UÇAK TEKNİSYENİ LİSANS SINAVLARI DEĞİŞİYOR!

Aldığım duyuma göre,Türk sivil havacılığında uçak teknisyeni lisans sınavları artık SHGM tarafından bizzat yapılacakmış. Şimdiye kadar SHGM’nin yetki verdiği okullarda yapılan lisans sınavlarının, artık merkezi sistem çerçevesinde yapılacağı söyleniyor. Bu yeni yapılanma için ihtiyaç duyulan soru bankası oluşturularak,binlerce sorunun içinden seçilecek soruların, bilgisayar karşısında ve belirli bir süre içerisinde cevaplanması istenecek. Bu konuda EASA ile görüşüldüğü ve konuya sıcak bakıldığı belirtiliyor.
Bu konuda öncelikle soru bankası oluşturulması gerekiyor. Soru bankası için binlerce sorunun olması çok önemli. Bilgisayar karşısında yapılması düşünülen bu sınav sistemi için binlece soruluk bir banka oluşması gerekecekmiş.Binlerce soru, uçak bakım teknisyen lisansı almak isteyen kişinin önüne rastgele sunularak cevabın verilmesi istenecekmiş. Sınavların İngilizce olması bir handikap olarak karşımıza çıkabilir.
Soru bankası oluşturmak işin en güç yanı. Az sorulu bir sistemin ezbere dayalı olabilme ihtimali yüksek olacağından binlerce sorudan bahsediliyor. Sınav sistemi için Pilotlara yapılan sınav sistemini revize etmek veya yeni bir program yapabilmek mümkün. Sınav sisteminin A-B1-B2 ler için ayrı,ayrı sorular ihtiva edecek hale getirilmesi de şart. Bu sistem içerisinde SHGM nin İstanbul-Ankara-İzmir vb şehirlerindeki ofislerinde,denetçileri eşliğinde bilgisayarların karşısına oturan adayların sınavlarını yapabilmeleri mümkün görünüyor. Bu sistem lisans almak için her geçen gün artan yığılmaları azaltabilir ve yedi senedir lisans üretemeyen ülkemize çözüm getirebilir.
Burada önemli olan A- B1 ve B2 ler için soru bankasını oluşturabilmek ve rastgele sorulacak soruların zorluk derecesinin eşitlenebilmesi önem taşıyacak gibi görünüyor.
Benim şahsi düşüncem; Bu sistem için en az bin soruluk bir soru bankası kurulacak ise en az 2000 soru ve cevaplarının basılı olduğu bir kitap dağıtılıp bu sorulara çalışılması istenmelidir. Yani soru ve cevapları verin ki teknisyenler bütün soruları ve cevapları okuyup hem geniş bir bilgi seviyesine ulaşsınlar hem de sınavda o kitaptakilerin içinde sorular çıkacağından o kitaptaki soruları ve cevapları anlayan sınavda rastgele sorulara da cevap verebilsin.
Kısaca, “vermeden almak Allah’a mahsustur” Önce vereceksiniz,öğreteceksiniz sonra öğrendiklerinden sınav yapmalısınız. 
Soru bankası ve sınav sistemi için Lufthansa örnek alınacak gibi görünüyor. Bu konudaki gelişmeleri bu siteden takip edebilirsiniz. 
NOT/ Yorumları yazının altına atarsanız diğer arkadaşlarınızda faydalanır. 

Exit mobile version