız. Bazı haber siteleri, haberimize geniş yer vermenin yanı sıra, yayınladılar ve sonra yayından kaldırdılar diye görüş bildirmişler. Yazıyı, teknik sorunu çözebiliriz mantığı ile düşünüp, yayından çekip, tekrar yayına vermemiz arasında geçen süre 15 dakikayı geçmemiştir. Siz değerli okurlarımızdan dün yaşanan aksaklıklardan ötürü bir kez daha özür diliyoruz.
………..
Geçen hafta, yine toplumsal bir konuyu “SHGM’nin dikkatine… Uçuş okullarından şikâyet var” başlıklı olarak yayınladıktan sonra SHGM yetkililerinden cevap geldi ve ilgili konuyu değerlendireceklerini söylediler. Duyarlılıkları için SHGM yetkililerine teşekkür ederim.
Sonuçta pilotlarımız bu okullarda eğitiliyor. Eğitimin kalitesi düşük ise, yetişen öğrencilerde, eksik bilgilerle sektöre gelecekler ve havayollarımızda uçmaya başlayacaklardır. Pilot eğitimi veren okulların, yoğun talebi karşılamak için başvurdukları hormonlu eğitimden kaçınmaları şarttır. Her ne kadar ticari mantalite ile açılmış olsalar da, SHGM’nin ve toplumun denetimi altındalardır. Unutmasınlar ki biz toplumu aydınlatmak için görev yapıyoruz. Medyanın görevi, özgür bir kamuoyu oluşması için bilgilerin aktarılmasında birincil görev alması değil midir?
Pilot sıkıntısının en çok hissedildiği şirketimiz tabii ki THY. Filosunu devamlı olarak büyüten ve dünyanın her yerine seferler koymayı prensip edinmiş bayrak taşıyıcımız, son günlerde elindeki deneyimli pilotları ile yollarını ayırmaya başladı. Yurt dışında birçok yere ilanlar vererek pilot arayan THY’nin, kendi deneyimli pilotları ile yollarını ayırmasına akıl sır erdirmek mümkün değil.
THY’yi hiç ama hiç bağlamayan bir konuda taraflı davranıp, çalışanları ile arasını bozan bir yönetim ile karşı karşıyayız.  Tüm şirketler, randımanın artması için iş barışı konusuna önem verirken THY yönetimi tam tersini yapıyor. Kendilerini taraf olarak görüyorlar. Hâlbuki yöneticisi ile, çalışanı ile THY bir bütün olduğu takdirde başarılı olabilir. Sanırım bu gerçeği zamanla öğrenecekler.
Erman Yerdelen’in THY yönetim kurulu başkanı, Tezcan Yaramancı’nın ise genel müdür makamlarında bulundukları zamanda, çalışanlara yönelik hakaret eden genel müdürün daha sonra aynı çalışanlardan özür dilemek zorunda kaldığı olayı sizlere yazmıştım.  O zamanlar, çalışanlarla genel müdür arasındaki yaşanan olaya Yönetim Kurulu başkanı tarafından el konulmuş ve iş barışının bozulmasına müsaade edilmemişti. ( İşte o yaşanmış olay)
Şimdilerde ise tam tersi yaşanıyor. THY genel müdürü sessizliğini korurken, yönetim kurulu başkanı iş barışını bozacak hamleler yapmakta. Hem de kendisini yani, THY işverenini ilgilendirmeyen bir konuda.
Sevgili İlker Bey sana ne be kardeşim Hava-İş ile Hava-Sen arasındaki rekabetten. THY’de örgütlenmiş iki yasal sendika var. Bunlardan biri ile toplu iş sözleşmesine oturacaksınız. Sizin için ne fark eder ki… Yetkiyi hangi sendika alırsa, onlarla toplu iş sözleşmesine oturursunuz. Neden tarafsınız, neden! Biz anlamıyoruz, İlker bey bir anlatsa belki anlarız.
Albert Einstein’in çok beğendiğim bir sözü vardır.
“Problemleri, onları üreten kafalarla çözemezsiniz” demiş. Ne kadar doğru değil mi? Bugün ki duruma nasıl da uygun… Problemi ürettiniz ve yaratıcısı olarak siz zaten çözemezsiniz de, hiç olmazsa başkalarının yardımını da alsanız diyeceğim ama buna da egonuz müsaade etmiyordur.  
