featured

3. Havalimanı'nın güvenliği nasıl sağlanacak?

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında ilk etabın yüzde 80’i tamamlandı. 29 Ekim’de açılması planlanan havalimanının güvenliği öncelikli konulardan biri…

İstanbul’un yeni havalimanında hummalı faaliyet sürüyor. Yeni havalimanının 29 Ekim’de açılması planlanıyor. Hazırlıklar sadece pistler, terminal binası ve kule gibi tesislerle sınır değil. Tam kapasiteye ulaştığında yıllık 150 milyon yolcuya hizmet verecek havalimanında güvenlik en önemli konulardan biri.
Havalimanının internet sitesini günde yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bu da siber güvenliğin önemini artırıyor. Olası siber saldırıları bertaraf etmek için 12 kişilik bir ‘beyaz hacker’ grubu da 7 gün 24 saat sistemi takip edecek. Hacker grubu zaman zaman sistem güvenliğini sınamak için sahte saldırılar da düzenleyecek. Bilişim departmanında aralarında yabancıların da bulunduğu 70 kişilik bir ekip görev yapıyor. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşuyor.
Havalimanın bilişim güvenliğinin yanı sıra fiziksel güvenliği de önemli. Havalimanının dışına 24 kilometrelik bir çevre çiti çekilecek. Bu çite her 60 metrede bir, analitik özelliğe sahip kameralar yerleştirilecek. Çite yaklaşan herhangi bir şey ya da nesne bu kameralar tarafından takibe alınacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir