BM UÇAĞINA SALDIRI… UÇAKLAR BOMBALANDI

UÇAKLAR

Sudan’da yaşanan iç savaş giderek alevleniyor. Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında ağır makineli silahlarla çatışma yaşanıyor. Bu durumdan Birleşmiş Milletler İnsani Hava Servisi de nasibini aldı. BM’ye ait uçak imha edildi.

Sudan’da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında son birkaç aydır yaşanan sözlü savaş, sıcak çatışmaya dönüştü.

Başkent Hartum’un Erkevit, Spor Kenti, Genelkurmay Başkanlığı ile Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ikametgahının bulunduğu bölgelerde ağır makinalı silah sesleri yükselmeye başladı. 

UÇAKLAR BOMBALANDI

Sudan ordusuna ait savaş uçakları, çatışmaların yoğun olarak devam ettiği havalimanı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Genelkurmay Başkanlığı gibi noktaların yakınında alçak irtifada uçtu. Uçaklar, ordu ile HDK güçlerinin çatıştığı bazı noktaları bombaladı.

BM UÇAĞINA SALDIRI

Hartum Uluslararası Havalimanı’nın çevresinde de yoğun hareketlilik yaşanırken Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Hava Servisi’ne ait uçağın imha edildiği ileri sürüldü. Paylaşılan videoda uçağın parçalandığı ve dumanlar yükseldiği görüldü.

BM GENEL SEKRETERİ’NDEN DİYALOG ÇAĞIRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’daki çatışmaların yatıştırılması için görüşmeler gerçekleştirip taraflara diyaloğa dönülmesi çağrısı yaptı. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğünün resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Guterres’in, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ile çatışmaların nasıl yatıştırılabileceğini görüştüğü bildirildi.

Guterres’in ayrıca Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile de görüşerek, taraflara şiddete acilen son verilmesi ve diyaloğa geri dönülmesi çağrısında bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, Genel Sekreter’in, güvenliği yeniden tesis etmek ve devam eden siyasi süreci sonuçlandırmak için süregelen çabalarla yakın koordinasyon içinde yardımcı olma teklifinde bulunduğu belirtildi.

SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALARDA 25 KİŞİ ÖLDÜ

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesinden yapılan açıklamaya göre, başkent Hartum ve çeşitli kentlerde ordu ile HDK milisleri arasındaki çatışmalarda 25 kişi hayatını kaybetti, 183 kişi yaralandı.

HDK, HARTUM ULUSLARARASI HAVALİMANI’NA SALDIRDI

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK), Hartum Uluslararası Havalimanı’na saldırarak, Suudi Arabistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı ile Sudan’a ait bir uçağı vurduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, havalimanına saldıran HDK’yi püskürterek havalimanı ve çevresindeki silahlı varlığı temizlemeyi başardığı aktarıldı.

SUUDİ ARABİSTAN UÇUŞLARINI ASKIYA ALDI

Suudi Arabistan’a ait bir uçağın Hartum’da saldırıya uğraması nedeniyle Suudi Arabistan, Sudan’a uçuşları askıya aldığını duyurdu. Havayollarından yapılan açıklamada, “Sudan’a giden ve Sudan’dan gelen tüm uçuşlar bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı” denildi. Açıklamada, ayrıca saldırı nedeniyle uçağın hareket edemediği, uçağın tüm mürettebatının Suudi Arabistan’ın Hartum Büyükelçiliği’ne sığındığı bildirildi.

TÜRK VATANDAŞLARINA İKAZ: EVDEN ÇIKMAYIN

Öte yandan, Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği bölgede yaşayan Türklere çağrıda bulundu. Büyükelçilik tarafından “Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur” şeklinde ikaz yapıldı.

HDK’den yapılan açıklamada ise “15 Nisan Cumartesi sabahı, orduya bağlı büyük bir silahlı kuvvetin Hartum’daki Soba kamp alanımızdaki kuvvetlerimizin karargahına girerek orada bulunan kuvvetleri kuşatması ve ardından tüm gücüyle onlara kapsamlı bir saldırı düzenlemesinin şaşkınlığı içerisinde. ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) oluşan dörtlü mekanizma ile arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi lideri Mini Arko Minawi, Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cibril İbrahim ve Kuzey Halk Hareketi lideri Malik Agar’ı bu konuda bilgilendirdik” denildi.

SUDAN’DA NELER OLUYOR?

Sudan’da ordu ile HDK arasında “askeri güvenlik reformu” konusunda bir dizi anlaşmazlık yaşandı.

HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması, ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

Exit mobile version