Sizinle görüşmek isteyen Hava-Sen sendikasına randevu vermiyorsunuz. Nasıl bir yöneticiliktir bu? Sonuçta konuşacağınız kişiler sizin çalışanlarınız. Hava-Sen sizin 4000 çalışanınızın elçisi konumunda. Bir kulak verin bakalım ne diyecekler…
Siz, THY’de korku imparatorluğu yarattınız. Yasalara uygun hareket edip özgür iradeleri ile Hava-Sen çatısı altında buluşan çalışanlarınız, ha bugün atıldım, ha yarın atılırım kuşkusu ile huzursuzlar. Bu huzursuzluğun, uçuş emniyetini ve yolcu memnuniyetini negatif etkileyeceğini bilmiyordum diyemezsiniz. Uçuş emniyetinden yani Flight Safety’den bahsediyoruz beyler.
Yapacağınız tek şey, sıcak ve huzurlu bir atmosfer sağlayıp Hava-Sen ile görüşmeniz. Bu kadar basit… Ne diyecekler bir dinleyin yahu…
Hayır, ben onlarla muhatap bile olmam diyorsanız, size de burada bir köşe verip görüşlerinizi paylaşmanıza olanak sağlayabiliriz.
İnanın ki ben ne yapmak istediğinizi anlayamadım. Her türlü çıkış yolunu kapatmış ve ben ne dersem o diyorsunuz.
Hava-Sen isimli sendika hâlâ devam etmekte. Hava-Sen üyesi veya sempatizanı birçok kişiyi attınız ama her nedense hâlâ üye kayıtları devam etmekte. Bu durum sizlere ne mesaj veriyor? Uyguladığınız bu taktik ile başarılı olmadığınızı ve olamayacağınızı hala anlamadınız mı?
Değerli okurlarım;
Köşe yazılarıma gelen yorumları bizzat okuyup onaylıyorum. Bu arada sıklıkla karşılaştığım bir konu var ki, anlattığım halde hala anlaşılamamış olması sanırım benim suçum. Hala çalışanlar birbirlerine sen 305 grevinde bizi yalnız bıraktın diye sitem ediyorlar.
Bu sefer çok kısa ve net anlatacağım.  305 eylemi (grev değil) yasal değildi. Hava-İş sendikasının o zamanki yönetiminin, havacılık sektöründe grev yasağı getirilmesi kanun teklifinin Ak parti milletvekili Metin Külünk tarafından gündeme getirilmesini önlemek amaçlı yapılan ve mevcut yasalarımızda yer almayan bir EYLEM idi.
Dikkat edin EYLEM diyorum, Grev değil. Çünkü o zaman henüz toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamamıştı.
Hava-İş sendikası, çalışanları örgütleyip bu yasal olmayan eyleme destek sağlattı ve neyin ne olduğunu anlayamayan ve grev başladı sanan bir dolu çalışan işinden oldu.
İşverenin ekmeğine yağ sürülmüştü. Bu fırsatı anında değerlendiren işveren eyleme katılanları işten attı. Suç Hava-İş sendika yönetimindi ama cezalandırılanlar çalışanlar oldu. Bir nevi filler tepişti,çimenler ezildi. 
Şimdi biri diğerine diyor ki, sen 305 grevinde bize destek olmadın şimdi biz de sizin birlikteliğinize destek olmuyoruz. İNANILMAZ BİR SAÇMALIK.  O eylem zamanı ben de yazdığım makalede toplumu, bu eylemin yasal olmadığı konusunda uyarmış ve aman ha sakın katılmayın demiştim. Ancak, THY çalışanlarının bazıları eylem nedir grev nedir, bunu bile ayırt edemediğinden, hâlâ yaptıkları yasal olmayan eylemi grev sanıyordu. Şahsen ben o zaman şirkette çalışıyor olsaydım ben de o eyleme katılmazdım.
305 Eylemine bilinçsizce katılan yüzlerce kişinin işten atılmasının yankıları sürerken, toplu iş sözleşmesinin bağıtlanamaması nedeni ile alınan grev kararına katılımın düşük olması işte bu anlamsız ve yasal olmayan 305 eylemidir.
O eylem yapılmayıp, zamanı geldiğinde grev kararı alınsa idi, inanın ki durum farklı olurdu. 305’in sancıları sürerken alınan grev kararı doğal olarak desteği azalttı. Çalışanları ürküttü. Şimdi 305 eyleminde neredeydiniz diyen arkadaşlara gerçeği anlatmışımdır umarım. Bırakın birbirinize laf atmayı birlik olun.
 
