C-130 Kazası Sonrası İlk Bilgiler Açıklandı. F-16 Yedek Parçaları Taşıyan Uçak Düştü: Dış Müdahale Yok

C-130 Kazası Sonrası İlk Bilgiler Açıklandı. F-16 Yedek Parçaları Taşıyan Uçak Düştü: Dış Müdahale Yok

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi askeri nakliye uçağı, 11 Kasım’da Azerbaycan’ın Gence Havalimanı’ndan kalkışından 27 dakika sonra Gürcistan hava sahasında radardan kayboldu. Uçakta bulunan mürettebat da dahil olmak üzere 20 askeri personel kazada hayatını kaybetti.

Kardeş Ülkelerden Taziye ve Destek

Trajedinin hemen ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve hükümet yetkilileri, Türkiye’ye başsağlığı dileyerek gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Gürcistan’da olayla ilgili ceza soruşturması başlatılırken, kaza bölgesi güvenlik altına alındı. Türk yetkililer, soruşturmayı Gürcistanlı yetkililerle ortak şekilde yürütüyor.

İki Olası Teknik Neden Üzerinde Duruluyor

Resmî açıklamalar zamanında yapılmasına rağmen, sosyal medyada olayla ilgili doğrulanmamış iddialar dolaşmaya devam ediyor. Ancak ilk teknik değerlendirmelere göre kazanın iki olası nedenden biri nedeniyle meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor:

Uçağın yaşı ve gövde korozyonu:

C-130 uçağının uzun süredir hizmette olduğu, son büyük bakımının 2020 yılında yapıldığı bildirildi. Bu nedenle gövdede korozyon kaynaklı yapısal zayıflama ihtimali değerlendiriliyor. Benzer bir durum, 2015 yılında Afganistan’da yaşanan bir C-130 kazasında da görülmüştü.

Bugüne kadar bu tip uçakların karıştığı yaklaşık 20 kaza kayıtlara geçti. Bunlardan ikisi, 1968 ve 1982 yıllarında Türkiye’de meydana geldi. 1968’de bir C-130, iniş sırasında Manisa yakınlarında düşmüştü.

Kargonun yanlış sabitlenmesi:

Diğer ihtimal, uçuş sırasında kargonun sabitleme sistemlerinde yaşanan bir arıza. Yükün yer değiştirmesi, uçağın dengesini bozarak gövde bütünlüğüne zarar vermiş olabilir.

Dış Müdahale Belirtisi Yok

Yetkililer, kazaya herhangi bir dış müdahalenin söz konusu olmadığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl Kazakistan’da düşen Azerbaycan Hava Yolları’na ait uçakta dış etki izleri bulunurken, C-130’un gövdesinde benzer bir hasar tespit edilmedi.

Uçağın Gence Havalimanı’nda yaklaşık iki saat kaldığı ve bu sürede herhangi bir dış temas ya da güvenlik ihlali yaşanmadığı belirtildi. Uçakta, askeri geçit törenine katılan F-16 savaş uçağı bakım ekipleri yer alıyordu. Personel, uçuş öncesinde tüm güvenlik kontrollerinden geçti. Uçakta patlayıcı madde bulunmadığı, yalnızca F-16’lar için yedek mekanik parçaların taşındığı açıklandı.

Kara Kutuların Kısa Sürede Bulunması Bekleniyor

Kaza alanının düz bir arazide olması nedeniyle, kara kutuların tespitinin kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Yetkililer, elde edilecek verilerle birlikte kazanın nedenine ilişkin tüm detayların önümüzdeki günlerde netleşeceğini bildirdi.

Soruşturma, Türkiye ve Gürcistan tarafından ortak yürütülüyor. Azerbaycan ise olayın ilk dakikalarından itibaren lojistik ve teknik destek sağlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir