ABD, İsrail’e 25 Adet F-35 Satışı Onaylandı

ABD, İsrail'e 25 Adet F-35 Satışı Onaylandı

ABD’nin Gazze’deki saldırılarına devam eden İsrail’e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce güdümsüz bomba sevkiyatını kamuoyuna duyurmadan onayladığı belirtiliyor. Washington Post’un haberine göre, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine dayanarak gerçekleştirdi ve bu kez Kongre’ye ve kamuoyuna duyurmadılar.

25 Adet F-35 Satışı Onaylandı

ABD yönetimi, kamuoyuna açıklamadan Gazze’deki saldırılarına devam eden İsrail’e 25 adet F-35 savaş uçağı satışına onay verdi. Bu satış, önceki Kongre bildirimlerine dayanılarak gerçekleştirildi. İsrail’in hava savunma kabiliyetini artırmayı amaçlayan bu satışın detayları hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

Güdümsüz Bomba Sevkiyatına Onay

ABD, İsrail’e 1800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba sevkiyatını onayladı. MK84 bombalarının ortalama ağırlığı 900 kilogram civarında ve yıkıcı hasarıyla biliniyor. Bu bombaların, sivil kayıplara ve hedef gözetmeksizin atılmalarına neden olabileceği belirtiliyor. ABD yönetiminin bu bombaların sevkiyatına ilişkin resmi bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor.

Silah Onayları, İsrail Savunma Bakanı’nın Ziyaretinden Sonra

ABD’nin İsrail’e yapacağı silah sevkiyatlarının onaylanması, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Washington ziyaretinin ardından gerçekleşti. İki ülke arasındaki savunma iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleşen bu ziyaret, ABD’nin İsrail’e sağladığı destek üzerinde odaklanmıştı.

Beyaz Saray’dan Açıklama

Beyaz Saray yetkilisi, “İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeyi sürdürüyoruz. İsrail’e silah yardımını koşula bağlamak gibi bir politikamız yok” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklama, ABD’nin İsrail’e olan askeri ve stratejik desteğini vurguluyor.

Demokratlar Eleştiriyor, Biden Yönetimi Savunma Hakkına Vurgu Yapıyor

ABD Kongresi’ndeki bazı Demokrat isimler, yönetimin Kongre’ye bildirimde bulunmadan İsrail’e silah göndermesini eleştirirken, Biden yönetimi ise İsrail’in kendini savunma hakkına atıfta bulunuyor. Şubat ayında yayımlanan bir memorandumda, ABD’nin silah alan ülkelerin uluslararası hukuka uygun hareket etmelerini talep ettiği belirtilmişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in uluslararası hukuka uygun şekilde savaş yürüttüğünü iddia etti, ancak kamuoyuna düşen savaş hukuku ihlali iddialarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Exit mobile version