Kazakistan, Rusya’dan jet yakıtı ithalatına yasakladı

rus-jet-yakıtı

Kazakistan Temir Zholy (KTZ – Kazakistan Demiryolları) 14 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında Rus jet yakıtının taşınmasını yasakladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonu’ndan demiryolu ile jet yakıtı ithalatına getirilen konvansiyonel yasak, Kazakistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı’nın talebi üzerine uygulamaya konuldu. Yasak bir ay süreyle yürürlükte kalacak.

KTZ tarafından belirtildiği üzere, yasağın nedeni Rusya’dan aşırı miktarda jet yakıtı ithal edilmesi ve havayolları ile havalimanlarından sevkiyat taleplerinin gelmemesi. Bu nedenle, petrol rafinerilerinde tank taşması ve üç rafineride ham petrol işlemenin zorunlu olarak azaltılması riski bulunuyor.

Daha önce Kazakistan’ın Çimkent Rafinerisinin kapasitesini 2030 yılına kadar 6 milyon tondan 12 milyon ton işlenmiş ham petrole çıkarmayı planladığı, bunun da jet yakıtı üretimini üç kat arttırarak yılda 313.000 tondan 1 milyon tona çıkarmasına olanak sağlayacağı kaydedilmişti.

Ayrıca Kazakistan’ın ulusal şirketi KazMunayGas’ın rafinerilerinin Jet A-1 havacılık yakıtı üretmeye hazır olduğu da vurgulandı.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Exit mobile version