featured

Türk jetlerinin savunma sistemini kitlediler!

Türkiye’nin 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı’nda iki haftadır savaş uçakları operasyonlara katılmıyor. Güvenlik uzmanlarına göre, Suriye’deki hava savunma sistemi Türk uçaklarına kilitlendi ve yeni bir kriz çıkmasını istemeyen Türkiye jetleri uçurmamaya başladı.
Türk ordusu IŞİD ve Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD hedeflerini vurmaya devam ederken, operasyonda son iki haftada bazı önemli değişiklikler yaşandı.Daha önce hava harekatlarına katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar, son dönemde bu harekatlara katılmamaya başladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rutin Fırat Kalkanı Harekâtı bilgilendirmesinde bu durum “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından hava harekatı icra edilmemiş, ani çıkacak hedeflere yönelik olarak ‘yerde bekler’ uçak görevlendirilmiştir” ifadeleriyle aktarıldı.
Savaş uçakları, son olarak operasyonun 61. gününde uçtu. Jetler, Cubban’ın güneyi ve Burj’daki dört hedefe düzenledikleri saldırılarda, savunma mevzisi olarak kullanılan dört bina ile IŞİD üyesi 11 teröristi vurdu.
Türk jetlerinin operasyonun 58. gününde PYD hedeflerini vurması ise, asıl değişikliğe neden olan unsur. Savaş uçakları PYD’ye ait 18 hedefi bombaladı, terör örgütü tarafından karargah, mevzi, silah deposu olarak kullanılan binalar imha edilirken, en az 160 terörist vuruldu.
Anadolu Ajansı’na göre, PYD’yi vuran saldırı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçakların sonraki görevlerini etkiledi.
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, “Batı dünyası IŞİD’i gerekçe göstererek YPG’yi aparat olarak kullanıyor” diyor. PYD’nin Batı dünyası tarafından kollandığını ve donatıldığını belirten Ağar, şunları söyledi:
“Türkiye’nin 160-200 PKK’lıyı etkisiz hale getirmesi aslında çok önemli bir cevaptı. Bundan rahatsız olan sadece ABD değil, aynı zamanda Suriye merkezi hükümeti de bir şekilde rahatsız oldu ve bizim uçaklarımıza kilitlenmeye başladılar.
Suriye’den hava savunma sistemleriyle bizim uçaklarımıza kilitlenmeye başladıktan sonra uçaklarımız uçmamaya başladı. Yeni bir kriz istemedi Türkiye. Bana kalırsa bu noktada da doğru yaptı. Türkiye’nin yeniden konjonktürün yerine oturmasını beklediğini düşünüyorum. Bununla ilgili mutlaka görüşmeler yapılıyor.
Birileri PKK’lıların öldürülmesinden çok fazlasıyla rahatsız oldu. Suriye karasalındaki hava savunma sistemleri Türk jetlerine kilitlenmeye başladı, o harekatın ardından. Ondan sonra Türkiye uçaklarını sokmamaya başladı.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 sene önce

    Başlığa bakınca uçakların savunma sistemine girildiği ve kilitlendiği anlaşılıyor fakat içeriği okuyunca Suriye de bulunan hava savunma sisteminin uçaklara kilitlendiği ortaya çıkıyor. Muazzam başlık muazzam habercilik.

    Cevapla