 
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

37 Yorum

  1. 6 sene önce

    Bilal Bey bir araştırmış mı acaba? Avrupa içersinde Avrupa için düşünülüp Avrupa için hazırlanan FTL’de Türkiye’deki gibi 7×24 çalışan kaç hava meydanı dikkate alınmış? Daha önemlisi Avrupa’da yolcu taşımacılığı için kullanılıp da 7×24 açık olan kaç hava meydanı ve EASA FTL’i kopyala yapıştır yapan kaç ülke vardır?
    Kıssadan hisse: EASA FTL Türk havacılığı için düşünülmemiştir ve dolayısı ile Türk Havacılığında uçuş emniyetini sağlayamaz.

    Cevapla
  2. 6 sene önce

    PİLOTLAR GÜNÜMÜ SÜSLÜ VE ANLAMINI İDRAK EDEMEDİĞİN SÖZLERLE KUTLAMA. BENİ TEMSİL EDEN , SAĞLIĞIMI DÜŞÜNEN HAVA-SEN ‘İ KÜÇÜMSEME. ÇALIŞMA HUZURUMUZU YOK ETME. THY ‘Yİ ZOR DURUMDA BIRAKMA. BUNLARI YAPIYOR İSEN PİLOTLAR GÜNÜMÜ HİÇ KUTLAMA.

    Cevapla
  3. 6 sene önce

    Herşeye rağmen HAVA-SEN burada ve burada olmaya devam edecek. Hedef insanca çalışma şartları. Bilmeniz gereken birşey var o da şu anki korku sendikasızlıktan kaynaklanıyor. Çünkü hava-iş bir “sarı sendika”dır.

    Cevapla
  4. 6 sene önce

    Anlamayacaklar, içlerindeki korku dapları aşmış. Bu yüzden de anlamak istemiyecekler. Taa ki KABİN AŞ gelene kadar. Sonra meee meee dolaşacaklar.

    Cevapla
  5. 6 sene önce

    305 hakkında Yargıtay 22.Daire kararı
    “Dosya içeriğine göre amacı ve yapılış şekli itibariyle gerçekleştirilen eylemin siyasi amaçlı grev niteliğinde olduğu açıktır. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği bir sırada hava iş kolunda grev yasağını öngören bir kanun değişikliği teklifinin çıkarılmasını önlemek amacıyla yapılan bu grevin mesleki bir amaca da hizmet ettiği düşünülebilir ise de, muhatabı ve amacı itibariyle eylemin “siyasi amaçlı grev” niteliğinde olduğu kabul edilmiştir. “

    Cevapla
  6. Tutturmuşsun bi sendika muhabbeti gidiyosun.

    Cevapla
  7. 6 sene önce

    Arkadaş kanunlarda Eylem yasak bu tamam sanırım. Sen şimdi o eylemi yapan çalışanların bazıları hastane raporu alıp ben eyleme katılmadım o gün hastaydım dedi. mahkeme bazılarını haklı buldu ve eyleme katılmamıştır diye geri dönüş verdi. Bu başka bir şey. Siz ve ben eylemin yasal olmadığını biliyoruz. Bana deki, Eylem yaptık dediler ve mahkeme onları suçsuz buldu. Diyebilir misin? Şimdi anlamışsındır.

    Cevapla
  8. 6 sene önce

    Kavun karpuzda yata yata büyüyor. Atilay Ayçin in havalimannda yatması neyi kurtardı. Bırakın boş safsataları. Eylem yasal mı değil mi onun belgesini koyun buraya

    Cevapla
  9. 6 sene önce

    thy’de iş barışı,aidiyet,çalışma şevki,insanlık candan,temel,hamdi,ilker,bilal efendiler ve onların iş ve makam verdikleri sayesinde bitmiştir,torpil,hemşehricilik patlama yapmış,insanlar kutuplaşmış,birbirlerine düşman olmuş,insani olan herşey bitmiştir. onlar ve onlara mevki,makam verenler kına yaksınlar !

