Havacılığın kalbi Yeni Delhi’de attı…

Havacılığın kalbi Yeni Delhi’de attı…

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Kurulu Hindistan Yeni Delhi’de gerçekleşiyor. Genel kurulda bu sene havacılığa dair yeni notlar ve sektörü korumaya dair yeni projeksiyonlar değerlendirildi. Ülkemizin önde genel havacılık sektörü paydaşlarının da yerinde takip ettiği zirveye, Türk Hava Yolları’ndan Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet BolatTHY Genel Müdür (Mali) Yardımcısı Doç. Dr. Murat ŞekerTHY Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Yardımcısı Ahmet Olmuştur, THY Uluslararası İlişkiler ve İttifaklar Başkanı Özlem Salihoğlu, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk ve SunExpress CEO’su MAX Kownatzki gibi sektörün önde gelenleri katıldı.

Ahmet Bolat ve Mehmet Nane, IATA Yönetim Kurulu’ndaki yerlerini korudular. Öte yandan Türk Hava Yolları Yeni Delhi’de Thai Airways’le stratejik işbirliğini geliştirmek için önemli bir adım attı. Bu anlaşmayla, Türk Hava Yolları ile Thai Airways’in bölgesel gücü birleştiğinde, her iki havayolunun misafirleri ortaya çıkan ürün yelpazesi sayesinde tüm dünyada konforlu bir seyahat deneyimi yaşayabilecek. IATA AGM’de Türk şirketlerle ilgili durum bu şekildeyken benim de 2018’den beri katıldığım genel kurulda önemli gelişmeler yaşandı. Sizler için Yeni Delhi’de yaşananları bazı başlıklarla derledim…

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ IATA

Ev sahibinden IATA’da uçak siparişi

IATA’nın bu seneki ev sahibi IndiGo genel kurulun ilk gününde sürpriz bir uçak siparişle başladı. Hindistan’ın en büyük düşük maliyetli taşıyıcısı, uzun menzilli uçuş kapasitesini artırmak amacıyla 30 adet Airbus A350-900 uçağı için kesin sipariş verdi. Ayrıca 70 uçaklık bir opsiyon tanındı.

İlham Verici Rol Model Ödülü Latin Amerika’ya

IATA’nın 78. Genel Kurulu Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilmişti. Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, IATA tarafından düzenlenen IATA Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ödülleri 2022 kapsamında İlham Verici Rol Model Ödülü’ne layık görülmüştü. Ben de o gün bağlı bulunduğum kurumun görevlendirmesiyle Güliz Öztürk’ün yanındaydım. Fotoğraf ve videolarını çekip haber yapmıştım. Bu sene Yeni Delhi’de İlham Verici Rol Model ÖdülüLatin Pilotlar Derneği Başkanı Claudia Zapata-Cardone’ye verildi.

  • İlham Veren Rol Model: Claudia Zapata-Cardone – Latin Professionals in Aerospace (LPA) Başkanı
  • Yükselen Yıldız: Katherine Moloney – Elevate (her) Aviation Kurucusu
  • Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Takımı: Air Canada

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Claudia Zapata Cardone

Havacılıkta 2025 kâr beklentisi ne kadar?

Havacılık sektörü salgın sonrası hızlı bir yükselişe imza atsa da kâr yapamıyorlar. Artan maliyetler ve operasyonel süreçlerdeki zorluklar buna engel oluyor. Şirketler de gelir kalemlerini artırmak için yeni projeler geliştirmeye çalışıyor. Bu kapsamda IATA, 2024’te kazanılan 32,4 milyar dolardan iyileşen ancak daha önce tahmin edilen 36,6 milyar dolardan biraz düşen net kârların 36 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Yolcu sayısı rekor seviyede

2024’te kazanılan yüzde 3,4’ten ve daha önce tahmin edilen yüzde 3,6’dan iyileşen net kâr marjı yüzde 3,7 olduğunu belirtti. Toplam gelirler rekor seviyede 979 milyar dolara ulaştı. (2024’e göre yüzde 1,3 artış, ancak daha önce tahmin edilen 1 trilyon doların altında). Toplam giderler 913 milyar dolara ulaştı. (2024’e göre yüzde 1 artış, ancak daha önce tahmin edilen 940 milyar doların altında). Toplam yolcu sayısı rekor seviyeye, 4,99 milyara ulaştı.

SAF üretimindeki beklenti artıyor

Rakamlar bu şekildeyken IATA sektördeki sürdürülebilirlik konusuna da her yıl olduğu gibi başlık açtı. IATA, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) üretiminin 2025 yılında 2 milyon tona (Mt) (2,5 milyar litre) veya havayollarının toplam yakıt tüketiminin yüzde 0,7’sine ulaşmasını beklediğini açıkladı. IATA, Devletlerin somut destek politikaları geliştirmemesi, üreticilerin ise yatırımlarını ertelemesi, hedeflere ulaşmayı zorlaştırıyor dedi. Öte yandan IATA, CADO SAF Registry ve SAF Matchmaker gibi araçlarla küresel SAF piyasasının gelişmesini destekliyor.

IATA 2026’da Brezilya’da yapılacak

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA82. IATA Yıllık Genel Toplantısı‘nın Haziran 2026’da LATAM Havayolları Grubu‘nun ev sahipliğinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılacağını duyurdu. IATA AGM Güney Amerika’da en son 1999 yılında yine Rio’da düzenlenmişti. Bir diğer önemli gelişme ise IATA’da yönetim kurulu başkanlığına International Airlines Group (IAG) CEO’su Luis Gallego seçilmesiydi. Gallego, birliğin 83. başkanı oldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir