British Airways uçağı drone ile çarpışmaktan son anda kurtuldu

British Airways uçağı drone ile çarpışmaktan son anda kurtuldu

Windsor üzerinde 270 mil hızla uçan bir British Airways uçağının yasadışı bir insansız hava aracını yaklaşık 60 ft farkla ıskaladığı ortaya çıktı.

Ramak kala yaşanan olay, 216 yolcu taşıyan Boeing 787 Dreamliner uçağının Kanada’nın Montreal kentine gitmek üzere Heathrow’dan havalanmasından kısa bir süre sonra meydana geldi.

Birleşik Krallık Hava Kazaları Kurulu tarafından hazırlanan rapora göre pilot, 25 Temmuz günü akşam saat 8’den hemen sonra uçağın uçuş güzergahı üzerinde 3,000 ft yükseklikte bir drone tespit etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi: ‘Çok yakın olmasına rağmen drone’un altlarından geçeceği, Drone beyaz renkteydi, birden fazla pervanesi vardı ancak ışığı yoktu’.

Uçağın drone’un yaklaşık 20 ft üzerinden ve yatay olarak 60 ft uzağından geçtiği ve pilotun çarpışma riskini yüksek olarak tanımlamasına yol açtığı gösteriyor.

Rapor olayı Kategori A olarak değerlendirdi, yani ciddi bir çarpışma riski vardı.

Hava trafik kontrolörleri pilotun telsizle ‘3,000ft’i geçerken sol tarafta çok yakın bir drone geçtiklerini’ bildirdiğini doğruladı.

Bilgi, ‘sonraki kalkışların bu olaydan haberdar edilebilmesi için’ Heathrow kontrol kulesine iletildi.

Birleşik Krallık hava sahasında meydana gelen ramak kala kazaları değerlendiren UKAB şu sonuca vardı: ‘Kurul’un görüşüne göre, rapor edilen irtifa ve/veya cismin tanımı, bunun bir drone olabileceğini göstermek için yeterlidir.

Kurul, pilotun olayla ilgili genel anlatımının, olayda takdirin önemli bir rol oynadığı ve/veya kesin bir çarpışma riskinin mevcut olduğu bir durumu tasvir ettiğini değerlendirmiştir.

Drone’un uçurulduğu yükseklik, cihazlar için olağan azami yasal yükseklik olan 400 ft’in yedi katından fazlaydı.

Çoğu drone, maksimum yüksekliklerini sınırlayan bir yazılımla donatılmış, ancak internetten satın alınan ekipman kullanılarak bu sınır aşılabilir.

Dronun, uçuş halindeki bir uçağın dramatik video görüntülerini çekmeye çalışan biri tarafından uçurulduğu tahmin ediliyor.

Havacılık uzmanları uzun zamandır droneların kokpit camlarına ya da jet motorlarına zarar verme riski konusunda uyarıda bulunuyor.

British Airways sözcüsü şu açıklamayı yaptı: ‘Bu tür konuları son derece ciddiye alıyoruz ve pilotlarımız, yetkililerin soruşturma yapabilmesi ve uygun önlemleri alabilmesi için olayları rapor ediyor dedi.

© AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Exit mobile version