NATO Savunma Bakanları, Ukrayna’ya Hava Savunma Dahil Askeri Destek Sağlama Konusunda Anlaştı

NATO Savunma Bakanları, Ukrayna'ya Hava Savunma Dahil Askeri Destek Sağlama Konusunda Anlaştı

Bugün yapılan NATO-Ukrayna Konseyi savunma bakanları çevrimiçi toplantısının ardından, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, toplantıda NATO savunma bakanlarının Ukrayna’ya hava savunma dahil daha fazla askeri destek sağlama konusunda anlaştığını açıkladı. Ayrıca, NATO’nun Ukrayna’ya sunabileceği sistemlerin ayrıntılı bir şekilde gözden geçirildiğini belirtti ve yakında Ukrayna’ya sunulacak hava savunma kapasiteleriyle ilgili yeni duyuruların beklendiğini ifade etti.

Almanya ve Diğer Müttefiklerden Gelen Destek

Stoltenberg, Almanya’nın çabalarını özellikle Ukrayna’ya ilave bir Patriot sistemi teslim etme kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ayrıca, diğer müttefiklerin sağlayabilecekleri silahlar arasında Samp-T’lerin de bulunduğunu dile getirdi. Bunların yanı sıra, Ukrayna’ya silah temini için finansal destek sağlayacak müttefiklerin bulunduğunu söyledi.

Diğer Müttefiklerin Taahhütleri

Stoltenberg, NATO savunma bakanlarının bugünkü toplantısında Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını, özellikle mühimmat ve dronlar konusunu ele aldıklarını belirtti. Bazı müttefiklerin toplantı sonrasında somut taahhütlerde bulunduğunu ve bu taahhütlerin yakında duyurulacağını açıkladı.

Yardımların Yola Çıkması

NATO Genel Sekreteri, Danimarka’nın yeni bir taahhütte bulunduğunu ve Hollanda’nın da 4 milyar euroluk askeri destek açıkladığını söyledi. Ayrıca, Çekya’nın mühimmat inisiyatifi çerçevesinde yarım milyon top mermisi teminini doğruladığını belirtti. ABD Kongresi’nde Ukrayna için kritik yardım paketinin oylanması sürecindeki ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ve tasarının daha fazla geciktirilmeden geçirilmesini beklediğini ifade etti.

Ukrayna’nın Güvenliği ve Rusya ile İlişkiler

Stoltenberg, Ukrayna’ya sunulacak hava savunma sistemlerinin Rusya topraklarındaki askeri hedefler üzerinde kullanılması konusunda sorulan bir soruya, Ukrayna’nın kendini savunma hakkı olduğunu ve bu hakkın Ukrayna dışındaki meşru askeri hedeflerin vurulmasını da içerdiğini vurguladı. Ayrıca, Ukrayna’ya yapılan yardımın sadece bir hayırseverlik eylemi olmadığını, aynı zamanda tüm tarafların güvenliğine yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.

Orta Doğu’daki Durum ve NATO’nun Tutumu

NATO Genel Sekreteri, Orta Doğu’da patlak verebilecek yeni bir savaşın hiçbir tarafın yararına olmayacağını belirtti. Bu nedenle, bütün taraflara itidal çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Exit mobile version