    Cevapla
  10. 6 sene önce

    Mevcut yasaları okumanı dilerim. Yasalarda bir tek grev hakkı var eylem yok. Mahkemeler mevcut yasaya göre hareket eder. Hadi bakalım madem bu kadar bilgilisin o yasanın metnini de koy buraya birlikte okuyalım.

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Bilgili çocuk;o eylemlere katılan arkadaşlar açtıkları davaları nasıl kazandılar?Tazminatlarını,işe geri dönüşlerini nasıl aldılar?Temsilciler hariç hepsi nasıl işbaşı yaptılar?Sen bunlara cevap verirsen öncelikle sevinirim

      Cevapla
  11. 6 sene önce

    Kabinden beklentim yok demeniz , muhtemelen burada yeni oldugunuz anlamina geliyor ,fo Bey , yillarca birlikte calisan birbirini seven, koruyan ve ihtiyac duyan , birlik fikrine sahip binlerce kabin var
    Ve kabin olmadan sayi yukselmiyor biliyorsunuz . Biz bu mantığı kırmaya çalışırken çıkıp kabinden beklentim yok demeniz sizi baglar ancak hic hos degil. Tabi o tarz kabin de var ve sinir bir durum ama nedense yeni olanlar bu durumda ,sanirim onlarda sizin gibi bir dusunceye sahip maalesef

    Cevapla
  12. 6 sene önce

    “Bugün o yasal olmayan eylem yapılmasa idi ” diye başlıyorsun. Zaten saçmalık buradan başlıyor gerisini okumadım bile. Bugün o yasal olmayan eylem yapılmasa idi o 305 olayı yaşanmazdı. Grev yasağının geçmemesi için 305 kişiyi kıydıran sendika ne 10.köyünden bahsediyor acaba. Grev yasağı ,işçi kadar sendikacının silahının elinden alınması da oluyor. İşçiyi meydanlara sürmeden önce sendikacı da elini taşın altına sokmalıydı. 305 kıyımının vebali günahı o zamanın sendikacılarının üstündedir bunu bilesiniz

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Sözlerinize aynen katılıyorum, adı üstünde eylem ozamanın sendikası atilay ayçin 305 eylemi ve yersiz grevi ile sırf kasayı boşaltmak için tüm katılımcıları yaktı. Bunun havasenle yada kaptanlarla ilişkisi var diyenlere gülmem kahkaha atarım.

      Cevapla
    • 6 sene önce

      “Yasal olmayan eylem” ifadesi Sefa İnan’a aittir onun için tırnak içinde yazılmıştır okumaktan yoksun arkadaşım.Bana göre bu eylem legaldir çünkü hu arkadaşlarımızın temsilciler hariç tamamı işbaşı yapmışlardır.Anladın?

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Senin için grev hakkının torba yasa eliyle işçinin elinden alınmasının hiçbir önemi yok bu net!Atilay başkan havaalanında yattı kalktı eylem boyunca.Sen neredeydin o zaman?

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Sen 305 direnişinde,grevde,genel kurulda irade koymadığın,sakladığın ve sindiğin için bugün can havliyle Hava-Sen’i kuruyorsun.Ama bu iş senin gibilerle olmaz.Kaçak güreşle olmaz.İşveren kedinin fareyle oynadığı gibi oynar sen de ancak klavyeden sallarsın.

      Cevapla
      • 6 sene önce

        10.Köy sallıyorsun. Yargıtay kararini oku. Üst yargi siyasi eylem dedi. İşkembeden atma

        Cevapla
  13. 6 sene önce

    Yazıyı bir daha oku, sonra bir daha, yetmezse bir daha….

    Cevapla
  14. 6 sene önce

    Sayın Sefa Bey sizde arabuluculuk yapayım diyorsunuz. Çalışanlarını kurul dahi yapmadan işten atanlar böyle bir şeye yanaşırlar mı sizce?

