featured

1942 model uçakla dünya turuna çıktı

MACERAPEREST İngiliz kadın pilot Tracey Curtis-Taylor, 1942 model Boeing Stearman tipi uçağı ile İstanbul’a geldi. 1 Ekim’de İngiltere’den yola çıkan pilot, 85 yıl önce başka bir öncü kadın pilot olan Amy Johnson’ın Gipsy Moth tipi tek motorlu uçağı ile İngiltere’den Avustralya’ya gerçekleştirdiği rotayı tekrarlayacak.
Amerikalı imalatçı Boeing’in sponsor olduğu uçuşta Curtis-Taylor, İkinci Dünya Savaşı’nda eğitim uçağı olarak kullanılan çift kanatlı, açık kokpitli olan Stearman ile uçuyor. Amy Johnson, 85 yıl önce tarihler 6 Mayıs 1930’u gösterirken İstanbul’a inmişti.
Toplam 23 ülke üzerinden uçarak ve 21 bin kilometre kat ederek Sydney’e ulaşmayı hedefleyen Curtis-Taylor, yarın İstanbul Hezarfen Havaalanı’ndan kalkarak KKTC’ye gidecek. Buradan Ürdün, Suudi Arabistan, Timor Denizi rotalarını izleyerek aralık ayı sonunda Avustralya’ya ulaşmayı planlıyor.
HAVACILIKTA KADINLARIN ROLÜNÜ VURGULAYACAK
Bu uçuş, özellikle Singapur, Orta Doğu ve Hindistan’da ortaklar ve hayır kurumlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilecek programlar aracılığıyla, mühendislik ve havacılıkta kadınların rolünün altını çizmek ve bunu kutlamak için de bir vesile olacak. Curtis-Taylor, “Bu noktaya varmam tam 30 yıl sürdü. İnanıyorum ki bu uçuşu Women in Engineering Society’nin ilk başkanı olan Amy de desteklerdi. Benim Avustralya uçuşum, onun izinde sevgili Boeing Stearman uçağımla uçmak için içimde yanan arzunun gerçekleşmesidir” dedi.
Boeing Türkiye Genel Müdürü – Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın Işıl ise şunları söyledi: “Boeing, 1940’ların ortalarından bu yana Türkiye’nin güçlü bir ortağı olmuştur. Kadınların havacılıktaki rolüne vurgu yapmak üzere gerçekleştirilen, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği bu olağanüstü uçuşun sponsoru olmaktan çok memnunuz. Havacılık sektörüne yeni girmiş bir Türk kadını olarak, Taylor’un Sabiha Gökçen’in ülkesine gelmesini çok anlamlı buluyorum. Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotuydu. Bu da 1930’larda edinilmiş olan bir başka olağanüstü başarı.”
İKİ YIL ÖNCE AFRİKA’YA UÇTU
Tracey Curtis-Taylor, 2013 yılında da aynı uçak ile Güney Afrika’dan İngiltere’ye bir uçuş gerçekleştirmişti. 2013 yılındaki bu uçuş, İrlandalı havacı Lady Mary Heath’in 1928 yılında Güney Afrika – İngiltere arasındaki uçuşunun izinden gerçekleştirmişti. Heath, böyle bir yolculuğu gerçekleştirmeyi başaran ilk pilottu, ilk kadın pilot değil. Curtis-Taylor halen Yeni Zellanda’da İkinci Dünya Savaşı uçaklarına restore eden bir şirkette pilot olarak çalışıyor.
TARİHİ UÇAKTAN TÜRKİYE’DE 3 ADET VAR
1930-1940’lı yıllarda ABD’de 8 bin 500’den fazla Stearman uçağı üretildi. 2. Dünya Savaşı boyunca ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nde temel eğitim uçağı olarak kullanıldı. Halen meraklıların elinde ‘antika’ değerine sahip uçaktan Türkiye’de üç adet bulunuyor. Sahipleri ise akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, Muzaffer Öztürk ve Rauf Akbaba.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir