Boeing 777X

Boeing 777X sertifikasyonunda yeni gelişmeler

Boeing 777X ile ilgili olarak sertifikasyon ve teslimatı geciktiren birçok sorun yaşadı.

Uzun bir aradan sonra, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA) Boeing 777X’in ortak sertifikasyonu konusunda ilerleme kaydediyor. Bu gelişme EASA İcra Direktörü Patrick Ky tarafından kısa süre önce yapılan bir röportajda duyuruldu.

Uzun zamandır beklenen çok gecikmiş olan Boeing 777X yakında nihayet sertifika alabilir ve kalkışa hazır hale gelebilir.

Tüm sorunlar çözülmüş görünüyor

Boeing 777X’in hizmete girmesi beş yıl ertelenmek zorunda kaldı. EASA direktörü Boeing 777X’in sertifikasyonunda büyük ilerleme kaydedildiğini duyurdu.

Patrick Ky, EASA İcra Direktörü açıklamasında;

FAA ve Boeing ile çok sayıda görüşme yaptık. Bazıları diğerlerinden daha zordu, ancak önemli olan ileriye dönük ortak bir yol üzerinde anlaşmaya vardık.

Son gecikme kısmen uçağın hem Avrupa hem de ABD’deki sertifikasyonunun beklenenden uzun sürmesine bağlandı.

Boeing 777X’in uçuş kontrol sisteminin güvenlik açığı konusunda Boeing ve EASA arasında yaşanan anlaşmazlıklar da gecikmelerin nedeni oldu.

Aynı şekilde, GE9X motoru için aşırı ısınma uyarısı sorunu da bu arada çözüldü.

Boeing en son açıkladığı 2025 teslimat sözüne de sadık kalmaya devam ediyor.

Boeing 777X için sertifikasyonun ilerleyişine ilişkin sonuç

777X programının geleceği belirsiz. Teslimat tarihi olan 2025 korunacak olsa da, yeni sorunların ortaya çıkması ve sertifikasyonun ve dolayısıyla teslimatın yeniden ertelenmesi ihtimal dışı değil. Ayrıca önerilen çözümler hakkında kesin bir ayrıntı vermiyor. Boeing 777X’in lansman müşterisinin kim olacağı da henüz belli değil. Lufthansa, diğerlerinin yanı sıra, teslimat konusunda her zaman sabırlı olmak zorunda. Sertifikasyonun ne zaman gerçekleşeceği de hala belirsiz.

©AirlineHaber.com

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir