Boeing 2023 planını açıkladı. ecoDemonstrator uçuş testlerini ‘kaşif’ uçaklarla genişletiyor

Boeing

Boeing ecoDemonstrator uçuş testi programını genişletiyor. Şirket bugün, Boeing 777 ecoDemonstrator üzerinde 19 teknolojiyi değerlendirmek için 2023 planını açıklarken, aynı zamanda testleri belirli teknolojilere odaklayacak “Explorer” uçaklarını da ekledi.

İlk ecoDemonstrator Explorer, bir 787-10 Dreamliner, Haziran ayında Seattle’dan Tokyo, Singapur ve Bangkok’a uçuş testleri gerçekleştirecek ve küresel hava sahası yetki alanları arasında koordineli navigasyonun operasyonel verimliliği nasıl artırabileceğini gösterecek ve bir uçağın yakıt kullanımını ve emisyonlarını %10’a kadar azaltavilecek.

Boeing ve ABD, Japonya, Singapur ve Tayland’daki hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları (ANSP’ler), günümüzün yerleşik yeteneklerini kullanarak, hava durumu, hava trafiği ve hava sahası kapanmaları gibi koşulları hesaba katarak, birden fazla bölgede en uygun uçuş yolunu elde etmek için uçağın rotalarını birlikte sıralayacak.

Uçak her noktada mevcut en yüksek sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) karışımıyla uçacak.

Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Stan Deal, “Sektörümüzün 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefini desteklemek için Boeing, sürdürülebilirlik odaklı daha fazla teknolojiyi test etmek üzere ecoDemonstrator programımızı Explorer uçaklarıyla genişletiyor” dedi.

“Ürünlerimizde yakıt kullanımını, emisyonları ve gürültüyü azaltan yeniliklere yatırım yapmaya ve uçuşun her aşamasında sürdürülebilirlik konusunda ilerleme kaydetmek için hükümetler ve endüstri ile ortaklık kurmaya devam ediyoruz.”

Boeing Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkanı Chris Raymond, “Sivil havacılık sektörünün 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünü yerine getirmek için sektörün filo yenilemeye, verimlilik kazanımlarına, sürdürülebilir havacılık yakıtı gibi yenilenebilir enerji taşıyıcılarına ve ileri teknolojiye ihtiyacı olacak” dedi.

“Dört ülkedeki havacılık paydaşlarıyla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz ilk Explorer testimiz, operasyonel verimliliği optimize etmek ve emisyonları azaltmak için birlikte nasıl çalışabileceğimizin harika bir örneğidir.”

Boeing ayrıca 2023 yılında, mevcut amiral gemisi ecoDemonstrator uçağı olan 777-200ER’i (Extended Range) kullanarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere 19 teknolojiyi test edecek: Kargo bölümünde %40 geri dönüştürülmüş karbon fiber ve %60 biyo-bazlı hammaddeden üretilmiş reçineden oluşan sürdürülebilir duvar panelleri 100 SAF ile uyumlu bir fiber optik yakıt miktarı sensörü Jeppesen FliteDeck Pro’nun bir bileşeni olan Smart Airport Maps’i içeren, operasyonel maliyetleri azaltan ve bağlamsal havaalanı verilerinin tasviriyle güvenli taksi operasyonlarını destekleyen bir Elektronik Uçuş Çantası uygulaması Tüm uçuş testleri için, uçak yerel olarak mevcut en yüksek SAF karışımıyla uçacaktır Boeing ecoDemonstrator programı, 2012’deki ilk uçuşlarından bu yana yeni teknolojileri laboratuvardan çıkarıp operasyonel bir ortamda test ederek inovasyonu hızlandırdı.

Program, 2023 planı da dahil olmak üzere, havacılığın karbondan arındırılmasına, operasyonel verimliliğin artırılmasına, emniyetin ve yolcu deneyiminin geliştirilmesine yardımcı olacak yaklaşık 250 teknolojiyi test etmiş olacak. Test edilen teknolojilerin yaklaşık üçte biri Boeing’in ürün ve hizmetlerine dönüşmüştür.

Exit mobile version