İtalya’dan Ryanair’e 255 Milyon Euroluk Rekabet Cezası

İtalya’dan Ryanair’e 255 Milyon Euroluk Rekabet Cezası

İtalya Rekabet Kurumu (AGCM), ülkedeki hava taşımacılığı pazarında hâkim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair’e 255 milyon euro idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurumdan yapılan açıklamada, Ryanair’in İtalya’ya ve İtalya’dan gerçekleştirilen uçuşlarda pazarın yaklaşık yüzde 40’ını kontrol ettiği ve bu gücü, seyahat acentelerinin bilet satışlarını zorlaştırmak amacıyla kullandığı belirtildi.

Açıklamada, havayolu şirketinin çevrim içi ve geleneksel seyahat acentelerinin ryanair.com üzerinden bilet satın almasını engellemeye yönelik “karmaşık ve sistematik bir strateji” izlediği ifade edildi. Bu kapsamda, özellikle üçüncü taraflar aracılığıyla yapılan rezervasyonlara teknik engeller ve ek doğrulama adımları getirildiği kaydedildi.

Nisan 2023’ten itibaren seyahat acenteleri üzerinden yapılan bazı rezervasyonlarda yüz tanıma ve ek kimlik doğrulama uygulamalarının zorunlu hâle getirildiği, buna karşın doğrudan Ryanair müşterilerinin bu kontrollerden büyük ölçüde muaf tutulduğu aktarıldı. Yetkililer, bu uygulamaların acenteler üzerinden yapılan satışları daha yavaş, daha pahalı ve daha güvensiz hâle getirdiğini, bunun da tüketicileri doğrudan satış kanallarına yönlendirdiğini vurguladı.

Rekabet Kurumu ayrıca, Ryanair’in zaman zaman seyahat acentelerinin internet sitesine erişimini tamamen engellediğini, bazı ödeme yöntemlerini devre dışı bıraktığını ve acentelere ait çok sayıda kullanıcı hesabını sildiğini tespit etti.

Kararda, Ryanair uçuşlarının İtalya çıkışlı ve varışlı seyahat paketleri için vazgeçilmez bir unsur olması nedeniyle bu uygulamaların, acentelerin faaliyetlerini fiilen durma noktasına getirdiği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında, Ryanair’in seyahat acentelerini kısıtlayıcı iş ortaklığı anlaşmaları imzalamaya zorladığı da belirtildi. Bu anlaşmaların, acentelerin Ryanair uçuşlarını diğer havayolları, konaklama, sigorta ve turizm hizmetleriyle birleştirmesini sınırlandırdığı kaydedildi.

Kurum, Ryanair’in bu baskıyı artırmak amacıyla anlaşma imzalamayan platformlara yönelik “agresif iletişim kampanyaları” yürüttüğünü ve bu acenteleri “korsan çevrim içi seyahat acenteleri” olarak tanımladığını bildirdi.

İtalyan Rekabet Kurumu açıklamasında, hâkim konumda olmanın tek başına yasa dışı olmadığına, ancak bu gücün rakipleri dışlamak ve piyasa yapısını bozmak amacıyla kullanılmasının rekabet hukukuna aykırı olduğuna dikkat çekildi. Kararda, Ryanair’in hava taşımacılığı pazarındaki gücünü, seyahat ve turizm hizmetleri pazarında rekabeti zayıflatmak için kullandığı ve bunun tüketici seçeneklerini azalttığı sonucuna varıldığı belirtildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir