Belçika’da hükümetin sosyal harcamalarda kesintiye gitme ve emeklilik koşullarını ağırlaştırma planları, ülke genelinde geniş katılımlı bir genel grevle protesto edildi. Kamu ve özel sektör çalışanlarının katıldığı grev, işçi sendikalarının çağrısıyla bugün sabah saatlerinden itibaren başladı.
Grev kapsamında, federal işsizlik, emeklilik ve uzun dönemli hastalık yardımları gibi sosyal harcama kalemlerinde planlanan kısıtlamalara tepki gösterildi. Sendikalar, hükümetin kemer sıkma politikalarının “sosyal devleti zayıflattığını” savunarak, düzenlemelerin geri çekilmesini talep etti.
Ulaşım Sektörü Felç Oldu
Protesto, ülke genelinde ulaşım sistemini neredeyse durma noktasına getirdi.
Havalimanları: Brüksel ve Charleroi havalimanlarında çalışanların greve katılması nedeniyle tüm gidiş yönlü uçuşlar iptal edildi. Charleroi Havalimanı kısmen faaliyet gösterirken, Brüksel Havalimanı’nda yalnızca sınırlı sayıda iniş gerçekleşti.
Toplu Taşıma: Başkent Brüksel’de metro, otobüs ve tramvay seferlerinin büyük bölümü iptal edildi. Flaman ve Valon bölgelerinde de ciddi aksamalar yaşandı.
Kamu Hizmetleri ve Eğitimde Aksamalar
Grev, kamu hizmetlerini de etkiledi.
Eğitim: Öğretmenlerin yoğun katılımı nedeniyle birçok okulda eğitim durdu.
Belediye hizmetleri: Çöp toplama, kreşler ve idari işlemler aksadı.
Sağlık ve posta hizmetleri: Ülke genelinde büyük oranda yavaşladı.
Sendikalar: “Kemer Sıkma Değil, Sosyal Adalet İstiyoruz”
Belçika hükümeti, reform kapsamında emeklilik yaşını ve hak kazanma koşullarını yeniden düzenlemeyi, iş gücünü “esnekleştirmeyi” ve uzun süreli hastalık ödeneklerinde kısıtlamaya gitmeyi planlıyor.
Sendikalar ise bu adımların çalışanların yaşam standartlarını düşüreceğini belirterek planlara karşı “sosyal haklara saldırı” nitelemesinde bulundu.
Brüksel’de Binlerce Kişilik Protesto Yürüyüşü
Genel grevle eş zamanlı olarak Brüksel’de binlerce kişi sokaklara çıktı.
Protestocular, Kuzey Tren İstasyonu’ndan başlayarak Midi Tren İstasyonu’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Sendika renkleri olan yeşil, kırmızı ve mavi kıyafetler giyen kalabalık, “Hükümeti durdurun”, “Savaşa para var, emekliliğe yok” ve “Hakkımıza dokunmayın” sloganları attı.
Yürüyüş nedeniyle Brüksel’in merkezi caddeleri trafiğe kapatıldı, kent genelinde yoğun trafik ve ulaşım aksamaları yaşandı.