HAVAALANLARI İSİMLERİNDEKİ YENİ TREND VE TÜRKİYE UYGULAMALARI

Tüm Dünya Havalimanlarına Liderlerinin veya popüler insanların ismini vermeye başladı . İngiltere Independent yazarı Simon Calder ‘ın yazısında Kentucky Louisville havalimanına verilecek olan Muhammed Ali isminin çok yerinde olduğunu, Charles de Gaulle, Nıcola Tesla , John F. Kennedy gibi havalimanları ile isimlerin ölümsüzleştirdiklerini yazdı. Ayrıca zaman içinde Heathrow havalimanın da Queen Elisabeth II ,  Glasgow havalimanının Andy Murray, Birmingham havalimanın William Shakespeare, Londra Oxford havalimanın Winston Churchill ya da Stephen Hawking olabileceğini ve halkın bundan mutluluk duyacağını yazısında belirtti.
Türkiye’deki Havalimanlarında durum ne ? 
Kapanacak olan Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen, Süleyman Demirel Isparta, Van-Ferit Melen, Şırnak-Şerafettin Elçi, Şanlıurfa-GAP, Sivas-Nuri Demirağ, Samsun-Çarşamba, Kütahya-Zafer, Kayseri-Erkilet, Kars-Harakani, Hakkâri Yüksekova-Selahaddin Eyyubi, Balıkesir-Koca Seyit, Ağrı-Ahmed-i Hani, Adana-Şakirpaşa, Alanya-Gazipaşa ve İzmir-Adnan Menderes gibi isimler mevcut.
Tüm dünya, liderlerin isimlerini en büyük havalimanlarına verirken, Türkiye de çoğunluğu ilçe veya şehir isimleri.
ATATÜRK HAVALİMANI ; Yeşilköy Havalimanı adıyla 1953 te hizmete giren alanda hazırlanan projenin içinde yer alan Dış Hatlar Terminali 29 Ekim 1983’de işletmeye açılmış. Yeşilköy Havalimanı, 1985 yılında, kavuştuğu modern görünümü ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Atatürk Havalimanı adını almıştır .
Örneğin Esenboğa’nın adı 1402’de Ankara’da Yıldırım Bayezid ile savaşıp perişan eden Timur’un fil birliklerinin kumandanı “İsen Buga”dan gelir. Tam çevirisi ise MUTLU ÖKÜZ.
Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi ise Mısır ve Suriye sultanı, Eyyubi hanedanının kurucusu olan hükümdar. Hıttin Muharebesi ile 2 Ekim 1187’de Kudüs’ü Haçlı kuvvetlerinden alarak kentte 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son verdi, akabinde Hıristiyanların düzenledikleri III. Haçlı Seferi’ni etkisiz hale getirdi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Hakkari’de açılan Selahaddin Eyyübü Havalimanı’na neden bu ismi verdiklerini açıkladı. Davutoğlu, “Düşmanları bile ondan övgüyle bahsederdi. Bu yüzden o ismi verdik.” demişti.
Ağrı Ahmed-i Hani ise 17. yüzyıl’da yaşamış Kürt edebiyatçı, astronom, şair, tarihçi ve İslam alimidir.
Kars Harakani havalimanının ismi ise Ebu’l Hasan Harakânî’den gelmektedir.  11. yüzyılda yaşamış ünlü mutasavvıf. Günümüzde İran’da bulunan Bistam şehri yakınlarındaki ‘Harakân’ köyünde 962 yılında doğmuştur. Ünlü mutasavvıf Beyazid Bistâmî’nin manevi terbiyesi altına girdi.
İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı ; Sabiha Gökçen, Türk pilot. Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisidir ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevî evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi; bunlardan otuz ikisi muharebe görevi idi.
Süleyman Demirel; Isparta’nın en ileri gelen kişisidir. Süleyman Demirel ya da tam adı ile Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, Türk siyasetçi ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı. Bundan önce, 1965–1993 tarihleri arasında yedi farklı hükûmette toplam 10 yıl 5 aylık bir süreyle başbakanlık görevinde bulundu.
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ise ismini Şerafettin Elçi’den almaktadır. Kürt hukukçu ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı. 2012 de vefat etmiştir.
Sivas Nuri Demirağ ; Nuri Demirağ, Mühürzâde Mehmed Nuri Bey, Türk iş adamı, siyasetçi. Tayyare fabrikası kurucusu.
“Benden bu millet için bir şey istiyorsanız en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz, Göklerine hâkim olamayan milletlerin akıbeti felaket olacağına katiyen kaniyim. Bunun içindir ki, göklerine hâkim olmayan milletler yerlerde sürünmeye, yerin dibinde çürümeye mahkûmdur”
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ V1 1
Balıkesir Koca Seyit ; Balıkesir’de dünyaya gelen Seyit , 276 kiloluk top mermisini taşıyarak Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarındadır.

İzmir Adnan Menderes , Ali Adnan Ertekin Menderes, 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu. Başbakanlık görevini 1950–1960 yılları arasında sürdürmüştür.

Serdar BAŞAĞAOĞLU
Exit mobile version