    Cevapla
  15. Bir pilot olarak benim kabinden bir beklentim yok. Bu vesileyle umarım Hava-Sen sadece pilotlar sendikasına evrilir. İlker Bey siyasi mizaçı ve vizyonsuz kararlarıyla insanların iş huzurunu kaçırdı. THY’ye en büyük kötülüğü , yıllarca şirkete emek vermiş insanları, meslektaşlarımızı hiç bir haklı sebep olmaksızın işten çıkararak kendisi yapmıştır. Eminim kendisi de kısa zamanda aynı muameleye muhattab olacak. Çok yönetici gider, bir diğeri gelir. Bu işletmenin ana taşları çalışanları, emekçileridir.

    Cevapla
  16. 6 sene önce

    Bugün o “yasal olmayan” eylem yapılmasa senin grev hakkın olmayacaktı bunu da unutma!305 yiğit arkadaşımız o yasayi hazırlayanlara o taslağı geri çektirdiler!Biz gerektiği gibi yanlarında duramadıysak sorguya kendimizden başlayalım ve hâlâ kaldıysa utanmamız hep birlikte utanalım!

    Cevapla
    • 6 sene önce

      ILO sözleşmesine göre taşımacılık grev yapılamayacak iş kollarından değildir. Türkiye bu sözleşmeye taraf olan ülke olarak, getirilmeye çalışılan kanun anayasaya göre hükümsüzdü çünkü uluslararası sözleşmeler yerel kanunlardan üstundür. 305 e katılan arkadaşların cesareti başka, kanunun yürürlüge girememesi başka konulardıŕ. Şu karmaşaya artık bir son verelim.

      Cevapla
  17. 6 sene önce

    Evet çok doğru. Problemleri onları üreten kafalarla çözemezsiniz. Dahası, bu problem üreten kafa, kendi iradesi ile hareket etmiyor. O artık oturduğu postun kölesi olmuş bir emir kulu. Bu yüzden sizin çağrınıza cevap veremez.

    Cevapla
  18. 6 sene önce

    Yorum yapıyorsun ama hala neyi anladığın şüpheli. yasal olmayan eylem diyor yazar.ımız. Kaptan neden yasal olmadığını bildiği eyleme destek olsun ki. Sen gaza gelmişsin sendikanın tuzağına düşmüşsün. onlarda mı düşsün. O eylemi işçi değil sendika yöneticileri yapmalıydı. Grev yasaklanırsa dernek gibi olacaklarından,kendileri için işçiyi kullandılar.

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Grev çalışanların hakkıdır sendika yöneticilerinin değil!O dönemki Hava İş yöneticileri mevcut grev yasağına karşı çıktılar ve çalışanlarla birlikte mücadele ettiler keşke sen de destek olsaydın.Grev hakkı alınmış bir sendika neye yarar?

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Yasalar kimden yana sen önce onu bir söyleyiver.Unutma grev hakkı da yasal değildi çok da uzak olmayan bir tarihe kadar bu ülkede.Klavyeden sallamaya benzemez hak-hukuk meydana inmeden alınmaz!Önce bir örgütlenin “yasal” bir eylem yapın da birliğinizi görelim

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Yasalara uymaya bu kadar meraklıysan niye yeni sendika kuruyorsunuz?AKT da gayet yasalara uygun davranıyor baktığımızda.İşçinin tek silahı grevdir.Sen gerektiğinde bunu kullanabilecek bir irade peşinden gitmektesin bunu unutma!

      Cevapla
  19. 6 sene önce

    Shgm cevap verir. Çünkü onlar devlet memuru. Bu d vir geçer. Başka birkdar gelir. Knlar yine orada görev yapacaklar. Yamuk yapma şansları yok. Thy yöneticileri cevap vermez. Çünkü onlar fedai zihniyetleri sayesinde buradalar. Bu iktidar giderse zaten onlar da gidecekler. Bunu biliyorlar. O yüzden bizi muhatap almıyorlar.

    Cevapla
  20. Asla unutmayacağız ,6 ay kapısında bekledik gen müd. Kaç kaptan geldi?

    Cevapla
  21. Vay be SHGM den hiç beklemezdim cevap vermesini. Bravo . O uçuş okulunu her kes anladı. Sorun çok onlarda bilginiz olsun

    Cevapla
  22. 6 sene önce

    305 konusunu basitce anlatmışsınız. Birbirlerine laf atanlar aslında her şeyi biliyor ama destek olmaktan korktukları için 305 olayını kullanıyorlar.

    Cevapla